Els ecologistes denuncien que qualsevol flux especulatiu relacionat amb la biodiversitat pot comptar com a ajuda econòmica.
Aquesta matinada ha conclòs a la ciutat índia d'Hyderabad la
cimera de Nacions Unides sobre biodiversitat , després d'hores de negociació a porta tancada sobre el finançament del Pla Estratègic 2011-2020, que ha endarrerit el tancament de la reunió. A la cimera hi han assistit representants de gairebé 200 països entre els quals hi havia 77 ministres o viceministres.
Ecologistes en Acció valora negativament el
resultat de la cimera ja que no suposa un esforç decidit per complir les Metes d'Aichi, encara que l'organització assenyala els avenços en aspectes com la declaració de zones marines o la major concreció d'alguns programes de treball de la biodiversitat.
Les parts han reafirmat la necessitat del finançament per a la diversitat biològica com a element necessari per al benestar humà. També, s'ha decidit utilitzar finançament de totes les fonts possibles i duplicar els fons disponibles com a mínim entre 2015 i 2020, per als països en desenvolupament, amb l'objectiu d'implementar el Pla Estratègic. No obstant això, Ecologistes en Acció remarca les trampes que amaga l'acord pres en la cimera.
D'una banda, no es parla d'un suport econòmic als països, sinó de l' "increment de fluxos financers internacionals". És a dir, no al·ludeix a actuacions directes per a la conservació, sinó que qualsevol flux especulatiu relacionat amb la biodiversitat pot comptar com a ajuda econòmica.
Els països enriquits han imposat igualment una gran quantitat de condicions (que no s'apliquen ni a si mateixos ni a països on tenen interessos estratègics) per a l'accés a aquestes aportacions, que han estat criticades com a ingerència en la sobirania nacional dels països en desenvolupament. D'altra banda, han exigit que els governs creïn les condicions legals per facilitar l'entrada de la inversió privada en biodiversitat i els serveis ecosistèmics. Per a Ecologistes en Acció aquesta determinació de les parts no és acceptable ja que es posa la biodiversitat al servei del negoci privat.
Així mateix, posa les bases per estudiar "mecanismes financers innovadors" que podrien convertir-se en mecanismes de mercat per generar més beneficis privats i no la protecció de la natura, com va passar amb el mercat de carboni del Protocol de Kyoto.
Ecologistes en Acció condemna la decisió final de la Conferència de les Parts. A més d'aprofundir en la privatització de la natura tal com l'organització va denunciar després de la cimera de Rio+20, no arriba a temps per complir amb les Metes d'Aichi el 2020. Igualment,s'ignora la urgència inajornable d'afrontar les causes subjacents de la pèrdua de biodiversitat, que no són altres que el model destructiu de producció i consum.