El complex atòmic d'Ascó, a tocar de l'Ebre. Foto: Joan Busquets.
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) estudia proposar al Ministeri d'Indústria espanyol l'obertura d'un expedient després de trobar el 2011 problemes amb la traçabilitat de 250 fonts radioactives.
Segons el CSN no es pot constatar documentalment on s'emmagatzemen les 233 fonts radioactives encapsulades que es comptabilitzen en el Pla General de Residus Radioactius (PGRR). En total, el titular (ANAV: Endesa i Iberdrola) hauria perdut la traçabilitat d'unes 250 fonts radioactives.
Segons l'inventari lliurat al CSN, tal com consta en l'
acta d'inspecció feta els dies 4 i 5 d'octubre de 2011 , serien fonts que haurien estat emmagatzemades en bidons, part dels quals s'haurien enviat a la instal·lació del Cabril, sense existir documentació que l'avali. Altres fonts s'haurien dipositat a l'interior de bidons que estarien encara emmagatzemats al magatzem temporal de residus radioactius de la central, juntament amb residus de diversa naturalesa, constatant-hi discrepàncies entre el que indica l'inventari o el que s'ha transmès verbalment a la inspecció, i que indica la documentació dels bidons.
En el cas de fonts líquides no es disposa dels controls documentals de les eliminacions realitzades amb posterioritat a l'any 2005. Quant al control de fonts d'alta activitat, no es disposa de les fitxes de 8 fonts que en l'inventari del titular consten com d'alta activitat, segons la classificació establerta en el Reial decret 229/2006. El titular ha incomplert el Manual de Protecció Radiològica, el Manual de Garantia de Qualitat, el procediment sobre el control de l'eliminació de fonts líquides i el Reial decret 229/2006 sobre fonts d'alta activitat i fonts òrfenes. Aquesta troballa afecta les dues unitats de la central nuclear d'Ascó.
Valoració de la importància per a la seguretat
La troballa afecta l'objectiu del pilar de seguretat de protecció radiològica del públic. En desconèixer amb precisió la situació i l'estat d'un nombre considerable de fonts radioactives en desús, cal estimar quina seria la capacitat del titular per calcular les dosis que podrien produir en un potencial cas d'alliberament inadvertit de material sòlid contaminat i quin seria l'impacte en el públic en el cas hipotètic d'una pèrdua de control de materials radioactius fora de les zones en les quals es poden generar o emmagatzemar.
Es considera que el titular tindria degradada la capacitat d'aportar dades fiables que permetessin determinar amb la precisió necessària l'activitat que es podria veure implicada en un hipotètic cas com l'esmentat i les circumstàncies associades, així com que probablement la majoria de les fonts es trobarien en El Cabril, de manera que la troballa es categoritza com a blanca en el Sistema Integrat de Supervisió de Cebtrals Nuclears (SISC).
Ascó en el punt de mira
Ascó I es troba a la columna de Resposta Reguladora del Sistema Integrat de Supervisió de Centrals Nuclears (SISC) perquè té dos resultats blancs a l'Àrea Estratègica de Seguretat Nuclear:
-
Des del quart trimestre del 2009 manté en blanc l'indicador de funcionament "Índex de Funcionament de Sistemes de mitigació" (IFSM ) corresponent als generadors dièsel d'emergència, pertanyent al Pilar de Seguretat de Sistemes de mitigació.
-
En el primer trimestre del 2012 es va categoritzar com a troballa en blanc una deficiència de calibratge dels anemòmetres de la torre meteorològica, amb la conseqüència que s'infravalorin les dosis radioactives a la població en cas d'accident, pertanyent al Pilar de Seguretat de Preparació per a la Emergència.
-
Addicionalment, en el quart trimestre de 2011 el CSN va identificar un troballa d'inspecció, categoritzada en blanc al Pilar de Protecció Radiològica del Públic, a causa de la degradació en la traçabilitat del control de fonts radioactives en desús. Aquesta últim troballa no altera la Matriu d'Acció perquè pertany a l'Àrea Estratègica de protecció radiològica.
Ascó II, per la seva banda, es troba a la columna de Resposta Reguladora perquè en el quart trimestre del 2011 el CSN va identificar un troballa d'inspecció, categoritzada en blanc al Pilar de Protecció Radiològica del Públic, a causa de la degradació en la traçabilitat del control de fonts radioactives en desús, i en el primer trimestre de 2012 va categoritzar com a troballa en blanc una deficiència de calibratge dels anemòmetres de la torre meteorològica, pertanyent al Pilar de Seguretat de Preparació per a l'Emergència. Totes dues troballes són comunes a les dues unitats de la central nuclear d'Ascó.