Xavier Borràs | Actualitzat el 12/09/2011 a les 13:51h

Explosió a la nuclear de Marcola

Hi ha un mort i quatre ferits greus en aquest centre francès de producció de combustible MOX i triti per a usos militars pròxim a Nimes i Avinyó i a 250 km de la Jonquera. L'ASN suspèn el comitè de crisi perquè no hi ha risc de fuita radioactiva. S'hi guarden els residus de Vandellòs I

El complex nuclear-industrial de Marcoule.

Segons el comunicat de l'ASN (autoritat de seguretat nuclear francesa), l'explosió s'hauria produït a mig matí després que s'hagi declarat un foc en un dels forns incineradors de tractament i fosa dels residus de baixa radioactivitat del complex atòmic de Marcola (nom occità, en francès Marcoule), al departament del Gard, al Llenguadoc-Rosselló. Mentre que l'ASN afirma que, si més no de moment, "no hi ha residus a l'exterior de les instal·lacions" del magatzem, la BBC informa -citant fonts in situ- que hi ha risc de fuita radioactiva. Els bombers i la prefectura han iniciat la delimitació de l'indret.

Midi Libre ha informat que l'explosió ha ocorregut a les 11 h 45 i que la víctima ha estat trobada "carbonitzada". Un dels ferits es troba en una situació greu i ha estat evacuat a un hospital d'emergència a Montpeller i quatre ferits més han estat traslladats a Banhòus de Céser. Cap a les 15:45 h la mateixa ASN ha donat per suspès el comitè de crisi després de comprovar que "no s'ha produït cap mena de fuita radioactiva" ni cap mena de contaminació en les instal·lacions i entre els treballadors.

La planta de tractament de residus és gestionada per Socodel, una filial d'EDF. El Comissariat de l'Energia Atòmica (CEA) ha dit que "no hi ha fuita cap a l'exterior, per ara". L'accident es produeix just sis mesos després, dia per dia, de l'accident nuclear al complex atòmic de Fukushima Dai-ichi, al Japó. Aquesta incineradora ha aplegat, al llarg dels anys, un munt d'incidents i accidents, com es pot comprovar en aquesta pàgina del web de l'ASN.

En el lloc de l'accident s'hi fan els envasos dels residus de baixa i de molt baixa activitat, amb una mitjana d'al voltant de 10.000 becquerels per quilo. L'explosió ha abastat una incineradora elèctrica que redueix el volum dels residus radioactius abans de ser empaquetats. S'hi procedeix a través de la incineració de residus tèxtils (guants, bates i màscares) o per a la fusió de metalls (tambors, vàlvules, bombes, eines o acer inoxidable).

En el moment de l'explosió, el forn incinerador contenia 4 tones de metalls amb un total d'uns 63.000 becquerels d'activitat radioactiva. "Aquesta és una radioactivitat molt baixa, incomparable amb la d'un reactor nuclear", segons Thierry Charles, director de seguretat de l'Institut de Protecció Radiològica i Seguretat Nuclear francès (IRSN).

El forn es troba en un local que al seu torn és dins d'un edifici. El local s'ha vist afectat, però l'edifici ha conservat la seva integritat. "No hi ha emissions radioactives fora de l'edifici", diu Thierry Charles. Es tracta d' "un accident de treball, no d'un accident nuclear", diu  EDF.

Les causes de l'explosió es desconeixen. Segons una font del govern "sembla haver estat un error humà". "També pot ser una fuita d'aigua que ha reaccionat amb el metall fos, o un contingut dels residus en el metall que han provocat una reacció", ha manifestat Thierry Charles.

L'objectiu immediat és refredar el forn incinerador, que s'ha aturat en el moment de l'explosió, i mantenir el condicionament de l'edifici, segons l'IRSN. 

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) a Espanya manté comunicació constant amb la Sala d'Emergències del Consell de Seguretat Nuclear per recopilar més informació. D'una altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha iniciat un seguiment especial dels vents provinents de França per si es confirma algun tipus de fuita radioactiva.

Fundat el 1956, el lloc nuclear de Marcola s'estén pels pobles de Chusclan i Codolet , a prop de Banhòus de Céser, al Gard (Occitània). Aquesta complex militar-industrial-nuclear, ubicat al llarg del Roine entre Montelimar (65 km aigües amunt) i Avinyó (30 km aigües avall), es troba a la regió mitjana de Cotes du Rhone, àrea de turisme, agricultura i viticultura. Nimes es troba a 45 km al sud-oest del complex. I la Jonquera a 250 km.

Els residus de Vandellòs I

En aquest complex s'hi guarden els residus radioactius de la central nuclear de Vandellòs I, que va ser clausurada el 1990 després d'un greu accident ocorregut l'octubre de 1989. Actualment la central està desmantellada i al desembre 2004 va entrar en estat de latència. Part dels residus produïts durants els anys 1970 i 1989 estan emmagatzemats a  a Marcoule.

Els residus han de retornar a l’Estat Espanyol abans de l’1 de gener de 2011, el problema que es presenta és que no hi ha cap instal.lació que pugui acollir aquest tipus de residus. L’acord pres al desembre de 2004 pel Govern ha de servir ENRESA (empresa encarregada de la gestió dels residus nuclears) per accelerar el procés de recerca d’una possible ubicació del magatzem. Entre els candidats a acollir a aquest magatzem hi ha les mateixes centrals nuclears i el magatzem de residus de baixa activitat d’ El Cabril.

Segons el periodista ecologista Santiago Vilanova, expert en el tema -no endebades ha publicat recentment amb Llibres de l'Índex La bomba atòmica de Franco-, Vandellòs I va ser un gran negoci per a Hidroeléctrica de Cataluña (Hidruña) que es va associar amb Electricité de France per constituir Hifrensa (Hispanofrancesa de Energía Nuclear). L’incendi del transformador de la central el 19 d’octubre de 1989 va motivar el tancament definitiu del reactor i el seu desmantellament. En realitat, l’incendi va resoldre els greus problemes que Hifrensa tenia amb el retractament dels seus residus, enviats amb tren fins a Marcoule per obtenir-ne plutoni militar. (Jacques Chirac va acabar prohibint el 29 de gener de 1996 les proves atòmiques a Mururoa [Polinèsia], després d’una campanya internacional de Greenpeace i del moviment antinuclear).

El complex atòmic de Marcoule

Marcola és un lloc gegantí a mans del Commissariat à l'énergie atomique (CEA) i d'Areva. Els primers experiments de plutoni industrials i militars hi van tenir lloc. La diversificació del complex va començar durant els anys setanta del segle passat amb la construcció del reactor ràpid de prototips de Phénix, i és avui dia un lloc important per a activitats de desmantellament de centrals nuclears, tot i que no té cap reactor nuclear en funcionament.

A Marcola, AREVA hi és el principal soci industrial per al sanejament i clausura d'instal·lacions nuclears que ja han arribat al final de la vida i per al funcionament de la tecnologia de les plantes industrials. El lloc de Marcoule va ser el bressol de les aplicacions industrials i militars de plutoni a França.

Avui en dia, són nombroses les activitats nuclears que s'hi fan:
  • producció de MOX (barreja de combustibel d'urani i plutoni, com el d'algun reactor de Fukushima), en una antiga fàbrica de reprocessament de combustible gastat;
  • emmagatzematge de residus radioactius;
  • centre d'estudis en matèria de residus;
  • instal.lacions d'armes nuclears, operades per Areva NC, etc.
A Marcoule hi ha les següents instal.lacions nuclears:
  • Phoenix: el reactor experimental de la cadena de neutrons ràpids
  • Atalanta (laboratori): laboratori de processament de combustible gastat i d'estudi sobre la gestió dels residus d'alta activitat radioactiva i de llarga vida.
  • Melox: planta de fabricació de combustible MOX.
  • Centraco: centre de tractament i condicionament dels residus radioactius.
Reaccions al món ecologista

Les reaccions dels ecologistes francesos no s'han fet esperar i davant la desconfiança que normalment genera el silenci de la indñustria nuclear, amb la complicutat dels governs de torn, han exigit la màxima transparència informativa.

A l'Estat espanyol, Ecologistes en Acció ha denunciat que l'explosió en aquest complex nuclear posa de manifest el perill de tractar amb aquesta tecnologia i lamenta la pèrdua de vides i el risc al qual se sotmet a la població.

COMENTARIS

+2
-0
NO MTC A ASCÓ
Anònim, 12/09/2011 a les 15:13
NO AL MTC A ASCÓ!! JA HEM PAGAT PROU PEATGES AMB 35 ANYS DE NUCLEARS IMPOSADES PEL FRANQUISME.
+1
-0
Mímit sptentrionals del país on vivim
Anònim, 12/09/2011 a les 18:59
Salses es troba encara més al nord que la Jonquera, i a uns 200 Km de la Marcola.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: