Nació Digital | Actualitzat el 09/07/2015 a les 13:04h

Vaques per prevenir els incendis forestals a Montserrat

Una vaca pastura a l'entorn del Parc Natural del massís de Montserrat. Foto: GdeCat


Vaques per prevenir incendis forestals. Aquesta és l'estratègia que segueixen a l'entorn del massís de Montserrat –un dels punts amb major risc del país- i que forma part d'un projecte europeu. Diversos equips de treball han estat ultimant la neteja de boscos de fins a 300 hectàrees i, en els propers tres anys, arribaran a 5.000 hectàrees. L'objectiu és que amb la pastura extensiva es pugui reduir el risc d'incendis en un territori molt més ampli de 32.000 hectàrees en 14 municipis al voltant de la muntanya. De fet, aquests dies d'onada de calor s'ha arribat a tancar l'accés al massís.

Aquest és l'àmbit d'actuació del projecte LIFE Montserrat que va aprovar la Unió Europea fa un any i que finança amb 1,7 milions d'euros (la meitat del pressupost). La resta el posen un grup de sis socis: Diputació de Barcelona, Patronat de la Muntanya de Montserrat, Departament d'Agricultura, Ramaderia, pesca i Alimentació, Bombers de la Generalitat de Catalunya, Fundació Catalunya-La Pedrera, i l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat. 

El projecte, que es va anunciar en el moment de rebre l'aprovació per part de la institució comunitària, ha tancat un primer any preparatori. S'ha increment el nombre de membres de l'Associació de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat (APFEM), s'està ultimant els detalls per crear l'Associació de Ramaders Entorns de Montserrat, i també de l'inventari forestal de l'àrea prioritària de pastura i dels models i règims de pastura. Però a més s'ha fet un pas endavant amb el tancament de la primera intervenció important sobre aquestes 300 hectàrees que han quedat a punt per al desplegament del bestiar. 

Tot plegat en aquesta primera fase hi ha treballat cinc empreses forestals, amb prop d'una vintena de persones implicades. La intenció és que el projecte acabi implicant fins a set empreses locals de gestió forestal. També hi ha alguns ramats de vaques sobre el terreny, aproximadament uns 190 caps de bestiar. Els dos ramats actuals s'ampliaran en el marc del LIFE Montserrat amb més caps de bestiar pasturant i la previsió per aquests tres propers anys es crear-ne dos de nous de vaques que estarien a la zona de Bruc i Marganell i crear-ne dos més, aquests de bestiar oví-cabrum a la zona de Collbató, Esparraguera i Olesa de Montserrat.

COMENTARIS

+0
-0
Error…?
Liberus Anònimus Màximus, 14/07/2015 a les 12:42
Sorry. Crec que es un error. les vaques es menjaran el sotobosc i tot el que trobin: no es cremarà pq no hi haurà RES. Ja està passant a la part alta del massís amb les cabres. El sotobosc aguanta la humitat del bosc i es refugi i habitat de moltes espècies animals, a part de la fitodiversitat que representa. El que crec, modestament, que s'ha de fer es eliminar les especies NO autòctones de reforestació que són molt pirogèniques: bàsicament el pi californià que ens enveix i que és com una bomba de rellotgeria. Començar a talar tots els pins i permetre el creixement de l'alzinar autòcton.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: