Redacció | Actualitzat el 19/04/2012 a les 10:17h

Txernòbil encara és una realitat ben viva

Tanquem Les Nuclears repartirà milers de fulls per tot Catalunya per recordar-nos el 26è aniversari de la catàstrofe

El proper dissabte 21 d'abril és la data escollida per Tanquem Les Nuclears per recordar que es compleixen 26 anys de l'inici de la segona catàstrofe nuclear més important del món, un esdeveniment que continua marcant la vida quotidiana de milers de persones a Ucraïna, Bielorússia, Rússia, i també a altres llocs del món, on la radiació que va alliberar l'explosió del reactor número 4 de la central nuclear de Txernòbil va arribar silenciosament, dipositant-se o viatjant amb els aliments o l'aigua. En molts casos, les persones que encara pateixen els efectes de la radiació ni tan sols havien nascut la nit en que la catàstrofe va començar.

Avui continua existint una zona d'exclusió de 2.800 quilòmetres quadrats, a la que milers de persones han hagut de tornar, escollint entre radioactivitat o fam, i els edificis de les ciutats properes continuen abandonats i coberts per la vegetació; avui encara s'entra a la zona amb un aparell per mesurar la radiació, i cal fugir tan aviat com detecta una dosi mortal; i també avui es continua fent recompte de les mutacions, deficiències i malalties en persones, però també en animals i plantes.

La indústria nuclear va ignorar les lliçons de Txernòbil, i 25 anys més tard, aquest cop a causa d’un fenomen natural, es va iniciar una altra catàstrofe nuclear a Fukushima, que tampoc no se sap quan acabarà.

Tal com va passar a Txernòbil, els que es beneficien de la indústria nuclear treballen per imposar l'oblit, per a que no es mencionin les víctimes, per limitar la informació; per intentar convèncer a la societat de que les centrals nuclears són un mal inevitable i necessari.

El que ja ha passat dos cops es pot repetir en qualsevol moment, a qualsevol territori amb una nuclear. A Ascó, a Vandellòs, a una central envellida i plena de problemes que vol allargar el seu funcionament com és el cas de Garoña...

Les catàstrofes de Rússia i del Japó encara no han acabat... ni acabaran en desenes, potser centenars, d’anys, i Catalunya es pot trobar a la mateixa situació. Les nuclears són innecessàries, es podrien tancar avui i no tindríem problemes elèctrics ja que, de fet, romanen tancades durant mesos quan tenen una avaria. Fins i tot al Japó, a on deien que eren imprescindibles, han tancat 52 dels 53 reactors nuclears i el país continua funcionant, suportant la contaminació radioactiva com a única amenaça. Està també el llegat de milers de tones de residus radioactius que marcaran el futur durant generacions i generacions...

Des de Tanquem Les Nuclears volen deixar ben clar que l'energia nuclear pertany al passat, i que les centrals nuclears han de tancar urgentment si no volem augmentar el terrorífic llegat amb el qual ja carreguem. Recordem Txernòbil i Fukushima, i demanen el tancament d'Ascó, Vandellòs, Garoña, i de totes les nuclears.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: