Xavier Borràs | Actualitzat el 03/07/2012 a les 12:51h

Espanya dóna el llum verd a la nuclear de Garoña fins a 2019

Greenpeace i Ecologistes en Acció blasmen l'actitud del PP per renovar el permís d'una central, igual que la de Fukushima, que ja és obsoleta i innecessària

Un activista amb parapent de motor s'allunya, el 5 de juny d'enguany, de la central nuclear de Garoña després d'haver dipositat al sostre del reactor un pot de fum, tot plegat per denunciar la renovació del premís d'explotació de la central. Foto: Pedro Armestre/Greenpeace

El Butlletí Oficial de l'Estat publica avui , 3 de juliol de 2012, la revocació parcial de l'Ordre ITC/1785/2009, de 3 de juliol, en la qual s'acorda el tancament definitiu de la Central Nuclear de Santa Maria de Garoña el 6 de juliol de 2013. Mentre Greenpeace anuncia que recorrerà aquesta revocació i indica que el Ministeri ha ignorat les al·legacions presentades per l'organització, així com els dotze mil suports que han rebut aquestes al·legacions , per a Ecologistes en Acció es tracta d'una temeritat, especialment greu després de l'accident de Fukushima (Japó), donades les males condicions de seguretat de la central. Segons l'organització ecologista l'exposició de motius del Ministeri d'Indústria és "simplement un conjunt de postures ideològiques sense documentar". Greenpeace també destaca que l'Administració de l'Estat sosté davant els tribunals la validesa de l'ordre de tancament que el ministre acaba de revocar.

Amb lel rerefons de l'ensurt de Cofrents

"Encara amb l'ensurt al cos per l'incendi del qual es va lliurar la nuclear de Cofrents , el ministre d'Indústria fa cas al sentit comú i defensa cegament els interessos de les companyies elèctriques a costa dels ciutadans quan s'entossudeix a reobrir la nuclear de Garoña", ha declarat Raquel Munt, responsable de la campanya nuclear de Greenpeace.
L'organització destaca que el ministre també ha ignorat a la Comissió Europea, ja que en l' avaluació de la reforma per a l'estabilitat d'Espanya 2012-2015 indicava que "el dèficit tarifari s'ha vist afavorit per una compensació excessiva d'algunes infraestructures, com ara centrals nuclears, ja amortitzades".

Greenpeace recorda així mateix que el Ministeri ha optat per ignorar el procés relatiu a les proves de resistència de les centrals nuclears a Europa, que la Comissió Europea encara no ha donat per conclòs, especialment en el cas de Garoña, les instal·lacions de la qual vol visitar. Una de les mancances més importants d'aquests stress test és la falta de consideració de l'envelliment de les centrals nuclears, aspecte fonamental en el cas de Garoña.

Una altra de les deficiències detallades en aquests informes és la manca d'establiment d'un ampli conjunt de requisits per a la gestió d'accidents, integrat dins del marc legal espanyol. No obstant això, quan el passat dijous 28 de juny la central de Garoña realitzava el preceptiu simulacre anual, no hi va haver cap referència a aquesta falta detectada. Greenpeace considera aquest aspecte especialment greu, i més quan aquest mateix dia el titular de la central notificava que, a causa de les altes temperatures a la zona, s'havia produït l'actuació del sistema d'extinció per gas de la protecció contra incendis, després de rebre aquest sistema un senyal no real d'actuació en una de les barres d'alimentació elèctrica.

La vulnerabilitat de les centrals nuclears va quedar de manifest, un cop més, aquest mateix dijous a la central nuclear de Cofrents, en què s'encenien els generadors dièsel pels problemes en la línia de subministrament elèctric a causa de l'incendi a València, que afortunadament no va avançar cap a la nuclear.

Greenpeace considera que, en el context actual de sobrecapacitat d'instal · lacions de producció d'electricitat, el tancament de la central nuclear de Garoña és possible i molt convenient, per avançar cap a un model energètic basat 100% en energies renovables i en l'eficiència, la viabilitat tècnica i econòmica està àmpliament demostrada. Un model que sens dubte augmenta la independència energètica d'Espanya.

"Aquesta ordre és una mostra més de la manca de política energètica a Espanya i del que passa quan els successius governs sotmeten les seves decisions als interessos de les grans companyies elèctriques", afegeix Raquel Montón. En aquest sentit, l'organització adverteix que el pròxim pas pot ser l'anunciada reforma del sector elèctric, davant la qual

Greenpeace proposa, entre d'altres , les següents mesures:
  • Aprovar un calendari per l'abandonament de totes les energies brutes i la seva substitució per energies renovables i limitar per llei a 30 anys la vida útil de les centrals nuclears existents, eliminant qualsevol possibilitat de renovació extraordinària dels seus permisos d'explotació.
  • Eliminar les subvencions, directes i indirectes, als combustibles fòssils ia l'energia nuclear, així com a tots els equipaments i usos ineficients de l'energia.
  • Internalitzar els costos externs (socials i ambientals) de la producció d'energia, de manera que el preu de cada unitat d'energia subministrada reflecteixi el seu cost real, inclòs el cost de les emissions de CO2, els residus (durant tot el temps en què aquests residus resultin perillosos) i el risc nuclear (inclosa la cobertura il · limitada del risc de danys en cas d'accidents nuclears), i aplicar el principi que? qui contamina paga?.
  • Incorporar la planificació energètica de llarg termini que marqui el camí per avançar el més ràpidament possible cap a un sistema energètic intel · ligent, eficient i 100% renovable amb els següents objectius d'obligat compliment:
  • Subministrament del 100% de la demanda d'energia final total amb energies renovables no més tard del 2050.
  • Reducció de la demanda d'energia final en un 55% respecte al 2007 per al 2050.
  • Reducció a zero de les emissions derivades de l'energia per al 2050.
Ecologistes en Acció

Per a Ecologistes en Acció (EeA) l'autorització ara publicada al BOE  és "una temeritat després de l'accident de Fukushima-Daiichi", ja que el reactor número 1 és idèntic al de Garoña i estava fins i tot en millors condicions que aquella central. L'autorització es basa en informes tècnics del propi Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que són, si més no, sorprenents. Es tracta d'autoritzacions condicionades al fet que la central realitzi canvis profunds en el seu disseny. EeA es pregunta: si la central està bé per què cal fer reformes? I si no ho està no hauria d'aturar-se immediatament? Es tracta d'una nova mostra de la tebior del CSN amb les centrals nuclears, que atorga al Govern la potestat per prendre aquesta decisió temerària.

Entre l'exposició de motius criden l'atenció algunes afirmacions tretes d'un manual de comunicació de la indústria nuclear. Es diu, per exemple, que les nuclears contribueixen a la independència energètica, quan tot l'urani i la tecnologia són importades, que contribueixen a abaratir el preu de l'electricitat i a eixugar el dèficit de tarifa, quan la forma de fixar preus en el nostre mercat elèctric no reflecteix la baixada de preus de les fonts més barates.

I el súmmum és quan s'afirma que encara no està construït l'MTC (magatzem transitori centralitzat, on es dipositarien tots els residus d'alta activitat produïts a l'Estat espanyol) i que no es podria començar el desmantellament. Llavors —es qüestiona Ecologistes en Acció—, com es permet el Govern espanyol el retard en el nomenament del president d'Enresa (Empresa Nacional de Residuos Radioactivos) per tensions internes al PP que han retardat tot el procés? "És que les decisions en seguretat nuclear depenen del fet que estigui llest l'MTC?"

La central de Garoña hauria de tancar immediatament per l'estat menyspreable en què es troba. Té problemes de corrosió en el seu circuit primari, com demostren les fissures del barrilet i de les penetracions per on entren les barres de control, autèntics "frens" de la central. Cal canviar centenars de metres de cables, que ara per ara no garanteixen un funcionament segur. La seva contenció no està preparada per controlar els gasos explosius, el que s'ha demostrat vital en l'accident de Fukushima. Els operadors no estarien fora de perill dels gasos radioactius en cas d'accident. Ha estat violant els límits de temperatura d'abocament d'aigües al riu Ebre... En cas de fuita radioactiva les conseqüències serien gravíssimes ja que es contaminaria totes les terres de les riberes de l'Ebre, des de l'embassament del Sobrón fins al delta de l'Ebre.

Amb aquesta decisió, el Govern fa un pas enrere i actua en sentit contrari de molts governs del món, que han establert calendaris de tancament dels seus nuclears o han reduït els seus programes nuclears, com Alemanya, Suïssa, Bèlgica, Itàlia, Japó, Bulgària, etcètera. La seva aposta per l'energia nuclear és plegar-se als interessos de les empreses elèctriques i moure a l'inrevés dels temps.

Per a Ecologistes en Acció el més sensat seria deixar de jugar a la ruleta russa i procedir al tancament immediat de Garoña en primer lloc i establir un calendari de tancament de la resta de les nuclears en segon lloc.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1083
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: