Xavier Borràs | Actualitzat el 10/02/2012 a les 12:31h

Faran turisme per veure matar tonyines a l'Ametlla

La iniciativa del Grup Balfegó el PACMA la compara a anar "d'excursió a un escorxador"

El procés per matar les tonyines serà motiu d'excursions turístiques a l'Ametlla de Mar. Foto: PACMA.

L'empresa catalana Grup Balfegó , dedicada a la cria i pesca de la tonyina roja a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), llançarà a partir de juny una oferta turística que permetrà visitar les instal·lacions i inclourà la possibilitat de banyar-se amb les tonyines a l'estiu ( snorkel ). Aquest "pla d'oci" finalitzarà amb una degustació.

Segons el Partit Animalista-PACMA , el procés fins a la comercialització consisteix en la captura de les tonyines vermelles a alta mar quan són petites i el seu trasllat a un recinte a mar, on són alimentades fins que són adultes i arriben als 300-400 quilos. Aquesta granja d'engreix és una xarxa de 70 metres de diàmetre i 30 de profunditat, que es manté a la superfície amb un seguit de boies. Les tonyines viuen aproximadament un any, fins a arribar al pes desitjat per a la venda en el mercat o l'exportació com a producte de luxe.

La pesca es realitza capturant d'un en un cada exemplar de tonyina. Un bus se submergeix al mar, armat amb un fusell i oxigen injectable. Dispara al cap de la tonyina i a continuació li injecta oxigen a l'abdomen perquè suri i pugui ser recollida. Tot seguit, s'hissa l'animal a l'embarcació, li tallen el cap amb una serra mecànica i, encara viu, li introdueixen una vareta a través de l'espina dorsal per paralitzar-la i evitar que continuï aletejant. Finalment, li arrenquen les vísceres (el cor encara batega) i la introdueixen en una cambra frigorífica.

Aquest relat "esgarrifós", segons el PACMA, "descriu amb absoluta fidelitat la pesca d'aquests animals, que no només han de patir una mort cruel, sinó viure tota la seva vida en una gàbia al mar, privats de llibertat i amuntegats".

"Un iot de luxe per a observar animals abans de menjar-se'ls... En realitat, això és igual que si s'organitzessin excursions als escorxadors. Igual de sagnant, igual de dur. És important que la gent deixi de veure la pesca com una activitat recreativa, quan per contra s'escandalitza pel que passa a les granges d'explotació i als escorxadors", comenta Laura Duarte, portaveu del Partit Animalista.

Des del Partit Animalista volen recordar que, tal com va demostrar el 2003 un estudi de la Universitat d'Edimburg —i que des de llavors la comunitat científica accepta com a vàlid—, "els peixos són capaços de sentir i el seu sistema, encara més simple, mostra respostes hormonals i neuronals, així com comportamentals, associats típicament al dolor i similars a les mostrades per animals terrestres", explica Marta Jimeno, veterinària i vicepresidenta del PACMA.

A més de tot això, també assenyalen el "terrible dany mediambiental" que produeix la pesca. Les poblacions de tonyina i verat s'han reduït en un 60% en els últims 50 anys,  desenes d'espècies han desaparegut en els últims anys com a conseqüència de la pesca i el mal als hàbitats i fons marins és irreparable .

Des del Partit Animalista consideren desitjable un desenvolupament econòmic basat en la creació d'empreses respectuoses amb l'entorn i amb els animals. "Si volem que la nostra societat avanci, cal reconsiderar el nostre model productiu i impulsar un estil de vida respectuós amb tots els animals i la promoció d'una dieta lliure de productes d'origen animal com l'alternativa més ètica i responsable."

+ informació:

Des del Partit Animalista han tingut accés a impactants imatges que revelen el procés d'alimentació i pesca de la tonyina vermella a l'Ametlla de Mar.

COMENTARIS

+1
-3
Tuna Tour
Anònim, 10/02/2012 a les 20:32
Almenys quan parlesseu d'algú o d'alguna cosa,informeus bé, i no dient mentides a la gent. Tots els animals, peixox inclosos es maten abans de menjar-se, no perque algú insensible hagi penjat una foto d'aquest acte, vol dir que serà això el que s'anirà a veure, es veu però que algú disfruta discribint en tota mena de detalls, del quals molts no són veritat i enssenyant aquesta foto i no és Grup Balfegó, sinó algú en ganes de fer mal i ànsies de sensacionalisme. Quina poc feina que teniu!
Ja és ben veritat que la ignorància és atrevida i que només l'ignorant parloteja del que no sap.
+1
-0
Comemos lo que nos imponen.
Tomás Montoya, 12/02/2012 a les 10:45
La única discusión possible radica en el consumo excesivo de seres vivos (animales) por parte de nuestra sociedad y la oferta especuladora de los mercados, en el caso del atún existen multinacionales detrás que propician dicho consumismo, sin ningún respeto a los animales que son considerados como simple objeto de consumo ni a los humanos condicionandonos a consumir productos animales sin tener en cuenta las nefastas consecuencias de salut que nos pueden causar en muchos casos.
Mi punto de vista es que una alimentación basada en productos vegetales es mas sana que no una alimentacion basada en productos animales.

Saludos.
+0
-0
Tonyines
Adam, 12/02/2012 a les 16:26
Crec que la gent que han escrit aquest correu s'han informat bé, però potser anar a veure com pesquen tonyines és més semblant a acompanyar caçadors i com maten les seves preses. Ara bé el procés de com les maten al barco si que es com en un escorxador. Potser és bo que la gent vegi com les pesquen i les maten perque llavors potser no tindran ganes de menjar-ne més. El fet principal de la queixa del Pacma és que estan en contra de utilitzar els animals com a simple objectes per menjar, sense dignitat ni respeste ni tal sols un sentiment de culpa. Molts pobles indigenes fan pregàries als seus Deus per demanar permís per matar animals i nosaltres els occidentals (i orientals del sud, australia i nova zelanda) hem perdut molt valors de la vida. Per aixó estem molt malament en molts aspectes.
Adam.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: