Redacció | Actualitzat el 29/02/2012 a les 22:13h

Estalvi i eficiència i un altre model socioeconòmic pel canvi climàtic

Ho albiren diversos experts durant la celebració de la jornada "Vint anys després de Rio: perspectives del Canvi Climàtic"

D'esquerra a dreta: Gabriel Borràs, Josep Garriga, Lluís Reales, Joan-David Tàbara i Mariano Marzo.
Foto: X.B.C.


Aquest dimecres, 29 de febrer, a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d’Estudis Catalans, a Barcelona, organitzat pel Grup d’Experts en Canvi Climàtic a Catalalunya (GECCC) i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, s'ha desenvolupat la jornada "Vint anys després de Rio: perspectives del Canvi Climàtic".

La jornada ha tingut l'objectiu examinar l'evolució històrica de la ciència del canvi climàtic i les seves polítiques, i oferir reflexions contrastades pel que fa al futur de la política internacional sobre el clima després de la cimera de Durban i els probables impactes del canvi climàtic en la seguretat humana i el seu desenvolupament. S'ha comptat amb la presència, entre els conferenciants convidats, d'acadèmics de reconegut prestigi internacional com ara Philippe Ciais (Universitat de Versalles), Gemmene François (Institut per al Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals) i Gerd Leipold (Global Climate Forum, exdirector executiu de Green Peace Internacional ).

L'acte s'ha clos amb una taula rodona moderada pel periodista Lluís Reales, que ha comptat amb la participació de Gabriel Borràs, comissionat per l'ACA a l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic; Josep Garriga, exdirector de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic, Mariano Marzo, catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona; i, Joan-David Tàbara, del Global Climate Forum’ & ICTA-UAB.

En les conclusions els ponents han coincidit que l'estalvi i l'eficiència són bàsiques, més enllà del suport a les energies renovables, per produir canvis efectius en les emissions de CO2. Igualment, tal com ha comentat Mariano Marzo, "cal un canvi de model del sistema socioeconòmic" precisament perquè és aquest model el causant del canvi climàtic. Borràs, a més, ha advertit sobre el fet que l'anomenada economia verda en comptes d'esdevenir un instrument real de canvi, no sigui un "més del mateix" pel fet que la "producció verda" passi a ser un negoci controlat pels mateixos poders que fins ara han contribuït al sistema depredador de creixement il·limitat.

El juny de 2012 serà el vintè aniversari de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (UNCDS) de Rio de Jauneiro. La UNCDS representa una fita fonamental en la política mundial sobre el medi ambient i el moviment ecologista. La Conferència va constituir les bases per al desenvolupament de les principals polítiques ambientals internacionals, com ara la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, que durant les últimes dues dècades han contribuït a col·locar els problemes ambientals (i les seves possibles causes i possibles solucions) en les agendes de les polítiques nacionals i sub-nacionals i per augmentar la consciència i promoure la responsabilitat ambiental entre les organitzacions de la societat civil i els individus.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1083
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: