Redacció | Actualitzat el 11/01/2011 a les 14:56h

Martorelles reduirà la meitat del consum elèctric

Gràcies a un projecte pioner a Catalunya que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'ICAEN

L'alcalde de Martorelles, Romuald Velasco, acompanyat per Roger Marcos, de l'ICAEN, i de Ferran Vallespinós, de la Diputació. Foto: Servei de Premsa DdB.

L'alcalde de Martorelles, Romuald Velasco, acompanyat pel Cap d'Àrea d'Estalvi i Eficiència Energètica de l'Institut Català d'Energia, Roger Marcos, i del coordinador de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Ferran Vallespinós, ha presentat avui el projecte de renovació de l'enllumenat públic del seu municipi, pioner a Catalunya.

El projecte, que compta amb el suport de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i de la Diputació de Barcelona, està valorat en 2 milions d'euros. Segons ha explicat l'alcalde de Martorelles, Romuald Velasco, la inversió per renovar tot l'enllumenat públic anirà a càrrec de l'empresa adjudicatària, que la recuperarà a través dels estalvis que obtingui amb la instal·lació que dugui a terme. És a dir, l'empresa es compromet a reduir el consum energètic en un 50 % i, a partir d'aquest estalvi, l'Ajuntament es quedarà el 10 % dels beneficis i l'empresa el 90% restant, durant un període de 10 anys. Després serà l'Ajuntament qui se'n farà càrrec, novament.

L'Ajuntament de Martorelles ja ha obert un concurs per adjudicar la substitució de més de 1.100 punts d'il·luminació de l'enllumenat públic i el seu posterior manteniment mitjançant un contracte de serveis energètics. Fins ara, s'hi han adreçat 18 empreses. El termini per presentar ofertes s'acaba el 15 de febrer.

Aquesta fórmula, segons ha dit Velasco, «permet a l'Ajuntament estalviar-se l'endeutament, que l'assumeix l'empresa. Amb aquest concurs s'obre una nova línia de negoci que permet d'entrada, que l'Ajuntament obtingui un estalvi del 10 % i al cap de 10 anys tindrà unes instal·lacions noves».

Aquest concurs, segons ha explicat Roger Marcos, «és el primer a Catalunya que s'integra dins del Pla 2000 ESE, que té per objectius promoure l'estalvi i l'eficiència energètica en el sector públic i impulsar un nou sector d'activitat econòmica, els serveis energètics, d'alt valor afegit».

La iniciativa de l'Ajuntament de Martorelles s'emmarca dins del Pacte d'alcaldes i alcaldesses de la Diputació de Barcelona, que és un dels 144 ajuntaments de la província que hi estan adherits. Aquest acord, tal i com ha comentat el coordinador de Medi Ambient, Ferran Vallespinós, «marca com a fita un ús eficient de l'energia que faci possible el mateix nivell de serveis municipals amb un estalvi energètic i, per tant, amb una reducció de les emissions de gasos contaminants». En el cas de Martorelles s'ha calculat que la reducció de CO2 a l'atmosfera serà de 153 tones anuals.

Vallespinós ha afegit que dels 144 municipis de la província de Barcelona que estan adherits al Pacte d'alcaldes, una vintena ja s'han interessat pel model Martorelles amb la idea de posar-lo en marxa els pròxims mesos.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1083
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: