Segons l'informe, moltes persones que creuen ser intolerants a la lactosa no ho són realment, i molts dels trastorns que són atribuïts a aquesta causa solen respondre a altres malalties o alteracions intestinals.
Unió de Pagesos celebra que l’Agència de Salut Pública de Catalunya, publica avui l’informe
Què volem dir quan parlem d’intolerància a la lactosa? que desmenteix certs arguments contraris al consum de làctics sense base científica que s’han difós els darrers anys. L’informe, deixa ben clar que els làctics són aliments d’importància nutricional en totes les etapes de la vida i que una dieta sense làctics fa complicat, per exemple, aconseguir els requeriments d’ingesta de calci.
El document recorda que la biodisponibilitat del calci per ser absorbit per l’organisme és molt superior a la llet que als vegetals. Un plat d’espinacs, per exemple, proporciona més de 240 mg de calci, però caldria menjar-ne vuit plats per absorbir una quantitat de calci similar a la de la llet.
Així mateix, moltes persones que creuen ser intolerants a la lactosa no ho són realment, i molts dels trastorns que són atribuïts a aquesta causa solen respondre a altres malalties o alteracions intestinals. A més, atribuir-los a una possible intolerància a la lactosa, sense realitzar una prova diagnòstica, priva d’obtenir un correcte diagnòstic i no dóna opció a aplicar el tractament adient. En els casos en que una prova diagnòstica determina que hi ha intolerància a la lactosa, cal fer una valoració individual per ajustar les quantitats d’ingesta de làctics al grau de tolerància digestiva. Hi ha moltes opcions, entre les quals, prioritzar el consum de llets fermentades, com els iogurts, llets sense lactosa i formatges.
D’altra banda, l’any 2007, Unió de Pagesos va posar en contacte els responsables del Departament de Salut amb el doctor Sergio Calsamiglia, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, que havia realitzat al Regne Unit un treball recopilatori d’estudis científics que determinaven els beneficis dels làctics sobre la salut humana −prevenció de malalties cardiovasculars, protecció davant diversos tipus de càncer, etc.−, així com l’especial valor alimentari dels làctics, difícilment substituïble per altres aliments.