Redacció | Actualitzat el 30/06/2022 a les 15:40h

Un projecte coordinat pel CTFC permet millorar l’adaptació del bosc mediterrani al canvi climàtic

El projecte europeu Life MixForChange implementa una silvicultura sostenible que en permet millorar l’adaptació dels boscos mediterranis

El projecte, coordinat per investigadors del CTFC, ha implementat i exposat l’efecte d’aquesta silvicultura en més de 200 ha de bosc periurbà, demostrant a mitjà termini importants avantatges ambientals, socials i econòmics

El seminari final del projecte Life MixForChange (www.mixforchange.eu) coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i amb la col·laboració d’altres entitats, ha tingut lloc a Barcelona sota el títol 'Innovació en estratègies de gestió per a l’adaptació al canvi climàtic dels boscos mediterranis subhumits mixtos (2016-2022)', on s’han presentat els principals resultats del projecte pel que fa l’aplicació d’una gestió forestal adaptativa i naturalística en boscos periurbans i com aquesta permet millorar la conservació i l’adaptació al canvi climàtic.

El projecte, que té com a objectiu contribuir a l’adaptació i a una més gran resiliència dels boscos mixtos mediterranis sub-humits d’Europa davant el canvi climàtic, afavorir-ne la conservació i el manteniment de les seves funcions productives, ambientals i socials, ha desenvolupant una silvicultura innovadora que s’ha aplicat en més de 200 ha d’alzinars, castanyedes, rouredes i pinedes, en quatre àmbits geogràfics diferents.

La investigació, a partir de la mesura de parcel·les permanents abans i després de l’aplicació de les intervencions silvícoles per estudiar l’efecte dels tractaments en comparació amb l’estat inicial del bosc, ha demostrat un impacte positiu en la millora de la vitalitat i el creixement de l’arbrat. A més, la gestió ha reduït la vulnerabilitat dels boscos alsincendis forestals i ha millorat el balanç hídric incrementant la disponibilitat d’aigua, tot mantenint la diversitat florística i la capacitat d’acollida de biodiversitat.
 

Bosc de faigs vora la font Tornadissa, de camí al Puigscalm. Foto: Xavier Borràs.


Aquesta silvicultura ha mostrat ser especialment interessant per a entorns periurbans i àrees d’alta freqüentació, on la societat pot ser sensible a intervencions silvícoles de més alta intensitat. Tanmateix, els bons resultats ambientals fan que aquesta silvicultura es percebi com una alternativa i/o complement a la gestió convencional amb un gran interès per evitar l’abandó d’aquests boscos, que comporta un increment de la seva vulnerabilitat a la sequera, als incendis i a les plagues i malalties. S’espera que l’aplicació reiterada d’aquesta silvicultura doni lloc a boscos amb una presència creixent d’arbres d’alt valor afegit i a intervencions de baix cost en comparació amb una silvicultura convencional.

Les tècniques i eines desenvolupades al llarg del projecte, així com els resultats obtinguts de la aplicació d’aquesta silvicultura sostenible, es pretenen transferir als principals actors (propietat forestal, personal tècnic i administració pública) a escala regional, nacional i europea, per sensibilitzar la societat sobre el repte de l’adaptació dels boscos al canvi climàtic. A més, s’han desenvolupat una sèrie d’accions encaminades a promoure, a mig i llarg termini l’adopció de la silvicultura en noves àrees i boscos per millorar la gestió del bosc mediterrani sub-humit i reforçar la seva bioeconomia i governança.

Míriam Piqué, investigadora del CTFC i coordinadora del projecte, ha destacat que aquesta silvicultura cerca incrementar la complexitat i diversitat dels espais forestals, amb unes intervencions curoses i detallades, per tal d’assolir la sostenibilitat ecològica (adaptació al canvi climàtic i increment de la biodiversitat) i econòmica (producció de fusta de major valor) de la gestió, dos requisits indispensables per a la seva viabilitat a mitjà i llarg termini.

La jornada ha finalitzat amb una taula rodona on experts i professionals d’administracions locals, gestors i propietaris forestals han debatut sobre els reptes normatius i polítics per facilitar i impulsar la gestió dels boscos periurbans i l’adopció d’una silvicultura adaptativa i multifuncional. Aquest debat ha girat en torn a la publicació “Polítiques locals, canvi climàtic i gestió forestal en boscos periurbans: una integració necessària”, realitzada en el marc del projecte.

El projecte Life MixForChange ha comptat amb la coordinació del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la participació del Centre de la Propietat Forestal i les Associacions de propietaris forestals del Montnegre i el Corredor i de Bellmunt- Collsacabra i la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Navega per les etiquetes

boscoscanvi climàticmediterraniboscCTFC

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1089
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: