Xavier Borràs | Actualitzat el 28/09/2011 a les 11:27h

Presenten «Ecologíada», de Pedro Costa Morata

Una història èpica del moviment ecologista a l'Estat espanyol feta per un pioner que es declara "ecopessimista"

D'esquerra a dreta: Jordi Bigues, Pedro Costa Morata, Horacio Capel i Manuel Medina. Foto: X.B.C.

Horacio Capel, professor del Departament de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona, Manuel Medina, professor del Departament de Lògica, Història i Filosofia de la Ciència, també de la UB, i Jordi Bigues, periodista i activista, van presentar aquest dimarts al vespre, a la Facultat de Geografia i Història del carrer Montalegre, el llibre Ecologíada (100 Batallas). Medio ambiente y sociedad en la España reciente, de Pedro Costa Morata (Águilas, 1947), un dels històrics del moviment ecologista a l'Estat espanyol, professor de la Universidad Politécnica de Madrid i Premio Nacional de Medio Ambiente.

Entre el públic assistent, i que va intervenir en el debat posterior a la presentació del volum, editat per Biblioteca Nueva a la col·leció "Ensayo", hi va destacar la presència de dos periodistes ecologistes de la vella fornada, com Santiago Vilanova i Xavier Garcia, que van estar d'acord a declarar-se "ecopessimistes", igual com es declara Pedro Costa a l'epíleg del llibre.

L'Ecologíada…, és, com diu al pròleg Pedro Guerrero –catedràtic de la Universitat de Múrcia– "una història èpica de l'ecologisme polític", amarada durant els primers anys del transfranquisme per l'esperança, ben aviat trencada per les direccions del PSOE i del PCE que van, de fet, combatre els naixents pensament i acció ecologistes.

El relat de Pere Costa Morata, actualment professor a la Universitat Politècnica de Madrid, comprèn els grans conflictes mediambientals de la història recent a l'Estat espanyol, ja que en gairebé tots ha tingut un paper protagonista: des de la seva 'epifania' ecologista al Cap Cope i el rebuig al programa nuclear, a la "defensa desesperada" del litoral; de la seva activitat política i càrrecs públics (en el Govern de Castella-la Manxa i l'Ajuntament de Múrcia, i ara vinculat a Izquierda Unida) a la denúncia de l'electromagnetisme («silenciós, ubic, inquietant »), i de les seves aventures periodístiques com a articulista i editor al seu treball de consultor ambiental.

Precisament, el vilanoví Xavier Garcia, fincat ara a Orta de Sant Joan (Terra Alta), en un article publicat a El Punt-Avui aquest dilluns, explica que dintre les batalles antinuclears (que l'autor inicià el 1973, en saber que a la terra natal el franquisme volia instal·lar una central), "Catalunya ocupà un lloc destacat en la seva Ecologíada, pel fet que el juny del 1974 –viatjant a tots els indrets on hi havia previstes nuclears, una vintena– visità Ascó (Carranza, Redorat i Biarnés) i l'Ametlla de Mar (Enric i Joan Rebull), i es posà a disposició d'aquesta gent combativa".

La batalla 101 de Pedro Costa Morata, que no es recull en el llibre però que Horacio Capel es va encarregar de fer saber al públic, és la que acaba de guanyar a l'exfiscal en cap de Lorca, José Martínez Blanco, que el va denunciar per un article publicat a La Verdad en què criticava la seva indiferència davant els abusos urbanístics al litoral de la regió. Un jutjat de Lorca va condemnar el 2007 l'ecologista a indemnitzar amb 18.000 euros al fiscal, sentència que va ser confirmada un any després per l'Audiència Provincial de Múrcia, però el Tribunal Suprem l'acaba d'exculpar per entendre que la llibertat d'expressió està per sobre del dret a l'honor del demandant.



Notícies relacionades


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: