Redacció | Actualitzat el 03/11/2011 a les 00:38h

L'ACA atura la dessalinitzadora de Blanes i retalla la del Prat

No pot fer front a la despesa energètica de funcionament

Les instal·lacions de la dessalinitzadora del Prat.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decidit parar el funcionament de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes (Selva), amb motiu de l'aplicació d'un nou protocol que, segons l'ACA, ja s'estava estudiant des de fa un any i mig. L'objectiu és estalviar energia i fer que la planta només funcioni per garantir el subministrament complementant l'aigua que s'extreu dels pous i aqüífers, al revés que ara, quan la planta funciona com a font primària de subministrament.

Segons els estudis citats per l'ACA, la mesura permetria preservar l'aqüífer de la Tordera, ja que les extraccions d'aigua dels pous serien constants i sense oscil·lacions, fet que estabilitzaria la intrusió d'aigua marina.

La planta té capacitat per produir 20 hectòmetres cúbics i en cas de necessitat pot abastir les necessitats del sud de la Selva, incloent Tossa, Lloret i Blanes, i el Maresme Nord (400.000 persones a l'estiu) i l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'entitat Natura Maresme ja ha criticat la mesura, recordant l'alt cost que va suposar la construcció i posterior ampliació de la dessalinitzadora, i ha demanat que s'apliquin criteris sostenibles en la gestió de l'aigua.

Reducció d'activitat al Llobregat

A més de la de la Tordera, l'ACA també ha reduït l'activitat de l'altra dessalinitzadora en funcionament a Catalunya, la del riu Llobregat, que només funciona al 10% de la seva capacitat, segons han explicat a l'ACN fonts de l'ens gestor de l'aigua.

A més a més, la depuradora del mateix riu, que aportava aigua per frenar la salinització de l'últim tram del delta i garantia el cabal mínim també ha vist reduïda la seva activitat. La depuradora segueix funcionant al mateix nivell pel que fa a la depuració d'aigües residuals, però s'ha aturat pel que fa a la reintroducció d'aigua al curs baix del riu per garantir un cabal ecològic i als pous per intentar impedir l'entrada d'aigua de mar als aqüífers.

Fonts de l'ACA han explicat que les pluges de l'últim any han permès tenir "bones reserves" als aqüífers, i la reintroducció d'aigua ja no es farà de manera contínua. Els pous segueixen actius perquè en cas de necessitat es pugui recuperar la introducció d'aigua dolça regenerada.

COMENTARIS

+0
-0
Aquest Govern
Anònim, 10/11/2011 a les 11:24
és decididament trasvasista i decantat al lobby del ciment i de les constructores,amb grans negocis.S´està informant al públic i fent-li entendre que les desaladores són una ruïna.Amb uns consums al voltant de 3Kwh/m3 no sembla que sigui aquesta la raó principal sinó és política.S´ha de contar també amb les continues millores de procediments i la possibilitat real d´incorporar les energies alternatives.Si és vol estalviar,que comencin per aquí,encara que això fassi tremolar els seus principis partidistes

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1125
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: