Redacció | Actualitzat el 14/07/2011 a les 13:05h

A Menorca la retirada de la posidònia respon a raons polítiques

El GOB denuncia que es malmeten les platges i no s'aborda el necessari canvi de model i de promoció del turisme

 
La retirada, amb maquinària pesada, de la posidònia de les platges verges, sembla obeir més a un objectiu polític i mediatic, que no a un problema turístic, tal com denuncia el GOB a Menorca. Les excavadores a la platja surten en portada i projecten una preocupació cap el turisme. Però ningú parla del necessari canvi de model turístic ni de la promoció turística diferenciada per a Menorca.

Remoure la posidònia és fàcil. Contractant una màquina (amb diners públics), es pot sollar la platja amb un matí i fer espectaculars munts de rizomes i fulles. Però no és de rebut que es vulgui fer veure que s'està abordant un problema turístic. Perquè les platges verges s'han netejat sense maquinotes durant molts anys i sempre han registrat un nivell de visites altíssim.

Per quins motius, sinó, es van haver d'instal·lar els sistemes d'avís de saturació dels aparcaments de les platges verges del sud de Ciutadella? Precisament per regular les grans aglomeracions que es produeixen perquè molta gent les vol visitar.

A Menorca hi ha una àmplia oferta de platges. N'hi ha d'urbanitzades i n'hi ha en estat natural. N'hi que es pot arribar en vehicle fins quasi la pròpia arena i n'hi ha que cal caminar una mica. N'hi ha amb vials asfalts i n'hi ha amb vials que alcen pols. N'hi ha amb posidònia i n'hi ha sense. I cadascú és lliure d'elegir les que més els hi agraden. El problema ve quan els que governen decideixen que totes les platges s'han de tractar com si fossin urbanes.

Les platges no urbanitzades són la imatge que usen a totes les fires turístiques. I ara diuen que s'ha de llevar la posidònia per ser fidels a les postals. Idò així també haurem de llevar centenars de persones i dotzenes d'embarcacions, perquè a les platges de postal hi sol haver un veler a la mar i tres usuaris sobre la platja, una imatge ben diferent de la que trobes quan hi vas a l'estiu. [Foto: Maltractar les platges es paga. Cala Blanca ha retrocedit devers 70 metres. GOB (font: www.ideib.cat).]

El GOB demana que no es torni entrar amb màquines sobre aquestes platges. La retirada de fems, i si cal de posidònia en alguns indrets, s'ha de fer a mà, com s'ha vingut fent durant molts anys. S'ha d'informar a la gent de les característiques naturals de la posidònia, perquè la majoria d'usuaris de platges verges són molt receptius a aquests tipus d'informació.

Els nous responsables polítics del Consorci de Neteja de Platges poden no acceptar la intrínseca relació de les platges menorquines amb la posidònia, però això no canviarà la realitat d'aquests ecosistemes. Si no comprenem i respectam el funcionament natural, les platges aniran donant símptomes negatius. Ja hi ha cales que mostren retrocessos importants d'arena, i l'amenaça del canvi climàtic no fa sinó augmentar la necessitat de ser prudents en les actuacions.

La posidònia a les platges verges no és un problema turístic. És un problema polític, creat per aquells que es deixen endur pel populisme en tost de per la responsabilitat. És clar que abordar els problemes turístics és una feina molt més complexa. El turisme de masses ha tocat sostre i el mantenim a base de baixar preus (tot inclòs i demés). I es fa difícil promocionar altres atractius de Menorca perquè encara tenim la promoció turística conjunta amb la resta de Balears. Santiago Tadeo va demanar mil vegades les transferències en turisme quan estava a l'oposició.

Aquestes són les tasques que cal abordar. Deixin de transformar la imatge idíl·lica de les platges en estat natural, respectin el sentit de la declaració de Reserva de Biosfera i dediquin el temps i els diners públics a promocionar altres atractius que aquesta illa té, que ens poden fer diferents i competitius en el mercat turístic.

Navega per les etiquetes

posidòniaGOBMenorcaturisme

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: