Redacció | Actualitzat el 07/12/2016 a les 12:47h

Exigeixen que s'aturi l’ós al Pirineu i que no s'incentivi el llop

Unió de Pagesos es mobilitzarà el 16 de desembre, a diverses comarques, contra la retallada dels ajuts i per un canvi en la gestió de la fauna

Una óssa amb els seus cadells als boscos del Pirineu. Foto: Ipcena.


Unió de Pagesos s’ha mostrat contrari a la reintroducció a casa nostra de grans carnívors com l’ós o el llop. A redós de la jornada que el Departament de Territori coorganitza el 13 de desembre a Boí (Alta Ribagorça) —‘Seguiment i conservació de les poblacions d’ós bru i llop a Catalunya’— el sindicat s’ha avançat per exposar les conseqüències per a la ramaderia de muntanya de la convivència forçosa amb aquestes espècies.
 
El sindicat considera que els atacs habituals de l’ós als ramats de muntanya fa evident que avui en dia no és compatible la seva protecció amb les activitats productives de les comarques de muntanya; ni tan sols fent canvis en la gestió de l’explotació ja que l’agrupament de ramats o el tancament de pastures, a banda de ser una inversió afegida, dificulta l’aprofitament de les pastures i augmenta el risc de problemes sanitaris. D’acord amb això, Unió de Pagesos defensa que la decisió de reintroduir l’ós s’ha de fer d’acord amb la capacitat del medi de mantenir-los sense perjudicar el bestiar domèstic, consultant el territori, articulant mesures preventives per a tots els sectors ramaders i contemplant compensacions efectives pels danys que puguin causar. Per exemple, en la majoria d’ocasions es fa difícil quantificar els danys que pateixen  els ramats que s’han dispersat després d’un atac o els avortaments del bestiar a causa de l’estrès que els suposa patir o presenciar un atac.

En el cas del llop, Unió de Pagesos insta el Govern a no fer cap pas per incentivar-ne la presència a Catalunya; argumenta, amb dades del Ministeri d’Agricultura, que als altres punts de l’Estat on hi ha presència de llop tenen seriosos problemes per compatibilitzar la seva presència no només amb la ramaderia extensiva —moltes explotacions s’han vist forçades a abandonar l’activitat— sinó també amb la seguretat ciutadana.

Segons el cens del 2012-2014 de llop ibèric, a l’Estat espanyol hi ha 297 llopades, la majoria a Castella-i-lleó (179), Galícia (84), Astúries (37) i Cantàbria (12), i n’ha augmentat un 19 % la població des del 2007. A Astúries, segons un informe del Fondo para la Protección de Animales Salvajes [FAPAS], només el 2015 es van comptabilitzar 3.032 atacs. A la Comunitat de Madrid, amb el que portem d’any, s’han comptat 209 atacs que suposen unes indemnitzacions reconegudes de 89.625 euros.

Als darrers anys, a Catalunya s’han vist llops a l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i el Vallès Oriental. Es creu que es tracta del llop itàlic, que ve d’Itàlia a través de França. Els Agents Rurals, a més, diuen haver vist llop ibèric a les comarques de l’Ebre, provinent del Maestrat i calculen que d’aquí cinc anys es podria instal·lar a totes les comarques de l’Ebre.
 
A la roda de premsa, també s’ha fet constar que aquest escenari de dificultats per dur a terme l’activitat agrària a muntanya a causa d’una gestió deficient de la sobrepoblació de fauna s’agreuja per les retallades del Govern en determinades línies d’ajut com les adreçades a les produccions ecològiques, les indemnitzacions compensatòries per a zones de muntanya, o les mesures d’agroambient i clima.
 
Per tot plegat, el 16 de desembre, Unió de Pagesos ha convocat mobilitzacions a les comarques de muntanya: a Berga (Berguedà), Ripoll (Ripollès), Oliana (Alt Urgell), la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i el Pont de Suert (Alta Ribagorça). Unes mobilitzacions que esdevindran el preàmbul de la campanya Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia, la qual culminarà amb la primera marxa pagesa consistent en una gran tractorada des de diversos punts del territori que confluirà, el 28 de gener, a Barcelona per reivindicar, a més dels aspectes anteriorment exposats, qüestions com la representativitat, els instruments de suport al sector agrari, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, una ordenació territorial respectuosa amb els espais agraris, o la justícia i l’equitat en el comerç i la distribució dels productes alimentaris, entre d’altres aspectes.

Navega per les etiquetes

Unió de Pagesosanimalistesanimals

COMENTARIS

+14
-1
Em dono de baixa
Anònim, 07/12/2016 a les 13:42
25 anys de afiliació a unió de pagesos i ara em dono de baixa per una actitud nefasta de la persecució contre la fauna arreu d Europa es busca la convivència i reintroducció d espècies q els humans hem fet extingir i com un nou element d equilibri i dinamització de les zones rurals , vosaltres en voleu fer el revés en comptes d apretar per tal de fomentar als ajuts de l'-
L'administració dels atacs de la fauna als animals domèstics voleu q la gran sort de tornar a tenir alguns individus de llops i ossos tornin a desaparèixer. Patètic .
+9
-3
Hipòcrites
Guillem d'Oló, 07/12/2016 a les 14:25
Per contra, molts pagesos tenen gossos lligats les 24 hores del dia, sotmesos a vexacions constants, mal nodrits, etc., i no passa res. Igualment passa amb molts dels cans dels que es diuen caçadors, que són amuntegats en indrets inòspits. I tota aquesta gossada, a més es passa el dia lladrant i bordant i emprenyant tot els veïnats. Tant de bo hi hagués prou óssos i llops i se'ls cruspissin tots.
+13
-2
S'equivoquen d'enemics senyors ramaders
Anònim, 07/12/2016 a les 15:29
S'equivoquen d'enemics senyors, i molt. Cal exigir ajuts i mesures compensatòries. Exigeixin als polítics assegurances i ajuts per la protecció dels ramats, però demanar que a la natura no hi hagi llops ni óssos és una aberració. Aquests són els predadors naturals que haurien de controlar als cérvols i cabirols que tampoc no volen. Han d'aprendre a conviure amb la natura. I si no els agrada la natura, busquin una altre feina. S'han de cercar solucions que no acabin d'eliminar la poca natura que queda. Si la volen eliminar senyors, s'enfrentaran a la població que si que vol conservar-la i protegir-la. No els aconsello provocar l'ànim dels seus propis clients. La majoria entendrà que cal conviure i no pas destruir la natura. Ara no em titllin d'ecologista de ciutat com solen fer. M'agrada la natura viva, no un paisatge esterilitzat com volen vostès. I tinc tot el dret del món.
+1
-1
Regulació i equilibri
Batiste, 08/12/2016 a les 00:08
Incrementar poblacio llop i os per sobre de nivells sostenibles és una irresponsabilitat propia d'una clase dirigent amb visió miop de la conservació que no enten la importancia ecològica de mantenir l'activitat agropecuaria a les zones rurals de muntanya. Cal afavorir la presencia de persones habitants al Pirineu i mantenir nivells sostenibles de fauna autòctona que permeten relació harmònica entre activitats humanes i conservació del valors naturals, de manera sostenible en termes ambientals, econòmics i socials. Per això cal regulació i entesa territorial.
+5
-0
Sóc ramadera i estic a favor de la reintroduccio de l'Os
Anònim, 08/12/2016 a les 00:50
Sóc ramadera i pateixo a diari els danys que fan els senglars als camps on hi pasturen els meus cavalls, cada dia em malmeten les bales de flor de civada entren a l'hort i se'ns ho mengen tot!
Els caçadors a mes de alimentar amb blat de moro els senglars avans de la caçera perque estiguin acostumats a baixar als prats i estar "a tiro" no donen l'abast!
Els he demanat molts cops que facin batudes a prop de casa... I estem tranquils una semana, després hi tornen...
Sempre he estat a favor de l'equilibri que els grans depredadors com l'os o el llop aporten a la Natura. Nomes ELLS serán capaços de controlar del tot la plaga de senglars i els excedents de cabirols o cérvols. Esta clar que els caçadors no poden amb tot aquesta plaga.
Me'n cuidaré prou que no ataquin el meu ramat i ha solucions i ho sabeu!
He viscut al Pirineu i sé que el llamp i els gossos asilvestrats o inclus els allaus, provoquen mes morts de bestiar que no pas provoquen els ossos o els llops.
+0
-0
Cal entendre la natura
Anònim, 10/12/2016 a les 07:45
Els llops i els óssos, animals necessaris per a un equilibri ecològic, son depredadors i es comporten com a tal. No es pot pretendre o pensar que mai atacaran al bestiar. La selecció natural els ha adaptat per atacar la presa més fàcil i més feble i això és el bestiar domèstic. Si es reintrodueixen (i jo en soc partidari) cal indemnitzar als pagesos i no escatimar per a garantir una convivència. És molt dur que un animal salvatge et mati, malfereixi o desquartitzi 4 ovelles en una nit, que a més sigui el teu medi de vida i que no hi puguis fer res. Això ho hem de tenir molt clar, i per tant cal pagat per almenys cobrir els danys materials (els danys morals no es poden cobrir). Sé de casod de vaques amb ferides clarísimes d'ós i que la administració no volia pagar. D'altra banda hi ha una població excessiva de senglars, cabra ibérica, etc a molts llocs que aquestes espècies podrien controlar.
Ós i llops sí, però fent-ho bé. I tenint clar de quin tipus d'animal es tracta.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: