Redacció | Actualitzat el 29/05/2012 a les 20:25h

Més controls a la cimentera Lafarge de Montcada i Reixac

Ho demana la Plataforma Antiincineració, que també vol que quan se superin les emissions de PM10 s'avisi a la població dels riscos per a la salut

La cimentera Lafarge, a Montcada i Reixac. Foto: MC.

La Plataforma Antiincineració de Montcada i Reixac, que es va reunir el passat dijous dia 24 amb la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda (PSC), ha reclamat a l’Ajuntament que endureixi el seu posicionament en contra de la incineració de residus –tant biomassa com urbans- a Lafarge i que cap representant municipal no assisteixi a l'acte sobre seguretat laboral que farà l’empresa al mes de juny.

A la trobada amb Mojeda -segons es conta al La Veu.cat -, els representants del col·lectiu veïnal van exigir més control de les estacions de la Generalitat que hi ha a Can Sant Joan i al centre per mesurar la contaminació ja que, segons afirmen, no sempre recullen les dades a diari. D’altra banda, li van traslladar a la regidora la seva preocupació pel fet que les emissions de partícules PM10 –en forma de pols-  hagin sobrepassat en nombroses ocasions els màxims de 40mg fixats per la normativa en la franja de 20 a 5h. “Això demostra que la contaminació no només prové del trànsit rodat, com ens volen fer creure”, ha dit el portaveu de la Plataforma, José Luis Conejero.

El col·lectiu també reclama que, quan se superin les emissions de PM10 -circumstància que s’ha donat en més de 500 ocasions en els últims 2 anys- l’Ajuntament avisi la població dels possibles riscos que això pugui tenir per a la salut. En aquest sentit, Mojeda s’ha compromès a esbrinar el nombre de medicaments que es recepten al municipi vinculats a problemes respiratoris. “Volem constatar que les partícules que respirem, a més d’afectar la nostra salut, tenen un cost econòmic tant per als malalts com per a tota la societat que sufraga els tractaments a través de la Seguretat Social”, ha explicat Conejero.

Altres qüestions vinculades a la cimentera que també preocupen la Plataforma Antiincineració són la contaminació acústica i la regeneració del Turó. Quant a la primera, el col·lectiu ha demanat a la Regidoria de Medi Ambient que s’agilitin els controls que ha de passar Lafarge i que porten 6 mesos d’endarreriment. Respecte la restauració de la muntanya on durant anys es van fer les extraccions de calcàries, el col·lectiu vol que l’Ajuntament faci un seguiment dels tipus de materials que s’hi dipositen per evitar que provoquin més contaminació i que es condicionin els camins d’accés per evitar la pols que emeten els nombres camions que pugen al Turó. També es reclama a l’Ajuntament que demanin responsabilitats i danys econòmics a la cimentera, perquè a l’edifici del Kursaal i altres finques de Can Sant Joan els panells solars no funcionen correctament en estar coberts d’una capa de pols de ciment que els inutilitza.

Una altra de les qüestions tractades a la reunió va ser la dels episodis de males olors que es produeixen a la nit a Montcada, sobretot concentrats en els barris de la Ribera i Can Sant Joan. La Plataforma creu que podrien estar relacionades bé amb el tractament de residus a la cimentera o amb la depuradora d’aigües del Besòs i s’ha compromès a denunciar els fets a la Policia Local perquè s’obri una investigació al respecte. "La reunió va ser positiva i esperem que serveixi per resoldre els problemes mediambientals que patim", ha conclòs Conejero.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1083
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: