En Cuca, amb el seu ramat de xais, a la protesta. Foto: Josep Maria Costa
El ramat de xais d’en Josep Maria Salvans, el pastor d’Olost que tothom coneix com en Cuca, va ser el gran protagonista de l’acció de protesta que es va fer dissabte al matí, 13 d’abril, en aquesta població del Lluçanès. Unes cinc-centes ovelles van fer el recorregut entre la zona de les piscines i el càmping, interrompent durant més de mitja hora el trànsit de la carretera C-154.
L’acció es va portar a terme per reivindicar el dret de pas d’un camí de transhumància, al seu pas per Olost, tallat a l'alçada del càmping. La protesta va comptar amb la presència i el suport d’altres pastors i de diverses entitats, com el Grup de Treball de Transhumància, que des de fa anys demana que s’obri el camí. Abans de finalitzar l'acte, el geòleg Josep Corominas va llegir un manifest.
La gota que ha fet vessar el got ha estat
el nou mapa excursionista del Lluçanès, que ha editat Alpina, juntament amb el Consorci del Lluçanès, on hi apareix aquest camí per un lloc on no ha existint mai, per l’altre costat de la carretera, oblidant el verdader que està tancat, segons en Cuca. “Cal recordar que des de la plaça d’Olost fins al Passant del Pep, seguint el camí de sempre, si no estigués tancat al càmping no s’hauria de trepitjar cap tram de carretera”, explica el pastor.
El camí és un sender del camí que va de Vic a Berga, i que antigament feien servir els pastors durant la transhumància, l'anomenat eix transversal. La reivindicació no és nova. Ja s’han fet altres actes de protesta al voltant del camí barrat. L’última ocasió va ser a l’any 2009.
Fotos i notícies de les anteriors protestes
Mapa del camí de trashumància al seu pas per Olost (PDF)