Redacció | Actualitzat el 13/04/2012 a les 12:08h

Creix la contaminació a Barcelona

El monòxid de carboni (CO) va augmentar fins els 0,5 micrograms per metre cúbic tot i minvar l'ús del transport motoritzat a la ciutat

L'augment de la contaminació a la capital de Catalunya és visible en aquest quadre. Foto: Departament de Medi Ambient i habitatge de la Generalitat de Catalunya

La contaminació a la ciutat de Barcelona va empitjorar al llarg del 2011 en relació amb la presència de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a les 10 micres (PM10) presents en l'aire, segons dades de l'Agència de Salut Pública de la ciutat .

Les dades, presentades aquest dimarts en el marc del Pacte per la Mobilitat, reflecteixen que la mitjana de PM10 en l'aire va repuntar l'any passat un 9,7%, mentre que el NO2 va pujar un 2,1%. D'aquesta manera, Barcelona va registrar una mitjana de 34 micrograms per metre cúbic d'aire en PM10-el 2010 van ser 31 - i 48 micrograms de NO2-davant dels 47 de l'any anterior-, el que trenca la tendència a la baixa dels últims anys.

També va augmentar un 25% la presència de monòxid de carboni (CO) fins els 0,5 micrograms per metre cúbic, mentre que els nivells d'ozó van caure un 9,1% fins als 40 micrograms. Les dades, a l'espera de la presentació oficial de les xifres de 2011 per tot Catalunya per part de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, reflecteixen que Catalunya va complir amb els límits establerts per la Unió Europea (UE) per a PM10, si bé incomplir els de NO2-com passa en el passat-.

Els valors límits per a PM10 són de 40 micrograms de mitjana a l'any, si bé es permet superar durant 35 dies un límit de 50 micrograms, de manera que les dades parcials reflecteixen el compliment respecte al primer ítem. En el cas del NO2, la UE no permet superar els 40 micrograms de mitjana ni, en més de 18 ocasions l'any, els 200 micrograms en un termini d'una hora, el que no es compleix des de fa anys.

Catalunya ha redactat un nou pla de qualitat ambiental amb l'objectiu de complir amb la UE, alhora que ha sol · licitat una pròrroga, i la Fiscalia ha sol · licitat informació al Govern per determinar si hi ha responsabilitats a l'Administració.

COMENTARIS

+4
-2
Micropartícules
Rudolf Diesel, 13/04/2012 a les 13:15
Els successius governs d'aquest Estat -i d'altres d'Europa- han viscut obsessionats per la reducció de les emissions de CO2 i fomentant la dieselització del parc mòbil de les nostrees viles i ciutats: el resultat és manifestament tràgic, amb un aire irrespirable fruit de les emissions provinents dels motors dièsel dels pitjors contaminants per a la salut humana: les micropartícules (altament cancerígenes per al sistema respiratori) i els òxids de nitrògen.

Felicitacions als ecosocialistes, entusiastes impulsors de la dieselització!
+2
-0
i també...
Anònim, 13/04/2012 a les 18:25
Felicitar també als convergents que apugen el preu del transport públic i a gran nombre de barcelonins i areametropolitans que agafen el cotxe per comoditat o aparença podent agafar perfectament el transport col·lectiu de viatgers.
+1
-0
Micropartícules
Anònim, 15/04/2012 a les 19:27
La UE va adoptar unes mesures contra la contaminació tan mal girbades (oh sorpresa) que la indústria de l'automòbil les va esquivar subsituint els motors de benzina sense plom amb catalitzadors (recordeu els catalitzadors?), que emeten pol·lució gairebé zero, per motors dièsel ultracontaminants, especialment quan se sobreescalfen com passa a les àrees urbanes.

Ah, i en quant s'ha incrementat la mortaldat per malalties cardiovasculars provocades per l'increment de contaminació? I els casos d'asma? Perquè si ja es calculaven uns 3.500 morts cada any per culpa directa de la contaminació, suposo que ara estarem en moltes més.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1117
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: