Xavier Borràs | Actualitzat el 21/11/2012 a les 13:52h

La Catalunya interior s'organitza contra la fracturació hidràulica

El Fòrum l'Espitllera i el Grup de Defensa del Ter presenten al·legacions contra aquesta tecnologia, que causa un fort impacte ambiental i la contaminació dels aqüífers

Imatge d'una bassa mentre es practica el Foto: Henry Fair.

Per coordinar totes les accions contra la possibilitat que la fracturació hidràulica sigui un fet pròxim a Catalunya, el Fòrum l’Espitllera, el GDMNS i el Grup de Defensa del Ter han convocat per aquest dissabte 24 de novembre a Cervera una trobada d’entitats, col·lectius i representants públics on es parlarà de l’amenaça de la fractura hidràulica i les seves derivades i es traçarà un full de ruta comú per a fer-ne front des de la societat civil i les administracions implicades.

Tant el Grup de Defensa del Ter com el Fòrum l'Espitllera han presentat al·legacions ( vegeu-les més avall ) a les peticions de permisos de prospecció.

El GDTer s'hi oposa per aquest seguit de raons principals:
  • manca d'informació als afectats i de participació de la societat civil;
  • el permís d'investigació comporta el permís d'explotació;
  • és, de fet, una sobreexplotació i comporta la contaminació de l'aigua de forma irreversible;
  • genera fangs tòxics;
  • contamina l'aire;
  • genera impactes sobre la salut humana i dels animals;
  • genera impactes sobre el paisatge i pèrdua de qualitat de vida;
  • va en contra de la necessària transició energètica;
  • compromet la planificació energètica del país;
Per al GDTer cal aplicar el principi de prudència i prohibir aquesta tecnologia, que genera conflictivitat social a tot arreu on s'ha portat a terme.

El Fòrum l’Espitllera, per la seva banda, com informa Nació Solsona , també ha presentat davant la Direcció General d’Energia i Mines un document de més de vint pàgines instant a la Generalitat a denegar l’autorització per a fer les prospeccions de petroli i gas demanades per l’empresa Montero Energy. Aquest document defensa una política de planificació correcta per la Segarra, amb l’exigència d’un model de desenvolupament i explotació sostenibles i compatibles amb la preservació de la salut i la qualitat de vida de la gent del territori, el paisatge i el medi ambient i el foment de dinàmiques econòmiques pròpies de la comarca.
 
El document ha estat també distribuït als consells comarcals de la Segarra, el Solsonès, l’Anoia, l’Urgell i la Noguera, afectats per la sol·licitud, i als trenta-set municipis contemplats al projecte, així com a mig centenar d’entitats i col·lectius de les cinc comarques. En aquest sentit, el ple de l’Ajuntament de Torà ha estat el primer a aprovar una moció contrària al projecte. D’altres consistoris i entitats, entre les quals hi ha GDMNS - Ecologistes de la Segarra, Slow Food, l’Associació Espai Llobregós o l’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs han anunciat que se sumaran a les al·legacions contràries a la petició.

Informe d'Ecologistes en Acció

Segons Ecologistes en Acció, la fracturació hidràulica amenaça els aqüífers d'una gran part de l'Estat espanyol. Prop del 80 per cent dels permisos es localitzen sobre aqüífers coneguts, molts d'ells especialment sensibles a la contaminació. Així ho demostren en una investigació presentada en vigílies d'una votació del Parlament Europeu sobre aquesta tècnica.

L'organització ecologista ha remès l'informe elaborat als ministres d'Indústria i Medi Ambient, als presidents de les confederacions hidrogràfiques, als governs autonòmics i a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. L'organització demana que es deroguin tots els permisos d'investigació concedits que se situïn sobre aqüífers i que no s'autoritzin nous permisos en aquestes zones, a causa del greu risc que suposa per a la salut i per a la preservació del medi natural.

L'informe es va fer públic un dia abans que el Parlament Europeu sotmetés a votació dos informes clau, però contradictoris. El primer dels informes va ser aprovat en la comissió de Medi Ambient del Parlament i es fa ressò dels preocupants impactes ambientals,
climàtics i per a la salut que comporta la tècnica de la fracturació hidràulica. El segon, clarament influït pel potent lobby industrial, va sert aprovat en la Comissió d'Indústria i Energia i frivolitza sobre els impactes, magnífica els beneficis econòmics que aquesta activitat portaria i presenta enganyosament al gas d'esquist com una font d'energia neta. Ecologistes en Acció, ha demanat als eurodiputats de l'Estat espanyol el seu suport al primer i el seu rebuig al segon. Per sobre de tot, l'organització ecologista ha sol·licitat als eurodiputats una moratòria a nivell europeu per a aquesta activitat.
 
Més informació:

Al·legacions del Grup de Defensa del Ter als permisos d'investigació i explotació d'hidrocarburs per fracturació hidràulica.

Al·legacions del Fòrum l'Espitllera als permisos d'investigació i explotació d'hidrocarburs per fracturació hidràulica

COMENTARIS

+2
-0
La gent ni sap què vol ni sap qui votar
Anònim, 21/11/2012 a les 23:36
Què *** sap la gent de la dinamita a las napas freaticas?!

Per lo comun dels mortals,
l'aigua sort del canalet, & punt;
lo refrigerator guarda los aliments;
lo car permet anar a prendre l'avion a l'aeroport...

La terra gira (mentre gire!)

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: