Xavier Borràs | Actualitzat el 03/09/2015 a les 11:55h
Catalunya té més de mil milions d'arbres
Hi predomina l'alzina, amb un 24,4% de les espècies totals
Mapa global de la densitat d'arbres. Foto: Nature.
Un estudi que va publicar aquest dimecres 2 de setembre la revista Nature, liderat per la Universitat de Yale, revela quin és el nombre total d'arbres que hi ha al planeta, que passa dels tres bilions d'exemplars. L'estudi fa una estimació global a partir de les dades de diferents inventaris repartits per tots els biomes del planeta.
En el marc d’aquest estudi el CREAF ha fet unes anàlisis dels inventaris de l'Estat espanyol per saber quin és la quantitat d’arbres que hi ha. Així, podem saber que a Catalunya hi ha 1.035.407.888 arbres —la segona comunitat autònoma amb més arbres després de Castella i Lleó (1.210.642.112)—, amb una densitat de 637 exemplars per hectàrea.
Al territori de l'Estat hi ha un total de 6.971.283.041 arbres segons les dades oficials del Ministerio d'Agricultura i Medio Ambiente i d'acord amb les dades del tercer inventari forestal nacional (IFN3) elaborat entre el 1997 i el 2008.Segons la metodologia de l'IFN, els arbres joves que no arriben a 75mm de diàmetre normal (DBH) no s'han considerat en el recompte.
Segons Jordi Vayreda, investigador del CREAF, «Catalunya, a més de ser un territori amb molta superfície forestal té molts arbres per hectàrea». De fet Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més densitat d’arbres, concretament 637, juntament amb la Rioja, amb 694 arbres/ha, i Cantàbria, amb 653 arbres/ha. L'alzina és l'espècie que predomina a tot el territori espanyol amb un 19,12% dels arbres totals, i concretament a Catalunya representen un 24,4% dels arbres totals.
Aquestes dades s'extreuen de l'Inventario Forestal Nacional, un projecte promogut pel Ministeri d'Agricultura espanyol per conèixer els recursos existents als boscos en quant a biomassa, estocs de carboni, capacitat d’embornal, biodiversitat entre altres. Després de cinquanta anys des de la seva primera edició, l’IFN s'ha convertit en el sistema de seguiment més precís i exhaustiu de l'estat dels boscos espanyols.
El projecte treballa per províncies i recull les mateixes dades en períodes de 10 anys a tot el territori nacional. Durant l'inventari IFN3, un equip del CREAF coordinat entre altres per l'investigador Jordi Vayreda va col·laborar en la seva elaboració per aportar informació d’indicadors ecològics complementaris per conèixer l'estat dels boscos de Catalunya. Actualment s'està acabant el mostreig de camp de l’IFN4 a Catalunya, i està previst que finalitzi a finals del 2015.