L’Associació de Propietaris Forestals del Massís del Garraf (APF Massís del Garraf) comença a fer camí. Un cop formalitzada la seva constitució, el passat 11 de desembre, ara es presenta en societat per explicar quins són els seus principals reptes i, d’aquesta manera, ampliar el seu gruix de socis, així com el d’organismes que hi vulguin col·laborar. L’Associació es va presentar el passat dimecres, 20 de febrer, a l’edifici de Can Giró, seu de Node Garraf i de l’associació de propietaris. De fet, l’agència de desenvolupament ha assessorat els impulsors de l’entitat forestal des del primer moment i ha contribuït activament perquè el projecte aglutini el sector públic i el privat.
Els primers reptes de la nova associació són redactar un pla conjunt de gestió forestal d’acord amb la normativa vigent i contactar amb empreses que vulguin explotar el bosc per a extreure’n fusta. Paral·lelament, també es vol encarregar un estudi economicofinancer sobre la producció i la comercialització de biomassa forestal al Garraf. I és que aquesta matèria pot ser utilitzada per a generar energia tèrmica que substitueixi combustibles fòssils com el gasoil o el GLP, ara utilitzats en diferents instal·lacions de la comarca, la qual cosa suposaria una reducció de més del 50% dels seus costos de consum. En aquesta línia, diferents professionals han estat treballant en el darrer any sota l’impuls de Node Garraf amb l’objectiu d’explotar les possibilitats que ofereix la biomassa a la comarca.
Més enllà de treure rèdit econòmic dels recursos naturals que ofereix el propi massís, entre els principis fundacionals de l’APF Massís del Garraf també hi ha la prevenció d’incendis i el desenvolupament d’una cultura forestal sostenible. La nova entitat aplega més de 1.000 hectàrees de tres comarques diferents (el Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat). La superfície forestal del Garraf és superior a les 12.000 hectàrees i la seva capacitat de producció d’estella forestal per a ús tèrmic és, pel cap baix, de 5.000 tones l’any. Aquesta capacitat de producció de biomassa es pot incrementar si s’hi incorporen les restes de poda procedents de vinyes i zones urbanes.
Els ajuntaments de Sitges, Sant Pere de Ribes i Olivella també formen part de l’APF Massís del Garraf com a propietaris forestals. S’espera que el perfil i característiques de col·laboració público-privada de l’associació ajudi a dinamitzar un sector gairebé inexistent a la comarca.
Pascal Hardy és membre de l'EIC (Conseil Ecologie Industrielle) a França, un expert en models de negoci sostenibles i en economia circular. Ell explicarà la seva experiència en la ponència sobre «Models de negoci en energies renovables i xarxes intel·ligents, amb el rerefons de l’economia circular» el proper 19 de novembre en el 3r Rural Smart Grids, «Smart Rural & City: Un concepte, dues realitats», a Barcelona.