Xavier Borràs | Actualitzat el 23/05/2012 a les 12:10h

L'ICRA basteix un riu al subsòl per fer alta recerca de l'aigua

Ha posat en funcionament la sala de rius experimentals o mesocosmos (Experimental Streams Facility), una instal·lació única a Europa que reprodueix el comportament dels rius i que permet simular la resposta dels ecosistemes fluvials en diferents situacions i variables ambientals

Aquest migdia s'ha presentat a la seu de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), a l'Edifici O2 del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, la sala de rius experimentals o mesocosmos, l'anomenada Experimental Streams Facility (ESF), una instal·lació única a Europa que reprodueix el comportament dels rius i que permet simular la resposta dels ecosistemes fluvials en diferents situacions i variables ambientals com poden ser episodis de sequera, resposta envers contaminants químics i/o biològics i fluctuacions de la temperatura ambient.

La presentació, que ha anat a càrrec del doctor Sergi Sabater, sotsdirector de l'ICRA, ha comptat amb la presència de l'equip científic i tècnic que es fa càrrec tant de l'ESF com de la Unitat de Tècniques Biològiques i Moleculars (UTBM), que ofereix un potencial analític de gran resolució per a fer front als reptes actuals en el camp de l'ecologia microbiana molecular de sistemes aquàtics.

Un moment de la presentació de l'Experimental Streams Facility (ESF) a l'ICRA aquest migdia a Girona. Foto: X.B.C.

La instal·lació de l'ESF també permetrà realitzar, entre d'altres, assaigs ecotoxicològics que determinin, per exemple, les concentracions de productes químics que provoquen un efecte sobre ecosistemes fluvials, així com tests experimentals per fer recerca en aspectes de canvi climàtic. La importància de poder realitzar experiments a nivell de mesocosmos en laboratoris radica en el fet que aquests poden ajudar a predir com els canvis, a nivell de precipitacions i temperatura, poden afectar a l'estat de conservació de rius i en els serveis ecosistèmics que es deriven d'aquests ecosistemes, amb les repercussions econòmiques corresponents.

La instal·lació és única a Europa. Es troben instal·lacions similars a Viena, Berlín i Londres, però la més semblant és una instal·lació als USA de la Environmental Protection Agency (EPA), que també es diu ESF .

L'Experimental Streams Facility reafirma el posicionament de l'ICRA com un dels pocs instituts de recerca de l'aigua a Europa que concentra, en un mateix espai, tots els recursos i serveis necessaris per oferir un servei global i transversal en la recerca de l'aigua per mitjà de diverses disciplines.

Les instal·lacions i instrumental de l’ESF
 
La instal·lació consta d’un sistema de 4 unitats amb 6 canals per unitat que permet desenvolupar experiments amb 24 canals de manera simultània, que permet oferir així una gran flexibilitat pel que fa al disseny experimental (per exemple, 6 tractaments amb 4 rèpliques per tractament).

Per assegurar unes condicions experimentals controlades i minimitzar el “soroll” durant els experiments, l'Experimental Streams Facility està situada en una sala de nova construcció de 80 m2 construïts que permet controlar llum, temperatura i humitat relativa de l’aire. La temperatura de l’aigua, la seva química i la hidrologia en els canals estan controlades a través d’un conjunt de bombes, electrovàlvules, i criotermòstats comandats des d’un sistema de control, que permet parametritzar múltiples possibilitats en cada experiment a realitzar, i monitoritzar-ne al mateix temps l’execució.

Primers treballs programats

El primer experiment programat que tindrà lloc a la sala tracta sobre l’efecte del canvi global en el funcionament dels biofilms fluvials. Per realitzar-lo se simularan diferents condicions d’intensitat de la sequera i de diferent temperatura de l’aigua, per veure l’efecte sobre processos com l’ús del nitrogen orgànic per part dels biofilms, procés que ens informa sobre la capacitat d’autodepuració dels sistemes fluvials.
 
La comprensió d’aquests processos pot ajudar a predir millor els efectes del canvi global sobre la qualitat de l’aigua, que es veuran reflectits tant en l’estat de conservació dels ecosistemes, com sobre el cost de tractament d’aquesta aigua.

A finals de 2012 també tindran lloc experiments sobre l’efecte de diversos contaminants emergents com  el  diclofenac, que  és  el  component actiu de molts productes farmacèutics tipus antinflamatori, que arriben al medi fluvial a través de les estacions depuradores d’aigües residuals i que tenen un efecte sobre el medi encara no ben caracteritzat.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: