Redacció | Actualitzat el 29/11/2010 a les 13:14h

Slow Food recupera el 'pa del Pamano' que es feia al Pirineu

Una desena d'alumnes de l'Escola d'Hoteleria de Lleida aprenen a fer aquest producte elaborat amb blat de xeixa

El 'pa del Pamano' té unes propietats nutritives de primer nivell. Foto: Roger Segura/ACN.

L'Associació Slow Food Terres de Lleida ha recuperat el 'pa del Pamano', l'antic pa que es feia durant la Guerra Civil i la postguerra a la zona de la Vall d'Àssua, al Pirineu lleidatà. Aquest producte s'elabora amb una varietat de blat de xeixa procedent d'un banc de llavors. Aquest matí, una desena d'alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida han participat en un taller d'elaboració d'aquest pa. El president de Slow Food, Joan Inglada, ha destacat que aquest és un pa d'autosuficiència, d'aïllament i de llarga durada, i que té unes propietats nutricionals 'de primer nivell'. El 'pa del Pamano' es podrà degustar aquest cap de setmana a la Fira d'Alimentació i Salut que es farà a Lleida. L'associació Slow Food de les Terres de Lleida ha recuperat la llavor d'un blat xeixa que tradicionalment es conreava a les comarques de la plana i del Pirineu de Lleida. En concret, a la zona de la Vall d'Àssua, al Pallars Sobirà, per on passa el riu Pamano. Coincidint amb la publicació de la novel·la de Jaume Cabré, ambientada en aquesta zona, els seus impulsor l'han batejat amb el nom d'aquest riu.

El 'pa del Pamano' està fet amb el blat xeixa, molt apte per cultivar a les terres de muntanya. El blat és tou panificable i dóna al pa una tonalitat negra molt característica. A més, és un pa de conservació llarga i que històricament es menjava durant la Guerra Civil i la postguerra, i en situacions d'aïllament.

El pa té unes propietats nutricionals 'de primer nivell' segons ha explicat el president de Slow Food de les Terres de Lleida, Joan Inglada. Un deu per cent del pa correspon a proteïna de fibra, només un dos per cent són lípids, el vuitanta per cent són glúcids, i la resta, calci, ferro i vitamina B a parts iguals.

Inglada ha explicat que el 'pa del Pamano' és una autèntica 'màquina' de fer energia i ha insistit que cal defensar el patrimoni alimentari català perquè 'és l'origen del nostre país'.

Un pa molt energètic amb un gust poc habitual

L'elaborador del pa, Jordi Pedrós, ha explicat que el pa té un color més negre del que és habitual i que estan recuperant varietats antigues de blat per veure quines s'adapten millor a l'elaboració del pa.

Pedrós ha remarcat que el 'pa del Pamano' ha resultat un pa molt gustós, intens, consistent i que, tot i ser poc habitual, està ple de vitamines i proteïna de fibra. A més, ha dit que el seu objectiu és aconseguir que els pastissers optin per aquests tipus de blats més tradicionals i que els pagesos el conreïn per la seva qualitat, malgrat que sigui menys productiu que un blat normal.

Aquest dijous, una desena d'estudiants de l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida, al complex de la Caparrella, han participat en un taller d'elaboració del 'pa del Pamano'. Precisament aquest cap de setmana, coincidint amb la tercera Fira d'Alimentació i Salut, s'hi oferiran degustacions d'aquest nou pa.

El president d'Slow Food Terres de Lleida, Joan Inglada, parla de les propietats del 'Pa del Pamano. (01:23)

Navega per les etiquetes

blat xeixapa del PamamoSlow Food

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1083
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: