Després de quatre dècades treballant per a la implementació de bones pràctiques en matèria de sostenibilitat, tant en l'àmbit social, econòmic com mediambiental,
La Fageda posarà en marxa el projecte de reducció de la seva empremta de carboni, un índex del qual la fundació té previst disposar entre 2022 i 2023.
Així ho ha anunciat la
directora general adjunta de
La Fageda Fundació,
Sílvia Domènech, en el transcurs del
col·loqui "Food&Sustainability" que s'ha desenvolupat aquest passat divendres en el marc de la segona edició del
Barcelona New Economy Week (
BNEW).
Des d'una perspectiva global, Domènech ha assegurat que
La Fageda és un projecte sostenible en essència: a nivell econòmic,
els beneficis de l'activitat es reinverteixen íntegrament en nous projectes; a nivell mediambiental, sent pioners en la posada en marxa de
pràctiques situades en un Parc Natural d'alt valor patrimonial i amb uns paràmetres de
protecció i conservació molt exigents.
"Estem preocupats i ocupats generant nous projectes i accions que ens permetin continuar avançant en matèria de sostenibilitat", ha assegurat Sílvia Domènech, bo i posant com a exemples el
model integral de gestió dels residus generats per l'activitat, la
certificació de benestar animal de la granja o projectes incipients en matèria de
reducció d'envasos, com ara els envasos de cartó de gran format o la venda a granel.
Juntament amb
Jordi Barri (Teresa Carles Heatlhy Food),
Mar Güell (Danone),
Alina Puig (Mercadona) i
Josep Maria Bonmatí (AECOC),
Sílvia Domènech ha situat la sostenibilitat com a eix central de la fundació. De fet, el model de sostenibilitat de
La Fageda ha estat objecte concret d'estudi en relació amb la seva
contribució a l'Agenda 2030 i al compliment dels objectius de desenvolupament dostenible (ODS) promogut per part de la Secretaria General Iberoamericana i la Universitat Politècnica de Madrid. Tots dos organismes destaquen l'
alt grau de compliment i l'impacte dels ODS, "tant en termes d'extensió (88% de ODS aconseguits) com en termes de profunditat (importància de l'impacte)".
La Fageda, projecte responsable i sostenible
La Fageda neix per
contribuir a crear un món més sostenible des de l'
àmbit social i, en aquest sentit, els eixos de la seva política de sostenibilitat posen el focus, entre altres aspectes, a
aportar valor a la societat, amb bons
productes i serveis, així com estar al dia de les
innovacions que permetin una
millora dels seus
processos.
Un dels fronts vinculats a la
sostenibilitat alimentària en els quals
La Fageda ha desenvolupat accions decidides és la
lluita contra el malbaratament alimentari, ja que és pionera en aspectes com l'
etiquetatge dels
iogurts amb
data de consum preferent, i no de caducitat, que es realitza ja des de l'any 2013. D’altra banda,
La Fageda també comercialitza
iogurt a granel des del 2020 i és proactiva en la
venda de productes a empreses de distribució especialitzada en la gestió d’aliments amb data curta de consum, a més de mantenir una línia de donacions amb el Banc dels Aliments.
En aquest àmbit, la directora general adjunta de
La Fageda Fundació, ha apostat per
abordar fórmules que permetin escurçar l'entrada dels aliments a les plataformes de distribució amb la finalitat de contribuir a l’ampliació del temps de consum, més enllà de la data de caducitat.
Durant el col·loqui, tots els participants han coincidit en la necessitat d'
impulsar un canvi de paradigma alimentari: "Estem d'acord amb aquest objectiu, tenint en compte que primer cal garantir l'accés a una alimentació digna i assequible a aquelles persones que avui no poden fer-ho", ha assegurat Sílvia Domènech.
La Fageda és un
projecte social amb estructura empresarial, situat al cor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Ofereix un t
reball real i digne a persones en situació de vulnerabilitat a través de diverses activitats productives (
làctics,
gelats i
melmelades) i prestació de
serveis com la jardineria. L'organització, sense ànim de lucre, creada pel psicòleg
Cristóbal Colón,
complirà quaranta anys l'any vinent.