Paul François, cerealista de 47 anys, només treballa a mig temps, ple de fatiga crònica i mals de cap persistents. Foto: Jean Michel Nossant/Le Monde
El gegant americà Monsanto ha estat sentenciat com a "responsable", aquest dilluns, 13 de febrer a Lió, de la intoxicació amb herbicida el 2004 d'un pagès occità de la regió de Peitau-Charantas (França), obrint la porta a ressarcir-lo econòmicament pels danys i perjudicis causats, un fet insòlit per primera vegada a Europa.
"Monsanto és responsable dels danys causats a Paul François després de la inhalació del producte Lasso", es pot llegir en la sentència del tribunal de primera instància de Lió. En conseqüència, el tribunal "condemna Monsanto a indemnitzar completament Pierre Francois per les seves pèrdues" serà avaluat després d'un examen mèdic.
El 27 abril de 2004, Paul Francis, un cerealista que avui té 47 anys, va rebre a la cara els vapors de Lasso, un poderós herbicida produït pel líder mundial en productes agroquímics i transgènics, després d'obrir el tanc de l'aspersor. Ràpidament va patir nàusees i diversos trastorns (quequeig, mareigs, mal de cap, problemes musculars…) que el van obligar a suspendre la seva activitat durant gairebé un any.
Avui dia, Paul Francis només treballa la meitat de temps, amb fatigues i mal de cap, crònics i persistents. Els metges consideren que el seu sistema nerviós central n'està afectat.
Aquest herbicida de Monsanto, més conegut amb el sobrenom d'agent taronja, va ser venut als militars dels EUA per defoliar la selva del Vietnam des de 1961 fins a 1971. L'agent taronja va ser produït per diverses companyies, incloent-hi Dow Chemicals. Es va reconèixer que aquests herbicides contenien altes concentracions de dioxines, que va causar problemes mèdics entre els soldats nord-americans i encara afecta la salut de la població vietnamita.
E l pagès occità que s'enfrontà a Monsanto"
Al maig de 2005, un any després de la inhalació dels vapors, les anàlisis van revelar en el seu organisme traces de monoclorobenzè, un dissolvent present per la meitat al Lasso, al costat del principi actiu, l'anaclor. Tres anys més tard, qui es va convertir en el portaveu de les víctimes dels pesticides obté en justícia que els seus problemes siguin reconeguts com una malaltia professional. Llavors, va iniciar el procediment per danys i perjudicis contra Monsanto.
En l'audiència, el seu advocat, François Lafforgue, va criticar Monsanto per haver "fet tot el possible per col·locar Lasso al mercat", quan la seva perillositat ja s'havia establert en la dècada de 1980, amb què va ser prohibit al Canadà, Anglaterra i Bèlgica. No va ser fins l'any 2007 que va ser retirat del mercat francès.
Segons Lafforgue, Monsanto també hauria incomplert el seu "deure d'informar" pel fet de no detallar la composició del producte en l'etiqueta, i per no advertir dels riscos associats a la inhalació, ni l'obligació de portar una màscara. L'advocat de Monsanto, Jean-Philippe Delsart, va posar en dubte la realitat de la intoxicació, i va assenyalar que els problemes de salut no van aparèixer fins diversos mesos després.