Xavier Borràs | Actualitzat el 06/06/2011 a les 13:30h

Barcelona clama tancar les nuclears

Gairebé 8.000 persones han exigit la no renovació a l'octubre dels permís d'explotació de la central d'Ascó i l'aposta clara per les energies 100% renovables

El bo i millor de l'ecologisme català —les velles glòries i els joves abrandats— s'ha aplegat aquest migdia als carrers de Barcelona per exigir, a remolc del terrible accident de Fukushima, el tancament immediat de les centrals nuclears a l'Estat espanyol. La manifestació, que ha aplegat unes 8.000 persones representatives de les més de 100 entitats convocants sota el paraigua de Tanquem les Nuclears, ha recorregut des de les 12:00 i fins a les 13:30 tot el Passeig de Colom —des del Pla de Palau— i el Paral·lel fins a la seu d'Endesa, on encara s'alcen les tres emblemàtiques xemeneis del passat industrial barceloní.

L'ambient festiu i el dia assolellat han acompanyat el clam antinuclear a Barcelona. Foto: X.B.C.

En un ambient festiu i assolellat —una mena de treva miraculosa després del fort ruixat que hi ha hagut a la capital catalana a primera hora del matí—, i amb la presència de representants de partits, entitats i ONG —des d'Esquerra, SI, ICV, Ecologistes en Acció, Els Verds (en les seves diverses variants), Greenpeace (amb una acolorida gernació i orquestra pròpia), Depana, etc.—, amb gent com Josep Puig, Santiago Vilanova, Jordi Miralles, Marta Gumà, Jordi Bigues, Jordi Terrades, Xavier Sabaté, Quim Oérez, Enric Tello, Joan Oms, Josep Lluís Freijo, Anna Rosa Martínez, Quim Coromina, Miguel Muñiz, Jaume Morron, Fina Soler..., els manifestants —que també celebraven avui el Dia Mundial del Medi Ambient— han clamat pel tancament immediat de les centrals nuclears, actualment del tot "innecesàries —segons Josep Puig, portaveu de la Plataforma TLN—, ja que amb les renovables i els cicles combinats en tenim prou i suficient", com ho demostra el fet que fins i tot exportem energia.

Entre els assitents, també s'ha pogut veure gent provinent d'altres zones en conflicte nuclear, com Ascó (Ribera d'Ebre), Almaraz (Extremadura), i Cofrents i Sarra (País Valencià). També, s'hi han afegit una quarantena de persones provinents de l'acampada de la plaça de Catalunya a títol individual, ja que els acampats no van votar la moció presentada a aquest efecte.

Davant la seu d'Endesa, l'actor Pep Planas ha llegit el manifest de Tanquem les Nuclears, que ha estat interromput diverses vegades pels aplaudiments i els crits, especialment quan s'ha demanat que a l'octubre es negui la renovació del permís d'explotació perquè la central d'Ascó no continuï operant, i quan s'ha exigit als polítics que apostin per les energies 100% renovables, especialment si no volem dependre del petroli i de les nuclears, energies brutes i perilloses.

És la segona ocasió enguany, en un breu període de temps (la primera va ser durant la darrera celebració del Dia de la Terra), que la capital de Catalunya es posa a l'avantguarda del clam popular que demana el tancament de les centrals nuclears, que en en territori català acumulen ja massa inquietants incidents dels quals, a més, no s'informa prou clarament la població.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1083
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: