Redacció | Actualitzat el 16/06/2012 a les 13:57h

Amb 4 centrals nuclears aturades encara s'exporta electricitat

L'incendi en un transformador a Almaraz en hora punta, i amb 3 centrals més parades, no afecta en res la producció elèctrica

Els dos reactors d'Almaraz es troben desconnectats de la xarxa, igual com els de Trillo i Vandellòs.

Ahir divendres, 15 de juny, en hora punta de demanda, la central nuclear d'Almaraz va patir un accident i va parar inesperadament. Tot i la pèrdua sobtada de 1.000 MW nuclears, i amb altres 3 centrals nuclears més parades, el sistema elèctric continua funcionant sense problemes, exportant electricitat a l'estranger i sense que el preu de l'electricitat no pugi. En aquest sentit, Ecologistes en Acció reclama un calendari de tancament urgent del parc nuclear espanyol.

El divendres 15 de juny, a les 13:20, en plena punta de consum, es va produir un incendi al sistema elèctric exterior de la central nuclear d'Almaraz. El reactor d'Almaraz I va haver de parar sobtadament, el que se sumava a tres reactors de més de 1.000 MW de potència que ja estaven aturats per recàrrega: Almaraz II, Trillo i Vandellòs II.
Amb el 54% de la potència nuclear espanyola parada, són només 3.400 MW dels 7.860 MW nuclears, els que queden operatius. No obstant això, el sistema elèctric ha compensat sense problemes aquesta pèrdua, augmentant la producció hidràulica, eòlica i de cicles combinats. El sistema ha seguit exportant electricitat a l'estranger, i el preu de l'electricitat no ha pujat, igual que ha succeït en altres ocasions similars.

Així ho apunta Jaume Morron al web dialEC quan confirma que just abans de l’accident, a les 13:20 hores, la demanda elèctrica era coberta per carbó (7.499 MW), eòlica (6.703), cicles combinats a gas (4.708), nuclear (4.418), hidràulica (3.530), i cogeneració i renovables no eòliques (10.200). El balanç d’intercanvis elèctrics era exportador per 1.471 MW.
A les 13:20 la demanda era de 35.021 MW.

La pèrdua dels 1.005 MW que ha suposat la parada sobtada del reactor nuclear s’ha cobert amb més generació hidroelèctrica (+ 591 MW), de cicles combinats a gas (+ 342 MW) i eòlica (+ 179 MW). Les exportacions s’han reduit en 98 MW, la generacio amb carbó en 28 MW, el règim especial no eòlic ha augmentat en 21 MW.

Tot plegat a les 13:30 hores s’ha cobert, sense cap problema, una demanda de 35.036 MW, la punta del dia. Quatre reactors nuclears -el 54% de la capacitat de generació nuclear- no aporten ni un trist kWh. Les llums segueixen enceses.


Davant la postura pronuclear, que sosté que aquesta font energètica dóna seguretat en el subministrament, els fets demostren que els errors en les centrals provoquen situacions complicades per la pèrdua instantània d'una quantitat molt important de potència, cosa que no passa amb altres fonts de energia més distribuïdes.

Afortunadament l'accident no ha suposat mals majors, encara que cal lamentar que hi hagi hagut un treballador de Red Eléctrica de España ferit. Hem de recordar, però, la tremenda perillositat que suposa el funcionament de les centrals nuclears, i que és imprescindible un calendari de tancament urgent de les nuclears espanyoles, començant per les més antigues i insegures, com és Garoña.

Els fets demostren que no només es pot viure sense energia nuclear sinó que a més és desitjable, pels tremends impactes que aquesta font energètica té per a les generacions presents i les futures, a les quals es deixa un llegat de perill i mort encara sense resoldre, pel que fa a la gestió dels residus d'alta activitat generats en les centrals nuclears. També la mineria de l'urani genera impactes ambientals inassumibles, que se sumen als efectes devastadors del cicle complet de l'urani.

Per tot això, Ecologistes en Acció assegura que és perfectament possible tancar immediatament les centrals més perilloses, i de forma esglaonada però urgent la resta del parc nuclear, i reclama per tant un calendari urgent de tancament. Viure sense energia nuclear és necessari. No podem seguir exposats a aquest greu risc ni seguir generant uns residus altament perillosos i difícils de gestionar.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: