Redacció | Actualitzat el 20/02/2012 a les 12:04h

L’acord entre la UE i el Marroc perjudica els pagesos catalans

Unió de Pagesos lamenta que el Parlament Europeu torna a girar l’esquena a l’agricultura mediterrània

 Horts a prop d'Agadir.

Unió de Pagesos considera un despropòsit que el Parlament Europeu hagi ratificat avui l’acord entre la Unió Europea i Marroc sobre mesures recíproques de liberalització del comerç de productes agrari tenint en compte que el que fins ara estava en vigor s’ha incomplert sistemàticament des de la seva entrada en vigor.

El sindicat considera que aquest nou acord accentuarà encara més la competència deslleial que pateixen els productes catalans en relació als procedents de països tercers a causa de l’elevada exigència de les normes de producció europees d’aliments, i que el que fa es legalitzar pràctiques il·legals que es venien realitzant en les importacions de fruita i hortalisses procedents de Marroc.
 
Unió de Pagesos també recorda que aquest acord no beneficiarà ni a la pagesia marroquina ni a l’espanyola sinó únicament a un seguit d’empreses i als països del nord de la Unió Europea perquè els serà més fàcil exportar els seus productes lactis i carnis en detriment de les produccions dels països mediterranis.
 
El sindicat considera que el Parlament Europeu està portant a terme una política erràtica i contradictòria pel que fa al sector agrari europeu, ja que argumenta que la pagesia europea representa a un sector estratègic i l’obliga a suportar uns costos de producció molt superiors als dels competidors no europeus per tal d’assegurar una agricultura i ramaderia sostenibles i beneficioses per al medi ambient i la salut humana, i respectuosa amb els animals, però alhora permet que productes procedents de països amb normatives molt més laxes competeixin amb els europeus sense assegurar-se de que compleixen amb les normes de comercialització, protecció fitosanitària o etiquetatge.
 
Unió de Pagesos recorda que no hi ha cap política europea que vetlli per tal d’informar als consumidors sobre les diferències existents a l’hora de consumir un producte alimentari europeu o no europeu. A més, ni tan sols hi ha l’obligació per a tots els productes d’indicar si la seva procedència és o no comunitària.
 
El sindicat exigeix tant a la Comissió Europea com als estats membres que vetllin per tal que l’acord ratificat avui es compleixi en la seva integritat. En aquest sentit, demana a la Comissió que reforci l’Agència Europea per a la Gestió de la Cooperació Operativa en les Fronteres Exteriors (FRONTEX), i al Ministeri d’Agricultura, els punts d’inspecció en frontera per tal de garantir que els productes procedents de Marroc i altres països tercers compleixin la normativa vigent a l’entrar a la Unió Europea.
 
Unió de Pagesos també proposa que es publiquin setmanalment les importacions agràries procedents de països tercers per tal que aquestes siguin transparents i es puguin posar en marxa estratègies sobre el control de l’oferta per part dels productors europeus. A més, el sindicat demana que a l’Agència Catalana del Consum que reforci les inspeccions d’etiquetatge, ja que sistemàticament, en els llocs de venda no s’indica l’origen dels productes hortofructícoles.
 
Unió de Pagesos també demana a les administracions que es posin en marxa campanyes de promoció i informació públiques amb un pressupost fora de la Política Agrària Comuna (PAC) per donar a conèixer al consumidor que el sistema de producció europeu d’aliments és l’únic que assegura una major qualitat i seguretat alimentària. Paral·lelament, cal que les institucions europees modifiquin les normes d’etiquetatge de productes alimentaris perquè sigui obligatori identificar l’ origen comunitari o no de tots els aliments.

COMENTARIS

+2
-0
Ens afecta a tots perque tots menjem
Anònima, 20/02/2012 a les 21:21
Nosaltres els consumidors hem d'exigir als nostres politics que la política europea vetlli per tal d’informar als consumidors sobre les diferències existents a l’hora de consumir un producte alimentari europeu o no europeu.

Hem d'exigir l’obligació perque tots els productes indiquin si la seva procedència és o no comunitària.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1114
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: