Redacció | Actualitzat el 17/01/2012 a les 12:48h

Els ecologistes no volen la reforma de la Llei de costes espanyola

Greenpeace i Ecologistes en Acció adverteixen que suposaria una nova bombolla immobiliària

La Costa Brava, vora Tossa (Selva). Foto: Arxiu ND.

Després de l'anunci, el passat divendres, del ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient espanyol, Miguel Arias Cañete, de la "reforma profunda" de la Llei de Costes, Greenpeace i Ecologistes en Acció han llençat una crit d'alerta pel greu pas enrere que suposaria seva reforma. Aquesta política del Govern del Partit Popular ja s'havia verbalitzat durant la campanya electoral.

Greenpeace anuncia fortes mobilitzacions

Greenpeace no dubtarà a denunciar per via judicial i / o amb mobilitzacions socials qualsevol retallada a la norma que, sota l'excusa de "harmonitzar el desenvolupament econòmic amb la protecció dels recursos naturals" (segons paraules d'Arias Cañete), torni a promoure la destrucció a tota costa al litoral.

Amb aquest anunci, Greenpeace veu perillar els últims trams de costa verge. Projectes com els de Marina de Cope (Múrcia), deu ports esportius a Balears, les concessions de costes per als ports de Pasaia (Guipúscoa) o Tarifa (Cadis) o el desenvolupament macrourbanístic a El Palmar tindrien via lliure per desenvolupar-se sobre la primera línia de costa.

Greenpeace recorda que encara la delimitació, què és i què no és públic a la costa, no s'ha executat completament. Amb aquesta situació, realitzar una reforma de la Llei de Costes suposaria a més una despesa inassumible per a l'Estat i el seu pressupost, ja que s'haurien de compensar econòmicament els enderrocs ja escomesos i, d'altra banda, el litoral no tindria defensa legal per esmorteir els efectes del canvi climàtic i les subsegüents indemnitzacions o despeses per regeneracions de platges o reconstruccions de, per exemple, passejos marítims.

"Fins ara les reformes a la Llei de Costes plantejades al Senat i al Congrés pel Partit Popular des de l'oposició han estat encaminades a privatitzar el litoral permetent un ús industrial i una destrucció massiva de la costa" ha denunciat Pilar Marcos, responsable de la campanya Costes de Greenpeace. "Greenpeace va recollir en només una setmana 10.000 signatures a favor de la Llei de Costes i si la reforma profunda amenaça el litoral verge no dubtarem a utilitzar tota la nostra força per impedir-ho", conclou Marcos.

Per a Ecologistes en Acció la costa no admet retallades

Ecologistes en Acció recorda al ministre i al nou govern espanyol que aquesta llei es va redactar per garantir la salvaguarda i l'ús públic de les riberes del mar, de manera que les activitats que s'hi desenvolupin garanteixin la seva protecció, mantenint un equilibri entre la generació de ocupació, l'ús i la conservació.

Atès que des de l'oposició el PP, ha promogut diverses reformes de la Llei de Costes per tal d'afavorir els interessos privats, Ecologistes en Acció intueix que aquesta reforma anirà pel mateix camí. Cal recordar, entre altres, que el febrer de 2011 el PP va portar al Senat una Proposició de Llei que tenia com a objectiu perpetuar indefinidament les concessions, el que permetria l'ús privat del domini públic Marítim Terrestre (DPMT), aquesta acompanyada de la de CiU que promovia redefinir els espais litorals que pertanyen al DPMT. Pretenien, sota el concepte de "ciutat navegable", que urbanitzacions com la Marina d'Empuriabrava i altres escapessin a la Llei de Costes.

Per l'organització ecologista, tot i que l'especulació del totxo ha estat una de les principals causes de l'actual crisi, el nou govern pretén buscar solucions tornant a antigues fórmules fracassades i esgotades. Legalizar construccions, permetre més usos en les franges establertes per la llei, construir més prop de la línia de costa, promoure marines, macroport, macrourbanitzacions ... tot això formarà part d'aquesta nova forma de concebre l'ús de la costa, donant seguretat jurídica a l'especulació i la corrupció.

Ecologistes en Acció adverteix que no permetrà més disbarats que fa a la protecció i gestió de la costa al nostre país, i que portarà a terme totes les accions necessàries perquè l'interès públic i la conservació del litoral prevalguin per sobre dels interessos privats.

Per aquesta organització, enrajolar la costa al 100% donant via lliure al mateix model depredador que ha portat fins a una profunda crisi no és la solució per a generar una ocupació duradora i sostenible, sinó més pa per avui i fam per demà.

Navega per les etiquetes

costamarlleiespeculacióLlei de costes

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1085
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: