La planta quñimica d'Ercros a Flix (Ribera d'Ebre). Foto: Greenpeace.
Greenpeace ha fet públic avui l'informe
Consecuencias ocultas en què analitza diversos casos de contaminació industrial de l'aigua en diferents parts del planeta i les conseqüències que han tingut tant per a les persones, com per al medi ambient i l'economia. Amb aquest informe, l'organització ecologista pretén cridar l'atenció de polítics i empreses perquè es protegeixi els rius i no es repeteixin els errors del passat.
A l'Estat espanyol, l'organització ecologista s'ha centrat en el cas de la neteja de la contaminació produïda durant més d'un segle per l'
empresa Ercros a l'embassament de Flix (Tarragona), al riu Ebre. Com a màxim, l'empresa es farà càrrec del 5% dels costos de descontaminació dels seus abocaments, que en la seva major part serà sufragada amb diners públics tant dels espanyols com de la resta de ciutadans de la Unió Europea.
L'estudi realitzat per Greenpeace distingeix entre rius localitzats en el que denomina "Sud global", com el Chao Phraya, a Tailàndia o el Iang-Tsé, a la Xina on la major part de la contaminació s'ha produït en les últimes dècades, i els que es troben en el "Nord global", que han patit una contaminació durant un període de temps més gran, i que es presenten com a exemple per mostrar el que pot succeir en el Sud global. Així, destaquen el cas del riu Hudson als EUA, la multimilionària descontaminació va ser pagada per General Electric, o el d'un delta a Holanda, la restauració, per contra, va ser finançada pels contribuents.
Greenpeace considera que cal prendre mesures urgentment per donar protecció al que és el suport de les persones i de la vida silvestre que depèn d'aquests cursos d'aigua "Al Nord global, la contaminació química de l'aigua ha deixat darrera seu un llegat de problemes i d'enormes dificultats tècniques, econòmiques i polítiques per als qui tenen la responsabilitat de netejar ", ha declarat Sara del Río, responsable de la campanya de contaminació de Greenpeace. "Aquests costosos errors encara es pot evitar al Sud si s'aposta per models de desenvolupament innovadors i sostenibles, en els que s'elimini de forma progressiva l'ús i els abocaments de substàncies perilloses a l'aigua".
Molts dels rius que s'inclouen en l'informe proveeixen d'aigua potable i de reg tant a zones rurals com en grans ciutats, com ara Xangai, Bangkok o Sant Petersburg. Tot i que, sovint són invisibles per l'ull humà, les substàncies persistents, bioacumulatives i tòxiques que es troben en aquests rius, i en molts altres, són extremadament perjudicials per a la salut humana.
"Rarament es tenen en compte els costos dels impactes de la contaminació de l'aigua sobre la salut humana, el medi ambient i les economies locals, no només perquè siguin difícils de calcular, sinó per la dificultat de perseguir els contaminadors i de fer-los responsables legals, ha afegit Del Riu. "El contribuent és qui, amb massa freqüència, acaba per pagar el compte de les conseqüències de la contaminació, com en el cas d'Ercros a Flix".
Greenpeace exigeix a empreses i governs que es comprometin per un futur "lliure de tòxics", mitjançant l'adopció de mesures urgents, basades en la precaució i la transparència, per eliminar totalment l'ús i l'emissió de totes les substàncies perilloses.