Redacció | Actualitzat el 22/06/2022 a les 16:42h

Un estudi detecta un major suport a l'acció climàtica amb l'esclat de la pandèmia

El treball també avisa d'un pessimisme en les polítiques aplicades contra aquest fenomen

Un estudi, dut a terme per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), i liderat per l'economista Jeroen van den Bergh, ha detectat un major suport a l'acció climàtica amb l'esclat de la Covid-19, encara que ha generat una expectativa negativa entre la ciutadania per combatre el canvi climàtic.

El treball ha partit de la premisa que en aquests dos anys i mig s'han evidenciat dos posicionaments: els favorables en el comportament de la població envers el medi ambient i els contraris, que manifesten que han passat a un segon pla per la imposició dels programes de recuperació econòmica. Publicat a la revista PLoS ONE, s'ha basat en les enquestes i posterior anàlisi dels resultats, amb mètodes de lingüística computacional.

Ha mostrat que la població "té més expectatives negatives que positives sobre com afectarà la pandèmia tant a les polítiques governamentals com a l'acció ciutadana". En aquest sentit, ha apuntat les limitacions pressupostàries del coronavirus i la crisi econòmica i sanitària, així com l'augment de residus per l'increment de l'ús de màscares i guants.

D'altra banda, aquesta investigació ha determinat que un 8,2% dels participants "veu poca o cap connexió entre el Covid-19 i l'acció climàtica". Per contra, un 15% han considerat que és una crida d'atenció sobre el medi ambient i han precisat que s'han introduït canvis positius als hàbits de consum i han subratllat l'aposta pel teletreball. En aquesta línia, un 31% ha assenyalat que la pandèmia ha generat "una consciència mediambiental més gran i un consum més responsable". Tanmateix, “la majoria dels enquestats” ha indicat que es tornaran a les velles rutines quan s'hagi acabat.
 

Carrers i grans avingudes buides de gent i vehicles. Foto: Juanma Peláez.


Els més joves, més optimistes

L'estudi ha elaborat un perfil de les persones sondejades i l'investigador de l'ICTA-UAB i autor principal, Ivan Savin, ha precisat que "els més optimistes respecte a les futures accions climàtiques solen ser les persones més joves, de sexe masculí, amb més nivell d'estudis, amb una major percepció del canvi climàtic com una amenaça greu". A més, ha continuat, fa una bona valoració del confinament. Els responsables han llançat un missatge: "Els responsables polítics podrien aprofitar aquest vincle percebut entre la Covid-19 i la crisi ambiental per introduir mesures climàtiques més ambicioses”.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1089
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: