Redacció | Actualitzat el 18/01/2017 a les 09:48h

Un manifest s'oposa a la legalització de la contaminació radiocativa

Més de 200 personalitats catalanes demanen l’eliminació de tot el capítol setè del Projecte de llei de pressupostos i les mencions que es fan de l'impost "nuclear" en altres parts del document

 

Treballs de desmantellament a la central atòmica de Vandellòs I. Foto: Enresa.


Més de 70 persones del món universitari, laboral, social i ambiental de Catalunya inicien una campanya recolzant un Manifest demanant al govern de la Generalitat que retiri el Capítol setè del Projecte de llei de pressupostos. (Podeu llegir-lo i donar-hi suport en aquest formulari, que ja han signat més de 200 persones.)

El Capítol setè del Projecte de llei de pressupostos de 2017 suposa el reconeixement oficial d’un aspecte de l'energia nuclear que fins avui era rotundament negat per la indústria nuclear i les administracions: que les emissions rutinàries dels reactors tenen un impacte sobre la salut de les persones. Malgrat aquest reconeixement, rebutgem la inclusió del capítol setè en la llei de pressupostos perquè no va acompanyat de cap mesura que aturi aquest impacte negatiu sobre la salut.

La indústria nuclear sempre ha dit que la radioactivitat que els reactors emeten cada dia, les anomenades «baixes dosis», eren inofensives. S'han fet molts estudis a nivell estatal i internacional per rebatre cada intent dels professionals de la salut per mostrar aquest impacte; tots els estudis oficials han conclòs que no hi havia relació entre centrals nuclears i salut de la població. Però a l'hora de cobrar un "impost" es pot proclamar sense embuts la veritat: que les radiacions sí provoquen malalties per, a continuació, legalitzar aquestes conseqüències amb un "impost"

Aquest reconeixement té diverses implicacions, totes perjudicials per a les persones. En primer lloc, eludeix la responsabilitat de qualsevol govern d'anteposar la salut de la població als beneficis econòmics; en segon lloc, té l'efecte pervers de què a major contaminació radioactiva (i per tant, més malalties i sofriment) més ingressos per al Govern, i més tranquil·litat per a les companyies que la generen; en tercer lloc, sense cap tipus de estudi sanitari que avaluï l'impacte concret, legalitza els efectes de la contaminació radioactiva, assumint com «rutinàries» les malalties que genera; en quart lloc, no hi ha garantia que les companyies no recuperin la quantia de «l'impost» amb un increment de tarifes, amb la qual cosa seria la ciutadania qui acabaria pagant el dret d'aquestes companyies a enverinar l'entorn; i en cinquè lloc, la implementació d’aquest impost sobre la contaminació la treu de l’àmbit que li pertoca, que és la salut pública i emmascara el problema com si fos una qüestió de diners.

Les persones que signen el Manifest consideren que el mínim que es pot demanar d’un govern democràticament elegit, com és el cas del govern de la Generalitat, es que renunciï a lucrar-se a costa de la salut de la població i faci servir tots els mecanismes legals de que disposa per demanar LA NO RENOVACIÓ DELS PERMISOS DE FUNCIONAMENT DE VANDELLÒS 2 I ASCÓ AL 2020 I 2021.

MANIFEST: ENS OPOSEM A LA LEGALITZACIÓ DE LA CONTAMINACIÓ RADIOACTIVA

Des de l'inici de l'energia nuclear s'ha tingut constància de què  el funcionament quotidià dels reactors emetia elements i compostos radioactius que podien afectar negativament la salut de les persones i de tots els éssers vius.

Des de la indústria nuclear s'ha insistit repetidament en què les dites emissions, anomenades de «baixes dosis», eren inofensives. A petició de persones i col·lectius diversos s'han fet estudis amb conclusions que han insistit un cop i un altre en la mateixa idea: que es tractava d'emissions innòcues. El més publicitat, l'"Estudi epidemiològic del possible efecte de les radiacions ionitzants derivades del funcionament de les instal·lacions nuclears i radioactives del cicle de combustible nuclear espanyoles sobre la salut de la població que resideix en la seva proximitat" (1), redactat l'any 2009 per l'Institut de Salut Carlos III, va ser presentat com una investigació "concloent" de què no hi havia relació entre les centrals nuclears i la salut de la població.

El passat 29 de novembre de 2016, a Catalunya, el govern del PDECAT i ERC va aprovar, com a part dels seus pressuposts per al 2017, el «Projecte de Llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic; de creació de l'impost sobre el risc mediambiental de la producció, manipulació i transport, custòdia i emissió d'elements radiotòxics; de l'impost sobre begudes ensucrades envasades; de l'impost sobre grans establiments comercials, i de l'impost sobre les estades en establiments turístics» (2).

Aquest Projecte de Llei reconeix en el seu articulat, entre altres coses, que la «dispersió d'elements radiotòxics genera un important risc mediambiental i per a les persones, (...)», i declara que volen cobrar un «impost» per les «emissions rutinàries (...) que es produeixen en la operació normal d'un reactor termonuclear». El Projecte de Llei suposa el reconeixement oficial  de què el funcionament quotidià dels reactors nuclears té impactes en la salut de la població.

Com a persones preocupades pels aspectes socials de la salut, tant de Catalunya com de qualsevol lloc, considerem inacceptable que una activitat considerada un perill per a les persones, no sigui objecte de prohibició o d'eliminació progressiva i que, en canvi, es reguli amb un «impost» que permetrà la seva continuïtat.

Un «impost» que, a més, té l'efecte pervers de què a major contaminació radioactiva més ingressos per al govern, i més tranquil·litat per a les companyies que la generen; companyies que poden recuperar la quantia de l'impost amb un increment de tarifes, per la qual cosa seria la ciutadania qui acabaria pagant el dret d'aquestes companyies a enverinar l'entorn amb radioactivitat.

En conseqüència demanem l’eliminació de tot el Capítol setè del Projecte de Llei, i les mencions que es fan de l'impost en altres parts del document. El govern de la Generalitat ha de renunciar a lucrar-se a costa de la salut de la població; és el mínim que es pot esperar d’un govern democràticament elegit.

Considerem que el que ha de fer un govern de Catalunya, escollit per representar la ciutadania, és suprimir aquesta font de malaltia i sofriment, fent servir tots els recursos legals de que disposa.

Catalunya, 5 de gener de 2017.

(1) https://www.csn.es/images/stories/actualidad_datos/especiales/epidemiologico/3_informe_final_2.pdf

(2) http://www.parlament.cat/document/bopc/181648.pdf

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1112
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: