El GDTer ha denunciat manta vegades l'estat lamentable del Gurri i el Mèder a l'ACA, però no n'ha rebut cap resposta. Foto: GDter
El
Grup de Defensa del Ter (GDTer) ha fet públic un comunicat en què denuncia l’estat de degradació de dos dels rius de la comarca d'Osona, el Gurri i el Mèder.
Un recent estudi del CERM (Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis) sobre l’estat dels rius a Osona (2014) ja alertava de l’empitjorament de la qualitat de les seves aigües i del bosc de ribera, inexistent en molts trams, especialment al seu pas per la ciutat de Vic.
La contaminació es fa ben palesa passejant pels camins força transitats a costat d’aquests dos riuets. Últimament, afirmen al GDTer, és comú veure l’escuma surant a les seves aigües o atrapada entre troncs o pedres, per no parlar dels plàstics que acompanyen per aquesta via verda.
Al GDTer els han arribat força denúncies per aquest motiu, hi ha una real preocupació ciutadana per la deixadesa de l’administració que no vetlla pels rius o simplement mira cap a una altra banda.
Últimament s’ha notat la laxitud a fer complir la legislació mediambiental i ja se’n veuen els seus efectes. Una frivolitat que ens representa una hipoteca per molts anys.
Per al GDTer el riu no és una claveguera on abocar els residus que ens sobrin, ni és un canal que transporta aigua d’un lloc a l’altre mentre espera a que se’n tregui algun profit econòmic.
El riu és un ecosistema viu que forma part de les nostres vides, del que volem gaudir ja sigui passejant a prop seu o banyant-nos a les seves aigües. També dóna vida als pobles per on passa, que l’aprofiten, però amb mesura i sensatesa.
Demanen a l’Administració que faci la seva feina i:
- Retorni la vida al riu i vetlli perquè s’hi mantingui.
- Que faci complir la llei existent, tant senzill com això. Que assumeixi la seva responsabilitat en legislació ambiental tal com la fa complir en altres camps.
- Que respecti i compleixi les directrius de la Directiva Marc de l’aigua de la Unió Europea, a tot el país i especialment a la conca del Ter.
- Que no permeti ni per omissió, faciliti pràctiques il·legals amb l’excusa d’un fals progrés.
«Volem doncs el riu net» –clamen—, amb la vegetació de ribera que li és pròpia: els canyissars, els bogars i les jonqueres, els salzes i els verns. Volem que els ocells puguin niar a les seves ribes sense cap mena d’obstacle; que els peixos i els amfibis hi puguin viure i que no es trobin rescloses que els impedeixin anar amunt i avall; que tota la fauna i la vegetació que li és pròpia hi visqui sense haver de morir en una aigua contaminada.
Però també volen veure i sentir l’aigua com hi baixa quan ens aboquem des del pont a contemplar com hi corre l’aigua per sota. «Volem acostar-nos a les ribes i veure el nostre reflex a l’aigua o seure-hi a la vora i escoltar-ne el so.», poetitzen.
Per bé que el GDTer ha denunciat a l’ACA tant l’estat del Méder com el del Gurri, de moment no n'han rebut cap resposta.
Ja se sap, diuen: «Ni els moviments socials, ni els ecologistes ni la gent normal dinem amb els polítics, com sí que fan alguns grups de pressió».
Per això, per arribar a ells, «ens hem de fer sentir d’altres maneres», i animen tot els ciutadans que entenguin el riu com el GDTer i que facin una denúncia directament a l’ACA enviant fotos a l'adreça de correu-e
[email protected].