Xavier Borràs | Actualitzat el 07/03/2012 a les 08:53h

Recoder aposta per l'economia verda

Durant la presentació del llibre "Energía, Agua, Medio Ambiente, Territorialidad y Sostenibilidad" a l'Institut Químic de Sarrià

D'esquerra a dreta. Elias, Recoder i Bordas durant la presentació del llibre a l'IQS. Foto: Clipmedia.

Mentre continua latent l'anunci del decret que posa fi a les ajudes a les energies renovables en el 2013, a IQS, Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va presentar el passat 27 de febrer el llibre Energía, Agua, Medio Ambiente, Territorialidad y Sostenibilidad , de Xavier Elias, professor del Màster en Enginyeria Ambiental de l'Empresa IQS i director de la Borsa de Subproductes de Catalunya, i de Santiago Bordas, doctor enginyer industrial i professor del Postgrau d'Eficiència i Estalvi Energètic IQS.

Recoder va manifestar que afrontava amb optimisme i valentia la "contenció" econòmica actual. El conseller va transmetre la convicció i l'aposta pel new green deal, l'economia verda, auspiciada per l'ONU des del 2008 a través del seu programa PENUMA (Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient) per intentar resoldre alguns reptes globals com el canvi climàtic o l'escassetat de l'aigua. El PENUMA afirma, en forma de prospectiva seriosa, que el creixement vinculat a deu sectors clau dins de l'anomenada economia verda, amb una inversió del 2% del PIB, pot donar els seus fruits positius en els propers anys.

La Generalitat, dins el Pla d'economia verda 2012-2014, postula com l'èxit del Mobile World Congress, que Barcelona esdevingui un referent de les Smart Cities amb l'aposta conjunta de la Generalitat, l'Ajuntament i la Fira de Barcelona per l'Smart City Expo World Congress, que es va celebrar el novembre passat, i va convertir Barcelona en la nova referència internacional que aglutina totes les tecnologies que es mouen en l'esfera de les ciutats intel·ligents: estalvi energètic, TIC, urbanisme i construcció ecosostenible. Per això, al mateix temps, la Generalitat prepara també el Pla d'energia i canvi climàtic, que lidera el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, així com la directora de l'Institut Català d'Energia, Maite Masià, ambdós presents a la presentació d'IQS.

El filòsof Josep M. Terricabras explicava en el pròleg del llibre que "els autors presenten una perspectiva crítica de la situació de l'energia dins l'Espanya actual, amb molts dels seus problemes i vies de solució actuals o futurs, al costat d'una previsió per al 2040 basada en les energies renovables que permetria el progrés, una competitivitat internacional més gran i un model de benestar sostenible."

Durant l'acte de presentació el Dr. Enric Julià, director general IQS, va al·ludir a l'envergadura científica i a l'esforç de les 1.000 pàgines de l'obra, que suposen un manual integral sobre el model energètic espanyol, que justifica i exposa un pla d'implantació d'energies renovables a l'Estat.

El Dr. Santiago Bordas va remarcar, per la seva part, que la dependència exterior de la situació energètica espanyola és de l'ordre del 80% i que cal canviar de model, perquè és imprescindible reduir el consum massiu de productes d'origen fòssil, altament contaminants, en tots els sectors del consum final com son el transport, la indústria i l'habitatge. Finalment va concloure que l'actual mix energètic de generació és insostenible a mitjà termini. I la situació energètica a Europa a l'horitzó del 2040 no té millors perspectives.

El Prof. Xavier Elias, en la seva exposició , va abordar els problemes de la generació d'energia elèctrica davant un increment del consum molt important: va estimar que en un horitzó de trenta anys les necessitats serien equivalents a 20 centrals nuclears. Per la qual cosa és determinant que el futur passi per les energies renovables, com l'eòlica i la solar, i molt especialment la termosolar.

El conseller de Territori i SostenibilitaT, Lluís Recoder, va qualificar d'optimista la iniciativa de Xavier Elias i Santiago Bordas com a autors, com a experts i com a emprenedors. Va afegir que obres així li confirmen la certesa que "l'aliança de la ciència i la tecnologia té moltes solucions per als nostres problemes".

Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: