Xavier Borràs | Actualitzat el 20/08/2012 a les 15:43h

CiU incompleix l'acord de govern per dessalinitzar davant la sequera

Com més aigua dessalinitzada es col·loca a la xarxa, més es redueix el benefici d’Agbar, amb què la privatització d’ATL és la mort de la gestió integral del cicle de l’aigua i de la implantació de cabals de manteniment als nostres rius

La dessalinitzadora del Prat de Llobregat (ITAM). Foto: ATL.

El volum d'aigua embassada a les conques internes, gran part de la qual abasteix la regió metropolitana de Barcelona es troba actualment al voltant del 69%. El Programa de Mesures del Pla de Gestió fixa que cal incrementar la producció d'aigua dessalinitzada, per sobre del funcionament de manteniment actual (1 línia de producció, el 10%), quan s'arriba al 80% del total d'aigua embassada a Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del cavall i St. Ponç. A hores d'ara el volum d'aigües embassades és del 66 % i Ecologistes en Acció diu no tenir coneixement que s'hagi incrementat la producció d'aigua dessalinitzada.

EcoDiari ha pogut saber de fonts contrastades que, si més no fins la setmana passada, funcionava només una línia de producció de la ITAM (Instal·lació de Tractament d’Aigua Marina) del Llobregat, que equival a 17.280 m3/d, és a dir, uns 6,3 hm3/any, inferior a la mitjana de 7,3 hm3/any de 2011 i encara més lluny dels 10,8 hm3/any de 2010.

També, cal fer esment del conveni signat i rubricat entre l'ACA, ATL, l'AMB i Agbar, un protocol d’explotació de la ITAM del Llobregat segons el qual, sempre havia de funcionar una línia de les 10 que té la dessalinitzadors i, a mida que els embassaments baixaven del 80% de capacitat, anaven entrant en producció altres línies fins arribar al màxim (coincidint amb el 60% de capacitat dels embassaments).

Ecologistes en Accvió insta el Govern a actuar en conseqüència

En aquest sentit, Ecologistes en Acció de Catalunya ha insta avui el Departament de Territori i Sostenibilitat i l'Agència Catalana de l'Aigua que actuïn segons el Pla Hidrològic i el Pla de Gestió, aprovat pel Parlament de Catalunya amb el vist-i-plau de la Comissió Europea, i procedeixin en conseqüència, abans no s'entri en una situació crítica de garantia d'aigua.

Aquests plans indiquen que s'ha d'incrementar el volum d'aigua produïda per les dessalinitzadores quan baixi del 80 % d'aigua embassada i produir-ne el 100 % quan arribi al 60%.

Així, en el Programa de Mesures del Pla de Gestió, en el capítol 6, pàgina 113, s’hi pot llegir:

"La producció d’aigua dessalinitzada es modularà en funció de la situació hidrològica i de les reserves embassades, per garantir una aportació segura complementària a la dels recursos convencionals i contribuir no només a la satisfacció de les demandes urbanes, sinó també a l’acompliment del Pla sectorial de cabals de manteniment i a la sostenibilitat en l’explotació de les masses d’aigua subterrània costaneres. Les plantes treballaran en un règim d’optimització dels aspectes hidrològics, energètics i econòmics. Es preveu, així, que les instal·lacions treballin a plena producció quan les reserves siguin inferiors al 60% i a producció parcial quan aquestes es situïn entre el 60 i el 80%. Per sobre d’aquest darrer valor, amb les reserves plenes, les dessalinitzadores treballaran en un règim mínim de manteniment."

Cal recordar que El Programa de Mesures fou aprovat per acord de Govern de 23 de novembre. Per tant, el que ara fa CiU a la Generalitat és incomplir un acord de govern de la pròpia Generalitat.

L'organizació ecologista  no vol cridar a l'alarmisme perquè les dades dels embassaments no són tan dolentes a finals d'un estiu tan sec com aquest, però fan una crida a la raó i al record de les dades de pluviometria dels anys 2006 i 2009 on la sequera va ser molt greu, cosa que va evidenciar la falta de garantia en l'abastament. Les noves fonts d'abastament, posada en marxa de nous pous i dessalinitzadores, permeten una millor resposta a una sequera com la del 2006 i el 2009 amb suficient garantia. "Tot i així, si no s'actua amb previsió les conseqüències podrien ser gravíssimes per a a la nostra nació, més en una època tan fràgil socialment i ambiental com l'actual", afegeixen els ecologistes.

La dessalinització va contra els interessos d'Agbar i ATL
 

Com més aigua dessalinitzada es col·loca a la xarxa, més es redueix el benefici d’Agbar

Sigui com sigui, doncs, a dia d’avui s’està actuant en la gestió de l’aigua com si durant el 2008, 2009 i 2010 no s’hagués fet absolutament res. Està clar que com més aigua dessalinitzada es col·loca a la xarxa, més es redueix el benefici d’Agbar perquè substitueix aigua barata (del Ter, dels pous del Llobregat a Cornellà o del mateix riu Llobregat a Sant Joan Despí) per aigua més cara. Per això la privatització d’ATL i la creació de l’empresa mixta a l’AMB és la mort de la gestió integral del cicle de l’aigua i de la implantació de cabals de manteniment als nostres rius, sobretot al Ter.

Ecologistes en Acció considera que cal posar en marxa les noves fonts d'abastament i iniciar mesures d'increment de la contenció de la demanda abans que s'incompleixi el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment, aprovat també pel Parlament de Catalunya. També, cal aprovar urgentment un Pla de Gestió de Sequeres amb mesures de contenció de la demanda i captació que assegurin l'abastament dels diversos usos d'acord amb el Pla Sectorial de Cabals de Manteniment, el qual fixa els cabals dels rius catalans de les conques internes per a les diverses estacions.

Els problemes de garantia d'abastament d'aigua s'han de preveure amb el suficient temps. Cal aprofitar les noves fonts mitjançant protocols de captació o producció i prendre mesures de contenció de la demanda per evitar eixugar els rius, prevenir els greus conflictes que suposaria una falta de garantia d'abastament i l'incompliment de les diverses normatives reguladores d'aigua.

COMENTARIS

+0
-1
Errades
Anònim, 22/08/2012 a les 16:54
Primer es parla de conveni i després d'acord de Govern? Crec que no és el mateix. I per cert, no s'incompleix el que diu el Programa de Mesures (la dessalinitzadora ja funciona parcialment i les reserves no estan per sota del 60% perquè la planta funcioni al 100%). Curiós que la notícia parla de què el Ter-Llobregat està al 66% (en el moment de redactar la notícia, fa dos dies) i avui està al 69% (dades ACA). Com és que ha pujat? Si no ha plogut....
+0
-0
+errades?
Anònim, 28/08/2012 a les 14:07
I, a dia d'avui, l'ACA diu que les reserves estan al 65%
Com és que ha baixat un 4% en 6 dies?

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: