Xavier Borràs | Actualitzat el 20/04/2012 a les 17:37h

«Viu la terra» mostra l'amor pel país a través de 12 acords de custòdia

El llibre es va presentar aquest dijous al CosmoCaixa, on es va fer conèixer l’experiència de propietaris i gestors del territori que han trobat en la custòdia un camí per millorar i posar en valor les seves finques

La Sala Àgora del CosmoCaixa es va omplir del tot aquest dijous per a la presentació del llibre Foto: X.B.C.

Què fa més d'un centenar de persones, vingudes d'arreu, un dijous a la tarda durant quasi dues hores al CosmoCaixa de Barcelona? Doncs, assistir a la presentació d'un llibre que resumeix i mostra l'amor i el compromís per la terra de centenars de voluntaris, entitats i institucions aplegats a l'entorn de la custòdia del territori, un concepte a cavall entre el conservacionisme, la curda pel medi, la preservació d'espais naturals i el gust i el gaudi dels nostres humanitzats paisatges.

Efectivament, aquest dijous 19 d'abril es va presentar, de la mà de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT) el llibre Viu la terra. 12 acords exemplars de custòdia del territori , amb un acte que es va iniciar amb els parlament de suport de Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Arnau Queralt, novíssim director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, i Enric Banda, director de l’Àrea de Ciència, recerca i medi ambient de la Fundació La Caixa.

Tot seguit, després de veure el vídeo Protagonistes de la custòdia, Montse Barniol, presidenta de la XCT, i, Joan Morales, director de la revista Descobrir Catalunya, van fer la presentació formal del llibre, amb què es va obsequiar tots els presents (que prèviament s'havine inscrit a l'acte).

També, vamb poder escoltar els testimonis de les experiències de dos propietaris:
na Ferners Llinars, que des de l’any 1989 té un acord firmat amb  la Fundació Emys , i,
en Josep Castells, propietari de la finca on hi ha l’ Estació Biològica del Pallars Jussà (EBPJ), que ha signat un acord d'alta seguretat jurídica al barranc de Rius, a Castell de Mur, d'on actualment és l'alcalde.

A l'últim, Jordi Pietx, director de la XCT, va parlar del futur dels acords de custòdia a Catalunya, especialment sobre la seguretat jurídica i els incentius fiscals que comporten. L'acte es va cloure amb un tastet de productes del mercat de custòdia i de comerç just.

El llibre Viu la terra

El llibre, en paraules del director de Descobrir Catalunya , "és un breu catàleg d’experiències nascudes del sentiment més primari i fort de tots: el de l’amor per la terra a la qual devem tot el que som".

Els diversos capítols del treball, presentats amb afany divulgatiu (textos precisos i profusió de magnífiques fotografies), parlen de rius, del mar, de boscos, de fauna i de flora, de patrimoni i de gent... En definitiva, de vida i d’atractius turístics en potència. D’un univers de sensacions per gaudir que només demanen respecte.

Cada capítol del llibre està dedicat a una experiència concreta. Aquestes són:
  1. L’ós vist amb uns altres ulls - projecte promogut per Acciónatura
  2. Pastures pirinenques que reneixen - Associació Rurbans
  3. El bosc vertiginós del Brugal - Estació Biològica del Pallars Jussà
  4. Nous espais oberts a l’Alta Garrotxa - Consorci de l’Alta Garrotxa
  5. Vaques i musclos al Lluçanès - Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – Museu del Ter
  6. Cingles que conviden a la reflexió - Obra Social CatalunyaCaixa
  7. Basses i tortugues selvatanes - Fundació Emys
  8. Voluntaris tenen cura del Tenes - Associació Hàbitats – Projecte Rius
  9. Secrets submarins del Maresme - SUBMON
  10. Un laboratori natural tocat pel mestral - GEPEC-EdC
  11. Oliveres i aiguamolls ben avinguts - Grup de Natura Freixe
  12. L’altra cara de Menorca - GOB Menorca
Segons la presidenta de la XCT, Montse Barniol,a través del llibre coneixerem l’experiència de propietaris i gestors del territori que han trobat en la custòdia "un camí per millorar i posar en valor les seves finques; entitats que fan ús de la custòdia del territori per preservar i conservar espais naturals de gran valor social i ecològic del nostre país; ciutadans que, a través del voluntariat i del suport a les entitats de custòdia i les seves iniciatives, contribueixen de manera responsable i participativa a la millora del seu entorn; administracions locals compromeses i actives que esdevenen entitats de custòdia, en són la propietat o aporten suport institucional i recursos a les iniciatives de custòdia del seu municipi".

La custòdia del territori i la xct

La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.

La XCT està registrada a Catalunya i es va constituir el març de 2003 a Vic, on té la seu. A més, la xct és una entitat declarada d’utilitat pública (ordre INT/3558/2006 del 26 d'octubre).

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: