Finca de Ses Angoixes, a la una del migdia del mes d'agost. Foto: GOB.
El GOB ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear que faci complir la llei en el cas dels regadius a ple sol. Algunes finques reguen entre 14 i 17 hores diàries incloent horaris on la major part de l'aigua s'evapora.
El GOB ha remès a la Conselleria que ara presideix Biel Company, uns escrits relatius a la necessitat d'evitar els recs a ple sol que duen a terme diverses finques de Menorca. S'han denunciat tres explotacions que regaven a la una del migdia del mes d'agost.
Les explotacions agràries que tenen un model molt intensiu, acostumen a sembrar farratges d'estiu (especialment blat d'indi) que es reguen entre 14 i 17 hores cada dia, sense preocupar-se d'evitar les hores de ple sol, on la major part de l'aigua s'evapora. El GOB estima que hi ha unes 15 finques a Menorca que duen a terme aquesta pràctica abusiva. Per tant, no seria gens difícil exercir un control sobre els requisits que marca la llei.
Per aquests motius, el GOB ha documentat gràficament els recs a ple sol observats i ha denunciat per escrit els casos. L'entitat demana que es comprovi l'existència de drets de concessió i, si és el cas, l'existència dels corresponents mitjans de mesura dels cabals utilitzats (comptadors) a què obliga la legislació vigent. Així mateix, es demana també que es constati la relació d'informacions, en relació a les extraccions, que el concessionari està obligat a fer arribar a l'Autoritat Hidràulica.
La situació d'aigua de Menorca és del tot incompatible amb el manteniment d'aquests pràctiques d'abús. El rec a ple sol no beneficia ningú, és una ofensa a qualsevol política de racionalitat en l'ús dels recursos i provoca un desprestigi no merescut per a la resta del sector agrari.
Una bona part de les explotacions problemàtiques es situen en el terme de Ciutadella, on es troba bloquejat el funcionament de la dessaladora per un problema del preu que podria arribar a tenir l'aigua. Mentre passa això a la zona urbana, les finques intensives tenen l'aigua gratis total i la fan malbé.
El GOB ha demanat a la Conselleria que inspeccioni les finques denunciades i que informi del resultat de les actuacions que es duguin a terme.
Una pràctica també estesa a Catalunya
A Catalunya també hem pogut observar aquesta nefasta pràctica: finques en què s'engega els regs i es deixen en funcionament tot lo dia, fins i tot plovent. En molts de casos es tracta de finques que capten l'aigua directament de rius i torrents cabalosos, especialment al Pirineu, amb què ni tan sols es paga els milers de litres d'aigua malmesos.