Xavier Borràs | Actualitzat el 17/07/2011 a les 16:31h

Volien fer una incineradora a Ca La Fou, a Cabrera d'Anoia

La Cooperativa Integral Catalana ja té contracte d'arres amb la intenció de bastir-hi un projecte no capitalista de vida i treball

El polígon de Ca La Fou.

Segons que informa la plataforma Indignats contra la incineració de residus a Cabrera d'Anoia , l’alcalde de la població ha confirmat que l’empresa constructora Sacyr Vallehermoso va presentar a l’Ajuntament una proposta per construir una incineradora de residus al Polígon Industrial Ca la Fou (antiga Colònia Marçal). Fa al cas, però, que la Cooperativa Integral Catalana (CIC), inspirada per l'activista Enric Duran, de forma discreta, ja  va signar un contracte d'arres amb el propietari el mes de novembre de 2010 i que tots dos van rebutjar l'oferta de Vallehermoso, que era molt més quantiosa econòmicament. La intenció de la CIC és adquirir tota la colònia i bastir-hi un projecte no capitalista de vida i treball alternatiu (tothom que estigui interessat en aquest projecte pot demanar informació en aquest correu).

El polígon de Ca la Fou està situat a l’extrem nord del municipi de Cabrera d’Anoia, al sud de la comarca de l’Anoia, entre la carretera C15 i el riu Anoia, molt a prop dels municipis de Vallbona d’Anoia i Capellades, envoltat d’un entorn natural que forma part de l’espai natural protegit de les Valls de l’Anoia, inclòs al PEIN i que forma part de la Xarxa Natura 2000.

L’anterior Equip de Govern, format per regidors d’ERC i del PSC, van estudiar la proposta tot i que es reconeix que encara no hi ha cap projecte concret. Fins i tot alguns regidors van acceptar la proposta de l’empresa de visitar la incineradora de residus de Mataró ja que es tractaria d’una instal·lació similar a la que proposarien a Cabrera i que es gestionada per un grup empresarial vinculat a aquesta empresa constructora.

No ha estat fins després de les darreres eleccions municipals que no ha transcendit alguna  informació sobre aquest assumpte, ara que el govern municipal està encapçalat pel mateix alcalde i regidors d’ERC de l’anterior legislatura, però amb CIU com a socis de govern i PSC a l’oposició. En tot cas, el veïnat de Cabrera no disposa de cap informació oficial sobre aquest assumpte ja que no existeix cap mitjà de comunicació de l’Ajuntament, a excepció dels bans d’alcaldia que es pengen de tant en tant als contenidors d’escombraries, ni tan sols existeix una pàgina web municipal amb un mínim de contingut informatiu. Aquesta informació sobre la proposta d’incineradora s’ha obtingut en una reunió demanada a l’Alcalde a títol personal.

Sembla que aquesta macroincineradora cremaria els residus generats a bona part dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i ja s’ha parlat dels beneficis que comportaria pel muncicipi, com la creació de llocs de treball, ingressos econòmics per l’Ajuntament, etc. sense tenir en compte els nombrosos estudis d’experts que posen en dubte les repercusions ambientals negatives d’aquest tipus d’instal·lacions, tant pel medi ambient com per a la salut de les persones: emissió de contaminats atmosfèrics, contaminació de les aigües, generació de cendres i escòries d’elevada toxicitat, riscos d’accidents per malfuncionaments o catastròfes naturals, etc.

Alguns veïns han començat a mobilitzar-se en contra d’aquesta instal·lació i la manca d’informació. L’Anoia ja és una comarca on es concentren massa instal·lacions de tractament finalista dels residus, que l’està convertint en l’abocador dels residus de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i sembla que ara també en el seu crematori de residus. Consideren que la incineració no hauria de formar pert d’un sistema de gestió sostenible dels residus que prioritzi els tractaments no finalistes que permetin la recuperació i el reciclatge dels residus així com nous models de producció i consum per prevenir la seva producció.

COMENTARIS

+2
-0
Els hem passat al davant
Enric, 18/07/2011 a les 02:41
La noticia hauria de ser al revés:

LA COOPERATIVA INTEGRAL FARÀ UN PROJECTE DE VIDA I TREBALL ALTERNATIU AL CAPITALISME A CA LA'FOU
l'ajuntament de Cabrera hi planejava fer-hi una incineradora però l'acord entre el propietari actual i la CIC, tomba per terra els interessos del consistori amb Vallermoso.

El fet és que nosaltres també ens hem estat movent discretament i per això l'ajuntament no sabia que ja tenim ca l'afou al sac. Tant nosaltres, que teniem ja contracte d'arres des del novembre, com el propietari actual, hem rebutjat l'oferta de Vallermoso, que era molt més quantiosa económicament,
+0
-0
al lloro
l'Emili, 18/07/2011 a les 11:59
Cura i al lloro, que el poder es el poder.
Faig la pregunta: l'Ajuntament, o la Generalitat, tenen atribucions per expropiar?
+0
-0
ja no és el mateix
Enric, 21/07/2011 a les 04:07
Qualsevol pla d'aquest tipus es busca un lloc on pugui haver poc conflicte social per respondre al pla. El fet que la CIC s'hi posi pel mig, els ha de fer canviar els plans a la força, més enllà de si podrien legalitzar l'expropiació.

Sabem de bona font, que el pla passava per comprar la finca, no per expropiar-la.

a tenir en compte que la decisió de fer l'incineradora l'ha de prendre la generalitat i ara mateix ni tan sols hi ha debat públic sobre la necessitat d'una nova incineradora. Pel que he trobat per internet n'hi va haver però ara mateix està parat.
+1
-0
ja no és el mateix
Enric, 21/07/2011 a les 04:18
Un dels elements capdals per escollir el lloc d'una incineradora, és que s'esperi poca resistència social. L'aparició de la CIC en aquest escenari, a de fer replantejar-ho a la força.

Més enllà de si es podria legalitzar l'expropiació, crec que és això el que ens ha de deixar tranquils.

a més, és la generalitat qui ha d'aprovar una ubicació i ni tan sols hi ha debat ara mateix públicament sobre una nova incineradora. N'hi va haver però ara està parat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1083
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: