Redacció | Actualitzat el 08/09/2021 a les 10:48h

Els Verds-Alternativa Verda fa una crida a presentar llistes ecologistes a les municipals de 2023

L’objectiu és aglutinar l’electorat, les entitats cíviques i les noves generacions mobilitzades pel canvi climàtic i per a capgirar el model de creixement

L’històric partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV) –fundat el 1983 com Alternativa Verda-Moviment Ecologista de Catalunya i refundat el 1999–, fa una crida a les bases del moviment ecologista i ambientalista català per a presentar llistes a les eleccions municipals de 2023.

Aquesta crida ha estat acordada pels fundadors del partit Els Verds-Alternativa Verda durant una reunió celebrada el 26 d'agost a Sant Feliu de Guíxols amb la presència de representants del partit Europe-Écologie-Les Verts-Pays Catalan, de Catalunya Nord.

L’objectiu de la crida és aglutinar l’electorat, les entitats cíviques i les noves generacions mobilitzades pel canvi climàtic.  Hi ha un gran desencís amb els partits polítics tradicionals que quan governen no reaccionen davant l’emergència ecològica; organitzacions que continuen ancorades en un model de creixement basat en l’increment del PIB i que impulsen projectes que augmentaran les emissions de gasos d’efecte hivernacle: ampliació de l’aeroport del Prat, proposta de Jocs Olímpics d’Hivern; augment del turisme de masses; extensió del 5G; ampliació de ports esportius, noves urbanitzacions al litoral...
 
Tots els indicadors els fan pensar que el Govern Aragonès no podrà complir els objectius de la Llei de canvi climàtic (2017): el 50% de l’electricitat que consumim ha de ser subministrada per fonts renovables el 2030 i el 100% el 2050. Ara bé, crear 600 MW d’energia solar fotovoltaica i 400 MW d’energia eòlica durant una dècada serà una fita impossible sense concertació social.
 

Alguns dels fundadors d'Alternativa Verda: Xavier Garcia, Pilar Sentís i Santiago Vilanova. Foto: EV-AV.


Per als ecologistes catalans, si no s'impulsen ara i decididament les renovables després del tancament de les nuclears d’Ascó i Vandellòs a partir de 2035, haurem de rebre l'electricitat verda generada en els parcs solars i eòlics de l'Aragó, un fet que comportarà noves línies d’alta tensió fins al Baix Llobregat. També, perilla el compromís de reduir el 40% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle al 2030 respecte a les de 2005.
 
El canvi climàtic és el repte més gran de la història de la humanitat i dels Països Catalans, segons EV-AV. El recent sisè report del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (GIEC) és alarmant: la pujada del nivell del mar, l’acidificació dels oceans i el retrocés de les glaceres són ja irreversibles. Hi haurà fenòmens extrems en magnitud i freqüència i  onades de calor, inundacions, sequeres, reducció del cabal dels rius i pèrdua de biodiversitat.
 
El GIEC considera la conca mediterrània la "zona més sensible del planeta", ja que s'escalfa a un ritme superior a la mitjana. Però, davant d’aquesta "alerta roja" els
governs –també el de la Generalitat–, "reaccionen  de forma insuficient i continuen venerant el mite del creixement amb un intent inútil de conciliar-ho amb la mitigació del canvi climàtic". Ho va dir Albert Einstein: "No es resolt un greu problema amb les mateixes formes de pensar que l’han generat".
 
Si el planeta s'ha de mantenir per sota d’1’5 °C i que la temperatura no superi els 5 °C a finals del segle, són inevitables reformes radicals en el model productiu i una nova governança a nivell mundial, nacional i local. La pròxima cimera de Glasgow (COP-26) es presenta com la darrera oportunitat per a involucrar als Estats més contaminants (Brasil, Rússia, Austràlia, EUA., Índia i Xina) i per a descarbonitzar l'economia mundial.
 
L’acció local és decisiva per a impulsar aquest canvi de paradigma –afirmen els ecologistes– i per a repensar amb urgència la mobilitat, el consum, l’energia, l’urbanisme, l'habitatatge, l’agricultura, el reciclatge... Per això, fan aquesta crida tot apel·lant a la responsabilitat política del moviment en defensa del territori i de les dotzenes d’entitats locals i comarcals que el configuren. "És en el debat democràtic, la participació cívica i la mobilització que definirem el país que volem i que aturarem projectes incompatibles amb la mitigació del canvi climàtic", asseguren.
 
Per als ecologistes catalans ha arribat el moment de reaccionar i d'evitar més dispersió de les nostres forces. "Defugim tota pretensió hegemònica i posem la legitimitat del nostre partit al servei de les lluites ecologistes i ambientalistes que no tenen una expressió política", inviten. "Hem d’aconseguir que, finalment, tinguem veu i vot als nostres ajuntaments i alhora als mitjans de comunicació. No podem admetre que les forces alienes a l’ecologisme ens representin i segrestin el nostre ideari sedimentat durant moltes dècades", lamenten.


 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1114
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: