Redacció | Actualitzat el 24/02/2012 a les 20:01h

Nou incendi a la nuclear d'Ascó I

Els ecologistes blasmen l'enèsim incident al complex atòmic

Ascó I acumula un nou i perillós incident Foto: ANAV

En el dia d'avui, 24 de febrer, s'ha produït un incendi en la central nuclear d'Ascó I (Ribera d'Ebre). Aquest nou succés, segons Ecologistes en Acció, mostra clarament la deixadesa dels seus operadors que dóna lloc a una acumulació d'incidents originats per males pràctiques o per falta de manteniment de la central. Ecologistes en Acció demana es prenguin mesures contundents contra els responsables de la instal·lació.

L'incendi s'ha produït a l'edifici de control del reactor 1 de la central nuclear. Encara que s'ha extingit en menys de deu minuts pels bombers del propi complexl, es poden extreure diverses conseqüències d'aquest fet.

En primer lloc, mostra la falta de cultura de seguretat dels responsables de la planta, doncs aquest incident es soma una sèrie de successos generats per males pràctiques o per un defecte de manteniment. En el cas que ens ocupa, és inadmissible que en una instal·lació nuclear es pugui produir un incendi que danyi circuits elèctrics de l'edifici de control, la integritat del qual és clau per a la seguretat de la central. La mala situació dels sistemes elèctrics pot donar lloc a situacions catastròfiques, per la qual cosa el seu manteniment és clau.

En segon lloc, un incendi en aquest edifici és un greu problema per a la seguretat de la central. Bé perquè afecta a alguna conducció elèctrica clau per al control del reactor, bé perquè afecta als operadors i per tant aquests puguin realitzar alguna maniobra perillosa. En qualsevol cas, Ecologistes en Acció està en profund desacord amb el que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) sol incloure al final dels seus comunicats, igual que ha fet en aquest cas: "El succés no ha suposat risc per als treballadors, la població o el medi ambient, classificant-se provisionalment com a nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES)."

No es pot dir que un incendi a l'edifici de control no hagi "suposat risc", perquè sí ho ha fet. Una altra cosa és que, afortunadament, s'hagi pogut sufocar aviat l'incendi i que no hagi tingut conseqüències.

Per a Ecologistes en Acció, aquesta sèrie de successos posen de manifest que no es pot garantir la seguretat d'una central nuclear, perquè existeixen nombrosos successos que poden donar lloc a accidents severs. I aquests poden començar amb successos externs a la central i imprevisibles, com va succeir en l'accident de Fukushima, o per fallades internes que poden produir-se per males pràctiques o per mal manteniment, com és el cas que ens ocupa.

Per tot això, Ecologistes en Acció demana de nou un calendari de tancament escalonat de centrals nuclears i un reforç de la cultura de seguretat en tant els tancaments es van produint.

Tanquem les Nuclears blasma el nou incident

Per a la coodinadora Tanquem les Nuclears, la notícia que s'ha produït aquest conat d'incendi en una àrea de l'edifici de la sala de control d'Ascó 1 segueix la pauta “informativa” habitual relacionada amb tot el que passa a les centrals nuclears.

D'entrada és un fet prou greu l'incendi en ell mateix, seria greu en qualsevol instal·lació industrial, i amb més raó en una central nuclear; la gravetat augmenta quan no s'informa exactament de l'afectació, ni es donin dades de com es va iniciar el succés. Més greu és encara que la central continuï en funcionament al 100% per mantenir una falsa sensació de que hi ha normalitat, i per a no tenir pèrdues econòmiques.

El que la informació es limiti a repetir el recurrent “no ha supuesto riesgo para los trabajadores, la población o el medio ambiente”, la classificació “provisional” com a Nivell 0 dins l'escala internacional d'events nuclears (INES), i la referència també rutinària a les mesures “correctives” i “preventives” que es prendran quan es “coneguin les causes”, deixen el camp de la gravetat, per entrar plenament en el terreny de l'absurd, i la burla cap a la societat.

La sala de control d'una central nuclear és el lloc a on menys caldria esperar un incendi o una incidència, si fessin cas a la retòrica de seguretat de la indústria nuclear. Però tractant-se d'una central que no fa ni 10 mesos va tenir una fuita de 25.000 litres d'aigua radioactiva “sense repercussions”, en la que és rutinari que els detalls informatius dels accidents siguin desmentits o contradits posteriorment, que va obtenir un allargament de la seva llicència sense exhaurir els terminis legals, i sobre la que no hi ha dates concretes respecte al calendari d'aplicacions de les mesures correctores resultants de la catàstrofe de Fukushima, el que resulta habitual és la reiteració d'aquests successos.

I el que resulta evident és que a la societat tan sols ens resta esperar que la sort no ens abandoni.

Des de Tanquem Les Nuclears demanem que la central nuclear d'Ascó sigui aturada fins a que no se conegui públicament i amb rigor, l'estat real dels seus components tecnològics, i demanem a la majoria de la classe política de Catalunya que reaccionin davant la "rutina informativa" i intervingui en aquest assumpte amb el mateix interès i rigor que hi posa en aplicar les mesures que venen dictades des del govern de l'Estat i els organismes financers internacionals. La seguretat i la salut de la societat i el medi ambient de Catalunya és un valor superior sobre el que no haurien de mostrar la indiferència que mostren.

Navega per les etiquetes

AscónuclearincendiEnergia nuclear

COMENTARIS

+1
-1
Inconsciencia totala
Anònim, 25/02/2012 a les 18:42
Las centralas nuclearas sont una autèntica inconsciència humana, una irresponsabilitat & corrupcion politico-lucrativa. Cal substituir aquestas font ineficientas & nocivas per energias desconcentradas & de non-transformacion. Es tant segur que cal pregar per que cap accident se produisse, & que Ebre, Garumna o Rodan o Chuquer non sian contaminats, ja.

La situacion al Japon:

KqKaU
+3
-0
Farsa eòlica
Anònim, 26/02/2012 a les 11:54
El què és realment una inconsciència és la farsa eòlica què s'està venent com l'alternativa. Tenen un rendiment d'un 18%, no tornaràn mai de la vida l'energia(treta de la crema d'energies fòssils: petroli, fuel, gas, etc, tots ells generadors d'efecte hivernacle) que representa la seua construcció, instal.lació, manteniment i posterior desballestament. A més a mes per cada determinada quantitat de megawats eòlics instal.lats s'ha de construir una central tèrmica de cicle combinat, que crema gas natural i genera emanacions de CO2, per tal de compensar les devallades de la producció eòlica...tot plegat una farsa mantinguda amb ajuts públics que més d'hora que tard sortirà a la llum, com ja va passar amb la fotovoltàica, recordeu?
L'única cosa que fan bé les turbines eòliques és netejar la xarxa de energia reactiva(quan no produeixen) i així les companyies elèctriques treuen un fort benefici, ja que ens poden vendre més energia...una energia que ha estat netejada amb els nostres diners...Reflexionem-hi companys, reflexionem-hi...

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: