Redacció | Actualitzat el 23/12/2015 a les 12:47h

Barcelona prohibeix l'ús del glifosat

Les organitzacions impulsores de la moció aprovada ahir amb el suport de tots els grups municipals del consistori es mostren satisfetes

El glifosat és altament tòxic i ha estat inclòs a la llista negra de l'OMS com a causa probable de càncer.


A mesura que augmenta el coneixement científic sobre els riscos de l'ús del glifosat com a herbicida, creix el nombre d'ajuntaments que en limiten o n'abandonen l'ús. A Badalona, Tarragona i Planoles se'ls va unir ahir l'Ajuntament de Barcelona amb l'aprovació d'una moció presentada per les organitzacions Associació Salut i Agroecologia (ASIA), Col·lectiu Males Herbes, Comitè d’Empresa de Parcs i Jardins de Barcelona, Ecologistes en Acció, Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), Associació de Persones afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals (APQUIRA) i Som lo que Sembrem.

El glifosat que és l'herbicida d'ús més estès al món, és un conegut contaminant hormonal que just acaba de ser inclòs a la llista negra de l'OMS com a causa probable de càncer. Existeixen estudis científics que relacionen l'ús del glifosat amb afeccions i malalties, incloent-hi danys genètics. Entre els efectes adversos s'han descrit: toxicitat subaguda i crònica, trastorns reproductius, augmenta la freqüència d'anomalies espermàtiques i carcinogènesi.

S'empra per matar herbes i arbustos quan s'infiltra al sòl és molt soluble en l'aigua i persistent en el medi, tot contaminant els aqüífers; és tòxic per a la fauna aquàtica, els animals domèstics i el bestiar. Les aigües de Catalunya n'estan greument contaminades. Molts freàtics tenen concentracions mitjanes de glifosat al llarg de l’any superiors a 0,1 μg/l, valor màxim admès per la normativa europea per a les aigües subterrànies (Directiva 2006/118/EC). Aquest mateix nivell és el màxim permès per a les aigües de consum humà (D.UE 98/83).

L’Ajuntament de Barcelona elaborarà un pla de reducció de productes fitosanitaris per al tractament de plagues, malures i herbes espontànies dels espais verds. El Pla contemplarà el compromís municipal en la reducció de productes químics, amb un calendari d’aplicació gradual i l’ús de tècniques alternatives per tal de complir els terminis establerts. Les organitzacions celebren els acords assumits entre els que s'inclou proposar als Ajuntaments de l'àrea metropolitana a que prenguin mesures en la mateixa línia.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: