Xavier Borràs | Actualitzat el 10/07/2012 a les 12:48h

Declivi de la producció mundial d'energia nuclear

Mentre la capacitat nuclear minva de forma constant, la de l'energia eòlica va augmentar en 41 GW només l'any 2011

Barcelona ja ha dit que està farta de nuclears diverses vegades, com en aquest concentració del Dia de la Terra el passat mes d'abril al Parc de la Ciutadella.. Foto: X.B.C.

Segons l'últim informe sobre la situació de la indústria nuclear ( The World Nuclear Industry Status Report 2012 ), l'1 de juliol de 2012 31 països explotaven centrals nuclears al món amb un total de 429 reactors i una capacitat instal·lada de 364 GW e . Aquestes xifres inclouen el desmantellament dels reactors al complex atòmic de Fukushima. A partir del 5 juliol 2012, un sol reactor (Ohi-3) dels 44 japonesos està en funcionament, mentre que "el futur del parc nuclear japonès sembla molt incert", assenyala l'informe. La capacitat nuclear instal·lada va arribar al seu màxim l'any 2010 (375 GW e ), abans de declinar i arribar al mateix nivell que fa 10 anys.

La producció d'electricitat nuclear va aconseguir el seu punt màxim l'any 2006 amb 2.660 TWh. Va caure en 2011 a 2.518 TWh (-4,3% en comparació amb 2010). La part nuclear en la producció d'electricitat al món va disminuir constantment -17% el 1993, al voltant de -11% el 2011.

Construcció

Actualment hi ha 59 reactors nuclears en construcció que representen una capacitat total de 56 GW. Tretze països estan actualment involucrats en la construcció de centrals atòmiques, és a dir, 2 menys que fa un any: a l'Iran, en període d'arrencada de la seva planta, i a Bulgària, que ha decidit abandonar la construcció de les seves dues unitats de Belene, el bastiment de les quals va començar el 1987. D'altra banda, el Japó ha aturat la construcció en dos llocs (Ohma i Shimane-3), mentre que el Pakistan ha iniciat la construcció de 2 unitats (CHASNUPP 3 i 4).

Finalment, gairebé tres quartes parts (43) de les unitats en fase de construcció es troben a tres països: la Xina, l'Índia i Rússia.

Renovables versus nuclears

La inversió en energies renovables va ascendir el 2011 a 260 mil milions de dòlars, un 5% més que al 2010 i representa gairebé 5 vegades el muntant de 2004.

Tenint en compte una caiguda del 50% en els preus durant l'últim any, el rendiment de l'energia solar fotovoltaica (PV) és impressionant, amb 137 mil milions de dòlars de noves instal·lacions, ço és, un augment del 36%.

La inversió total acumulada en les energies renovables ha augmentat en més d'1 bilió de dòlars des de 2004, segons Bloomberg New Energy Finance, comparable a les decisions d'inversió en el sector nuclear en el mateix període (al voltant de 120 mil milions de dòlars). L'ascens i la posterior caiguda de les inversions nuclears es deu principalment a canvis en l'evolució del programa xinès, que representa el 40% de les construccions actuals al món.

La capacitat nuclear instal·lada al món va disminuir en els anys 1998, 2006, 2009 i novament 2011, mentre que la capacitat anual instal·lada d'energia eòlica va augmentar en 41 GW només l'any 2011.

La Xina és un model accelerat d'aquesta tendència a tot el món. La capacitat d'energia eòlica instal·lada va augmentar en un factor 50 en els últims cinc anys per abastar gairebé 63 GW, és a dir, cinc vegades la potència nuclear instal·lada i equivalent a la del parc nuclear francès.

La capacitat d'energia solar s'ha multiplicat per un factor 47 en aquests cinc anys per arribar a 3,8 GW, mentre que la capacitat nuclear ha incrementat per un factor de 1,5 a 12 GW. Des de l'any 2000, la capacitat nuclear al si de la Unió Europea ha minvat 14 GW, mentre que s'han instal·lat 142 GW de capacitats renovables, un 18% de més que el gas natural, amb 116 GW.

La capacitat nuclear a l'Estat espanyol continua sent insignificant en comparació amb l'augment de les energies renovables. Amb una capacitat instal·lada d'electricitat renovable de 32 GW (finals de 2011), quatre vegades més gran que la seva capacitat nuclear, Espanya ocupa el lloc número quatre del món. Malgrat les difícils condicions econòmiques, el sector va atraure 8,6 mil milions de dòlars en 2011, un increment del
25 per cent en comparació amb l'any anterior

La quantitat d'electricitat produïda per centrals nuclears al nostre planeta només ha augmentat lleugerament durant l'última dècada i per tant la seva contribució al mix energètic mundial és encara baixa en comparació amb altres fonts d'energia.

El 2011, les turbines eòliques van produir 330 TWh d'electricitat de més del que havien generat al final del segle passat, el que representa un augment quatre vegades superior al que va dur a terme la indústria nuclear en el mateix període. L'evolució de la producció d'energia solar fotovoltaica també ha estat impressionant en l'última dècada, amb un factor 10 en els últims cinc anys.

A Alemanya, per primera vegada, la producció d'electricitat a partir d'energies renovables (122 TWh bruts), arriba just en segona posició, després del lignit (153 TWh), però per davant del carbó (114,5 TWh), la nuclear (102 TWh) o el gas natural (84 TWh). La producció d'electricitat renovable alemanya correspondria al 29% de la producció nuclear francès. Cal recordar que França genera gairebé la meitat de l'electricitat d'origen nuclear de la Unió Europea. A la Xina, fa cinc anys, les centrals nuclears produïen 10 vegades més electricitat que l'energia eòlica. El 2011, la diferència es va reduir a menys del 30%.

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1083
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: