Acció de la Plataforma Transgènics Fora el juliol de 2004 al Segrià contra uns camps de conreu transgènic. Foto: Ivan G. Costa/Userda
El passat dimarts 21 d'agost un jutge va declarar culpable un terratinent argentí per fumigacions durant anys als camps de soja propers a la ciutat de Còrdoba, que han provocat greus danys a la salut de la població. Aquesta sentència judicial obre la porta perquè es revisin totes les altres causes judicials obertes però aturades a tot el territori de l'Argentina
El terratinent i el pilot de les fumigacions han aconseguit evitar la presó "per no tenir antecedents penals". La condemna implica 10 hores setmanals de feina en un centre hospitalari durant quatre anys. Aquesta sentència ajudarà a què es tornin a considerar denúncies judicials a molts altres llocs del país que s'havien aturat per pressions a causa dels forts interessos econòmics que envolten la soja transgènica.
L'ús d'agrotòxics es va disparar a l'Argentina des que al 1990 es van introduir les llavors transgèniques, augmentant de 30 milions al 1990, a 340 milions els litres ruixats als camps argentins en 2012. La soja transgènica és tolerant al herbicida glifosat, la qual cosa facilita que es ruixin els camps amb molta més quantitat d'herbicida.
El glifosat és altament tòxic
Recordem que
Som lo que Sembrem du a terme una campanya per denunciar l'ús d'aquest agrotòxic en l'agricultura però també en els Parcs i Jardins a Catalunya. Els còctels amb glifosat estan associats amb molts efectes sobre la salut. Tot i això, les autoritats reguladores europees, sotmeses a les pressions dels lobbies de la indústria dels transgènics agrícoles, estan tractant d'evitar la revisió de la seva classificació toxicològica. Molts altres col.lectius al món, entre d'altres la Xarxa mundial contra l'ús de pesticides (PAN, Pesticide Action Network), porten anys denunciant l'ús d'aquesta substància als tribunals.
Com afirma el metge querellant argentí Ávila Vázquez: "Després de 15 anys de fumigacions sistemàtiques, els equips de salut dels pobles fumigats detecten un canvi en el patró de malalties en les seves poblacions: els problemes respiratoris són molt més freqüents i vinculats a les aplicacions, com les dermatitis cròniques. Els pacients epilèptics convulsionen molt més freqüentment en època de fumigació. Són més freqüents la depressió i els trastorns immunitaris. Es registren altes taxes d'avortaments espontanis (fins a un 19%) i augmentar notablement les consultes per infertilitat en homes i dones. Es detecta també un augment de trastorns tiroïdals i de diabetis. Cada vegada neixen més nens amb malformacions en aquestes zones, especialment si els primers mesos de l'embaràs coincideixen amb l'època de fumigacions. Síndromes de Down, mielomeningoceles, cardiopaties congènites es diagnostiquen amb freqüència en aquestes àrees. Més del 30% de les persones que moren en aquests pobles fumigats moren per càncer, mentre que en tot el país aquest percentatge és menor a 20%".
El model agrícola català
Recordem, també, que el model agrícola català es basa en la importació massiva de pinsos de l'Argentina i d'altres països americans per alimentar els porcs de les granges, i que l'economia d'aquestes granges intensives catalanes depèn absolutament del preu d'aquests pinsos.
L'alternativa que plantegen els defensors d'aquest model català és una major liberalització del conreu de transgènics a Europa, en particular l'autorització del conreu de les plantes transgèniques tolerants a glifosat (soja i blat de moro) que puguin servir per alimentar els porcs catalans i no es depengui tant de les importacions.
A Som lo que Sembrem pensen que cap d'aquestes dues alternatives ens duu enlloc, sinó a una major crisi de l'agricultura a Catalunya, i a una més gran contaminació d'aigües, sòls i aliments per agrotòxics, especialment per glifosat però també per d'altres herbicides quan les males herbes es van fent resistents, com està passant cada vegada més a tots els països on es conreen transgènics.
+ informació: