Xavier Borràs | Actualitzat el 14/12/2012 a les 20:33h

Segueixen Messi amb un satèl·lit

És el nom de l'àliga cuabarrada alliberada a Lleida que es pot observar amb un emissor finançat per Endesa

Les localitzacion de Messi durant 2011, l'àliga cuabarrada alliberada als plans de LLeida. Foto: ES.

Endesa, d’acord amb el seu Programa de Biodiversitat, col·labora des de l’any 2011 amb el projecte de seguiment, per mitjà d’un emissor satèl·lit, d’un exemplar immadur d’àguila cuabarrada ( Aquila fasciata ). Ara, gràcies als primers resultats de la iniciativa, es coneixen els desplaçaments del rapinyaire, batejat Messi pels seus cuidadors, avançant així en el coneixement i estudi d’aquesta espècie. Aquesta actuació es va posar en marxa fa gairebé un any i mig conjuntament amb I’Institut Català per la Conservació dels Rapinyaires (ICRA) i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Aquest animal va patir una fractura múltiple d’húmer, cúbit i radi, al terme municipal de Soses, al Segrià, però de manera espectacular l’equip del Centre de Recuperació de Vallcalent va aconseguit recuperar-lo totalment. L’àliga va alliberar-se l’1 de juny de l’any 2011 a les proximitats del Pilar d’Almenara, al terme municipal d’Agramunt, a l’Urgell, després que l’ICRA li col·loqués un emissor GPS al llom, finançat per Endesa, que ha renovat la seva col·laboració.

L’objectiu del projecte era conèixer els moviments i el comportament de l’àguila durant les darreres etapes dispersives i, a llarg termini, observar el procés de recerca d’un territori i l’establiment a un nucli reproductor. Això permetria gestionar i protegir amb més eficiència les àrees de dispersió juvenil, augmentant les oportunitats de supervivència de l’espècie en aquest estadi.

Ara, un any i mig després de l’alliberament de Messi, els primers resultats permeten afirmar que el projecte avança de manera satisfactòria i, tal com s’esperava, a través del radioseguiment, s’ha pogut observar el comportament de l’àguila durant aquesta fase tan important en la supervivència i evolució de l’espècie. Gràcies a l’emissor satèl·lit, se sap que en “Messi”, tot i que va ser alliberat a la Serra d’Almenara, situada al municipi d’Agramunt, de seguida va iniciar un període d’exploració que el va portar a fer un llarg recorregut de gairebé 400 quilòmetres durant 13 dies. Durant aquest període va visitar el sector de Camarasa durant tres dies, després es va desplaçar cap als Monegros, a l’Aragó, on s’hi va estar tres dies més. El dia 8 de juny va tornar a Catalunya; va passar entre tres i quatre dies a l’Anoia i finalment s’ha establert a les Garrigues, en un paratge conegut com la Coma d’en Pou, al sud del municipi de les Borges Blanques. Enguany, aquest ha estat el nucli del seu territori.

Amb un any de seguiment s’han pogut establir els punts per on el rapinyaire ha passat. Gràcies a l’emissor satèl·lit s’han registrat un total de 3.500 localitzacions. Un dels punts força freqüentat pel “Messi” és la comarca de les Garrigues, entre els municipis de les Borges Blanques, Albí, Vinaixa, la Floresta, Cervià de les Garrigues, la Pobla de Cérvoles, Castelldans, els Omellons i Senan, a la Conca de Barberà. Les localitzacions més septentrionals es troben al voltant del pantà de Camarasa, a la Noguera, i també a l’Urgell, a la zona d’Agramunt. A l’est, Messi ha fet algunes visites molt disperses a Barcelona, l’Anoia i el Bages. També ha volat per punts més orientals com les muntanyes de Querol i s’ha desplaçat fins a la Serra de Tivissa, a la Ribera d’Ebre. Cap al sud, l’animal ha visitat algun sector del Priorat i el Baix Camp, i a l’oest, ha arribat fins al desert dels Monegros, a Aragó.

Tot i que encara li falten dos anys i mig per assolit l’edat adulta, els tècnics esperen que Messi trobi un territori on establir-se definitivament i passi a formar part de la població reproductora catalana.

Col·laboració amb la protecció de l’àliga cuabarrada

L’àguila cuabarrada és una de les espècies més amenaçades d’Europa i una de les poques rapinyaires actualment en regressió. Endesa ha col·laborat en els esforços per a la seva conservació anteriorment, per mitjà d’un conveni amb la Universitat de Barcelona on va realitzar-se un estudi del seguiment demogràfic, viabilitat i prioritats de conservació de l’espècie a Catalunya.

A la península s’ha fet el seguiment de pocs animals en fase de dispersió. Capturar un animal salvatge és costós i l’elevada mortalitat que pateixen els joves durant el primer any de vida fa que pocs estudis siguin viables. La situació de l’àguila de Soses en aquest sentit era una oportunitat única, i Endesa ha volgut fer-la possible.

Endesa dins el Pla Estratègic de Sostenibilitat d’ENDESA 2008-2012 contempla realitzar les activitats de forma respectuosa amb l’entorn, avançant en la implantació i la certificació dels sistemes de gestió ambiental i apostant per la conservació de la biodiversitat. 

COMENTARIS

+6
-0
de Messi només n'hi ha un!
Anònim, 14/12/2012 a les 21:26
Aaah, titular trampa! Hi he caigut de quatre grapes! :D
+0
-1
És cert
Anònim, 15/12/2012 a les 09:31
Titulars que enganyen, no anem bé...
Segueixen l'àliga "Messi" amb satèl·lit

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: