Redacció | Actualitzat el 23/03/2015 a les 09:57h

La gestió privada de l’aigua afecta al 82,8% de la població catalana

Aigua és Vida publica un mapa interactiu que mostra els municipis de Catalunya i la relació entre el preu del metre cúbic d'aigua i la seva gestió, pública o privada

Les dades, disponibles en el nou mapa interactiu que presenta Aigua és Vida a la nova web, reflecteixen també com el sector privat es mou únicament amb interès mercantil. Foto: Aigua és Vida.

Catalunya és la regió líder mundial en gestió privada de l’aigua. La presència d’empreses que gestionen aquest servei suposa que a dia d’avui el 82,8% de la població estigui abastida per algun tipus de gestió privada, ja sigui amb concessió a un operador privat o a través d’una empresa mixta.

Les dades, disponibles en el nou mapa interactiu que presenta Aigua és Vida a la nova web, reflecteixen, també, com el sector privat es mou únicament amb interès mercantil: així, trobem que els municipis que tenen una gestió privada de l’aigua són només el 46% del total, evidenciant la concentració d’aquesta forma de gestió en les grans zones urbanes, on els beneficis estan garantits, i fugint de les zones rurals, on el retorn de la inversió és més arriscat.

Pel que fa a les empreses privades que operen en la gestió de l’aigua, ens trobem amb una presència pràcticament en règim de monopoli d'AGBAR, que, sota diferents noms i marques comercials, abasteix al 74,3% de la població de Catalunya. Aqualia, el segon operador privat, abasteix al 5,5% del població, i només el 17,2% manté una gestió pública.

Els estudis fets per Aigua és Vida es sumen a l’evidència que la gestió privada és més cara que la pública. A través d’un mapa interactiu de preus per metre cúbic fet a partir de les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua es posa de manifest com la incorporació de costos al rebut que res tenen a veure amb la gestió del servei té un impacte directe en les tarifes que paguem la ciutadania, produint-se de mitjana un encariment del 25%.

Cal destacar l'espectacular diferència de preu entre el que paga la ciutadania de l'Àrea Metropolitana de Barcelona abastida per la Societat d'Economia Mixta (o SEM: 70% AGBAR, 15% La Caixa i 15% pública) i l'abastida per empreses públiques en la mateixa regió. Així, mentre que els primers paguen de mitjana 1,82 €/m3, els municipis veïns que tenen gestió pública paguen de mitjana 0,95€/m3. Així, la irregular prestació del servei que està fent la SEM està suposant un sobrecost innecessari i injust del 91,6% en les factures de l'aigua.

La nova web i els mapes interactius formen part de la campanya de remunicipalització que porta a terme Aigua és Vida i amb la que pretén buscar suport ciutadà i polític a les seves demande

COMENTARIS

+0
-0
Endavant, CUP
Anònim, 23/03/2015 a les 22:06
La CUP rescata la gestió de l´aigua en els municipis on governa. Remunicipalitza l´aigua i, amb els beneficis, cobreix altres despeses municipals, per exemple, llars d´infants.
Visca la CUP!! Retornar els beneficis al poble, retornar el poder als ciutadans!

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: