Unió de Pagesos denuncia que els preus de la llet pagats als ramaders catalans i de la resta de l’Estat estan entre els més baixos de la Unió Europea (UE) i de les principals zones productores. El sindicat recorda que, segons les últimes dades recollides per l’Observatori de la Llet de Catalunya, els preus percebuts pel productor català (0,3189 euros el litre) eren el juliol passat un 10,37% inferiors als de la mitjana de la UE (0,3558 euros el litre), i un 14,57% inferiors als de la mitjana francesa (0,3733 euros el litre).
La tendència mundial dels preus de la llet en els últims anys ha estat la d’augmentar. Alguns països tradicionalment productors, com ara Nova Zelanda o Estats Units, han passat de tenir uns preus molt baixos a superar fins i tot els de l’Estat espanyol. En el cas de Catalunya i la resta de l’Estat, els preus percebuts pel productor eren, fa uns anys, superiors als de la resta de països de la Unió Europea, fet que resulta lògic ja que es produeix menys del que es consumeix. Però aquesta tendència es va invertir, sobretot a partir de maig del 2010.
Per a Unió de Pagesos, un altre dels problemes que pateix el sector és que a Catalunya la indústria làctia, la gran majoria de capital francès, obliga a limitar la producció de llet als nivells de l’any passat després d’advertir que no en comprarà més quantitat. El sindicat recorda que Catalunya és deficitària en producció de llet perquè només produeix el 66% del total de productes làctics que consumeix. A la resta de països, en canvi, els preus favorables comporten un augment general de la producció.
D’altra banda, l’increment constant de costos d’energia o de pinsos per a animals, entre altres, alguns com a resultat de l’especulació que afecta als mercats mundials de matèries primeres, contribueix encara més a agreujar la crisi del sector, que des del 2009 registra una producció que suposa una pèrdua de 0,0461 euros el litre de llet el 2009 i de 0,035 euros el litre el 2010.
Unió de Pagesos també denuncia l’abús de posició de domini de la distribució, que amb la pràctica d’utilitzar la llet com a producte reclam banalitza un producte de primera necessitat i alta qualitat, i recorda que l’estancament o el mínim increment de preus que, com a conseqüència, paga el consumidor, repercuteix directament en el productor.
El sindicat recorda que la indústria làctia ubicada a Catalunya sempre ha justificat els baixos preus pagats als productors de llet perquè podia pagar-los encara més baixos a França. Actualment, però, el productor francès percep uns preus molt superiors, que es traslladen al consumidor, i amb preus al consum que no baixen del 0,85 euros el litre. A Catalunya, per contra, encara hi ha llet que es ven a les cadenes de distribució de capital francès a 0,48 euros el litre.
En aquest sentit, Unió de Pagesos insisteix a demanar al Govern català que faci investigar aquestes presumptes pràctiques il·legals i considera que cal una actuació urgent perquè, tot i que la Unió Europea treballa per millorar les condicions del sector amb normatives que afavoreixen el contracte i el poder negociador dels productors, la conjuntura que viu el sector no permet esperar fins que es posin en marxa aquestes mesures.