Redacció | Actualitzat el 09/02/2017 a les 14:27h

Cinc ferits en una explosió a la nuclear de Flamanville, a França

L'accident, que ja està control·lat, ha tingut lloc a Flamanville, al nord del país. Per al Moviment Ibèric Antinuclear torna a mostrar els perills de les centrals atòmiques

La central nuclear de Flamanville


La central nuclear de Flamanville (Manche), al nord de l'Estat francès, i operada per EDF, ha registrat cap a les 10:00 hores d'aquest dijous una explosió, segons ha avançat el diari local Oues-France i confirmat posteriorment l'elèctrica. Hi ha cinc persones ferides lleus per intoxicació. Les autoritats han assegurat que no hi ha cap risc per a la població.

EDF ha indicat que s'ha produït un incendi en el reactor 1 de Flamanville, que ha ocasionat una explosió en una zona no nuclear, arran de la qual cosa, el reactor, de 1.300 megawats, ha estat desconnectat, segons Reuters.

"Controlat el conat d'incendi en Flamanville 1 en zona no nuclear. Cap víctima i sense conseqüències per a la seguretat de l'entorn", ha puntualitzat la companyia en el seu compte oficial de Twitter. La central compta amb dos reactors.
  Fins al lloc s'han desplaçat els equips d'emergència però, segons fonts de la prefectura citades per Ouest-France, no s'ha activat el pla particular d'intervenció ja que no hi ha risc nuclear.

"Ha estat un esdeveniment tècnic significatiu però no es tracta d'un accident nuclear" ja que l'explosió s'ha produït "fora de la zona nuclear", ha explicat al diari el director del gabinet del prefecte, Olivier Marmion. "Cinc persones han resultat lleument intoxicades però no estan ferides", ha precisat.
  Comunicat del Moviment Ibèric Antinuclear

L'explosió es produeix a la sala de màquines dels reactors 1 i 2 de la central nuclear de Flamanville i ha provocat almenys 5 ferits. Una mostra més de la perillositat de l'energia nuclear.

Avui al matí s'ha produït una explosió a la central nuclear de Flamanville (França), on AREVA està construint un tercer reactor nuclear, de tipus EPR. Els controls de qualitat que es prenen en tot el complex nuclear queden en entredit. Els reactors de Flamanville I i II es van connectar a la xarxa en els anys 1985 i 1986 respectivament i són de tipus PWR, fabricats per l'empresa francès Framatome. La sala de turbines on s'ha produït l'explosió va ser fabricada per Alstom.

Aquesta explosió, que ha causat diversos ferits, posa de manifest el perill de l'energia nuclear, encara que s'hagi produït fora de la zona nuclear, a la sala de màquines. Les centrals nuclears són instal·lacions molt complexes amb tots els seus sistemes interconnectats i una fallida en un d'ells pot donar lloc a un accident sever amb conseqüències radiològiques per al medi ambient i la població. Cal avaluar les possibles destrosses que l'explosió hagi pogut causar en sistemes vitals per a la seguretat.

Hi ha una certa semblança amb el que va passar en l'accident de Vandellòs I (Tarragona), ocorregut el 1989, i que va conduir al tancament de la central: l'accident va començar amb un incendi a la zona de turbines que es va propagar fins a l'àrea nuclear, estant a punt de provocar una fuita radioactiva a gran escala.

L'explosió de Flamanville es produeix quan l'agència de Seguretat Nuclear (ASN), l'equivalent al consell de Seguretat Espanyol (CSN) està inspeccionant una quinzena de reactors francesos, el que afegeix més incertesa a l'estat i seguretat de les nuclears franceses.

Coincideix també de ple amb la polèmica sobre la possible reobertura de la central de Garoña (Burgos), que està en condicions molt precàries, i amb la possible prolongació del funcionament de la central Almaraz (Càceres) més enllà del seu actual permís d'explotació; i la de Vandellos 2, els propietaris de la qual planegen demanar l'allargament del seu permís aquest estiu. La renovació del permís de Vandellòs 2 es produirà 48 dies desprès del d'Almaraz .

Si en una potència nuclear com França amb una agencia de control molt exigent, com és l'ASN, es produeixen aquests successos; a les centrals espanyoles el risc encara és més gran, donada l'excessiva permissivitat del Consell de Seguretat Nuclear.

La lliçó a treure és clara: l'energia nuclear és perillosa i els més sensat és prescindir-ne com més aviat millor.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1112
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: