Troben al Pirineu noves colònies d'una espècie de ratpenat forestal
El nòctul gran (Nyctalus lasiopterus) és una espècie amenaçada bioindicadora de la maduresa dels nostres boscos
Foto: CTFC
En el marc d'un projecte recolzat pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient a través de la Fundación Biodiversidad, per a la conservació de quiròpters amenaçats i gestió forestal, s'ha estudiat la localització de noves poblacions de nòctul gran, una espècie de ratpenat arborícola amenaçada i molt desconeguda. La finalitat de l'estudi és la millora del coneixement sobre l'estat de conservació de les seves poblacions als Pirineus (Catalunya, Aragó i Navarra) i els seus moviments migratoris, la selecció de refugis i l'elaboració de directrius per a la seva conservació i la gestió forestal.
Durant els mesos d'estiu i de tardor, s'ha capturat el màxim nombre d'individus que ha estat possible a Navarra, Aragó, Catalunya i França. En total s'han capturat uns 50 exemplars.
L'esforç ha estat gran i costós, però s'ha pogut constatar la presència de l'espècie al llarg del Pirineu, trobant nous nuclis de població i un mínim dues colònies de cria amb més de 7 femelles reproductores a Aragó. Als exemplars capturats se'ls ha col·locat anelles o xips per poder controlar els seus moviments.
A alguns d'ells se'ls ha posat emissors per trobar mitjançant radioseguiment les cavitats d'arbre que utilitzen durant l'any. També s'ha recollit una mostra de pèl per a l'estudi d'isòtops. Això ajudarà a conèixer la procedència dels individus a gran escala, ja que són espècies migradores.
Per potenciar les poblacions de quiròpters forestals, s'ha instal·lat caixes refugi en alguns rodals en les zones de Catalunya on s'ha trobat poblacions o individus, però on les cavitats naturals són escasses.
També s'està realitzant un model de distribució potencial i un seguiment remot dels individus marcats amb transponters.
L’any vinent, s'elaborarà un document tècnic per a especialistes en conservació de la biodiversitat, propietaris forestals i administracions competents en la conservació i seguiment dels ratpenats forestals estrictes i arborícoles.
L'Àrea de Biodiversitat del CTFC coordina el projecte, i compta amb la col·laboració de molts socis i investigadors de Navarra, de SARGA, el Govern d'Aragó, del CSIC Doñana i del Grup d'estudi de Quiròpters de Midi-Pirenees a França. Els resultats són prometedors i es demanarà col·laboració al Ministeri per poder seguir fent més estudis d'aquesta i altres espècies amenaçades de quiròpters forestals en el futur.