ACN/EcoDiari | Actualitzat el 17/05/2011 a les 15:10h

Mobilització popular a Vallbona de les Monges contra els antièolics

Una sentència judicial, promoguda per Ipcena, obliga a aterrar el parc eòlic de la Serra del Tallat, amb la consegüent pèrdua d'energia neta, llocs de treball i recursos per al municipi

Els aerogeneradors del parc eòlic de la Serra del Tallat que hauran de ser demolits segons una sentència judicial. Foto: ACN/Oriol Bosch.

Els veïns dels tres nuclis que conformen Vallbona de les Monges (Urgell) estudiaran la possibilitat d'emprendre mobilitzacions per rebutjar la sentència que obliga a enderrocar 25 torres aerogeneradors del parc eòlic de la Serra del Tallat. Així ho ha assegurat l'alcalde del municipi, Ramon Berguedà, que ha afegit que ''un 99% de la població està en contra de la sentència''. En aquest sentit, Berguedà ha dit que el poble sent ''tristesa'' per la decisió judicial ja que es perdran 6 llocs de treball de persones joves que havien aconseguit arrelar a la zona així com també els 100.000 euros directes que genera el parc de forma anual, i uns 40.000 d'indirectes, en concepte d'impostos.

Ramon Berguedà ha criticat novament que la sentència que obliga a enderrocar 25 de les 33 torres aerogeneradors del parc eòlic de la Serra del Tallat ve motivada per la ''intencionalitat política'' ja que les persones que han impulsat el recurs ''no es guanyen la vida al poble i el millor que podrien fer és retirar-lo''. D'aquesta manera, ha acusat directament a Carles Ahumada, que és membre d'una llista d'ICV al municipi i també als membres de l'entitat Ipcena, que han estat els promotors de la denúncia.

Els denunciants —IPCENA i fins a 12 persones a nivell particular—, han anunciat com un gran èxit per als "ecologistes" l'enderrocament d'aquest parc eòlic, que consideraven que malmetia el paisatge i posava en perill l'avifauna local. Ipcena, un dels promotors de la denúnica, amb Joan Vàzquez al capdavant, és membre de l'organització Internacional EPAW (plataforma europea contra l'energia eòlica), que es destaca sovint per la defensa la dreta neoconservadora dels EUA.

Després del coneixement ahir dilluns de la sentència ara l'Ajuntament té 15 dies per presentar un recurs d'apel·lació, però això no obstant, l'alcalde ha dit que no tenen massa esperances ja que s'hauria de presentar al mateix jutjat que ha dictat la sentència que ordena l'enderroc. Pel que fa l'estudi de les possibles mobilitzacions, Berguedà ha assenyalat que deixaran passar les eleccions municipals i després veuran què fan, però que alguna cosa faran perquè la indignació és molt gran.

Berguedà ha afegit que a banda dels prop de 100.000 euros anuals de benefici net que genera el parc, els 40.000 d'indirectes en concepte d'impostos, l'enderroc del mateix provocarà que es perdi l'aula eòlica que es va posar en marxa l'any passat i que va permetre el pas d'uns 3.000 escolars de Catalunya que es van atansar a la zona per conèixer el funcionament de l'energia eòlica.

Recordem que el jutge del tribunal contenció administratiu número 1 de Lleida ha instat a enderrocar 25 dels 33 molins del parc eòlic del Tallat, concretament els que s'ubiquen al municipi de Vallbona de les Monges, després de declarar il·legal la llicència atorgada pel consistori a l'empresa Acciona Energia. Els altres aerogeneradors pertanyen al municipi de Passanant i Belltall (Conca de Barberà) i no es veuran afectats per la resolució.

La sentència considera que la llicència no s'ajusta a la legalitat i, per tant, ordena a l'Ajuntament de Vallbona de les Monges a demolir les instal·lacions la construcció de les quals s'empara en la llicència municipal d'obres que ha estat declarada nul·la de ple dret i a la reposició dels terrenys al seu estat original. El jutge sosté que la construcció d'un parc eòlic ha d'estar contemplada en el pla d'ordenació urbanística municipal i, en aquest cas, la localitat no en disposava el juny de 2006.

COMENTARIS

+3
-1
Apunt
Jordi, 17/05/2011 a les 15:40
No veig "mobilització popular" en cap moment a l'article. Parleu d' "alcaldes", no del poble. A més a més, darrera la denúncia també està la plataforma "Salvem El Tallat". No ho sé pas si considereu popular aquesta plataforma.
El titular és massa tendenciós per un diari com el vostre.

Salutacions
Jordi
+9
-4
Fora els antieòlics
L. Peris, 17/05/2011 a les 15:52
Ja n'hi ha prou amb aquests antieòlics, que no són ni del poble. La Plataforma Salvem el Tallat és una entelèquia d'Ipcena, perquè no existeix a nivell legal ni va presentar-se coma part en la denúncia. Volem energia renovable arreu i prou collonades sobre el paisatge.
+3
-1
Reapunt
Jordi, 17/05/2011 a les 17:15
D'acord. Però si hi ha una sentència en contra d'aquesta construcció, deu ser perquè alguna cosa no van acabar de fer bé els ajuntaments a l'hora de tramitar i licitar aquests parcs, no?
Salutacions
Jordi
+5
-1
i l'alternativa?
Un més, 17/05/2011 a les 18:30
Els de ICV son especialistes en queixar-se de tot però sense donar alternatives, es queixen de retallades provocades per ells però no diuen d'on volen treure calers per compensar-les, ara llegeixo que es queixen que l'energia eòlica afecta a l'avifauna local, però no comenten que l'altra alternativa afecta a l'avifauna global i per tant també la local, i diuen que afecta al paisatge? collons que fins que son. Una misèria que l'única opció verda del parlament estigui enverinada per aquesta colla.
+0
-0
joves...
Vallboní, 20/05/2011 a les 11:07
Vallbona te uns 150 habitants dels quals la majoria son gent gran. El parc eolic ha permes que 6 families joves puguin viure al poble. Ara no se que faran...
+0
-0
ilegals
Anònim, 01/09/2011 a les 20:22
las sentensias que obligen a enderrocar el parq eolic del tallat la primera la otorga el tribunal de justicia de catalunya anulan la llicencia de explotacio i manifestabe que el parq era ilegal la segona la otorga el jusgat de lleida i es ratificaba en la seva ilegalitat i a afectats 12 propietaris de 33 generadors entitats eco plataformas salvem consells comarcals i un llarc etc de personas que no sabenan a las formas de fer aquestas cosas las sentensias san d,acatar pero el pot estar en contra LA FEINA MAL FETA NO VA EN LLOC
+0
-4
TALLAT
Anònim, 01/09/2011 a les 20:35
EL SEÑOR BERGADA ES UN DELINCUENT URBANISTIC PROCESAT ALS AFERS DEL BALNEARI DE ROCALLAURA JUNTAMENT AM L,ANTERIOR ALCADE DEL MUNICIPI I ARA ES PROCESAT DE NOU PER ILEGALITATS DE TRAMITACIO AL PARQ DEL TALLAT ELS DELINCUENTS ES DEFENSAN MENTIN I ENGAÑAN PERO LAS INVESTIGACIONS DE LA GUARDIA CIVIL DE DELICTES URBANISTIC DE LLEIDA SON REALS COM LA VIDA MATEIJA ELS ALCALDES DE VALLBONA DELINCUENTS EN GRAD DE PRESUSIO ES BAREN OMPLIR LAS BUCHACAS EL POBLE DE VALLBONA DE 147 ABITANTS AURA DE ASUMIR UNAS DESPESAS QUE NO TENAN NI TINDRAN MAI MES
+1
-6
TALLAT 2
Anònim, 01/09/2011 a les 20:49
LAS ILEGALITATS DE AQUEST PARQ LAS VA COMETRA L,ANTERIOR ALCADE PROPIETARI DEL UNIC ESTABLIMENT DE HOSTELERIA I HOSPEDACHE AL POBLE QUE OMPLI MENTRAS DURAREN LAS OBRAS ILEGALS DE CONSTRUCIO DEL PARQ DEL TALLAT LAS DESPESES DE CUMPLIMENT DE LA SENTENSIA DE ENDERROC DEL PARQ LAS AURA DE PAGAR EL MUNICIPI DE 147 ABITANS QUE SAURAN DE REPARTIR ELS MES DE 50 MILLIONS D,EUROS QUE DEMANA ACCIONA MORALEJA .NO TE COMAS LA GINDA O PAGARAS EL PASTEL SI EL POBLE DE VALLBONA ES MANIFESTA CONTRAELS "ANTIEOLICOS" ESTARA SENT ENGAÑAT PER QUI ELS I DAMANIN MANIFESTARSE AL POBLE DE VALLBONA I A 147 ABITANS I NIA MOLTA GENT EN CONTRA DEL PARQ ILEGAL DEL TALLAT I AFORA DEL POBLE INA MES
+1
-6
TALLAT 3
Anònim, 01/09/2011 a les 21:20
EL ALCALDE DE VALLBONA ES COMO GADAFI UN MENTIROSO CUANDO AFIRMA QUE EL 99 por cien DEL PUEBLO ESTA CON EL Y SU VERDAD ESTE ALCALDE ALCANZO LA ALCALDIA CON UNA FUERTE Y SONADA OPOSICION EN LAS ELECIONES MUNICIPALES Y CON MANIOBRAS POLITICAS MUY MUY OSCURAS QUE PROPICIARON LA MANIFESTACION DE TODOS LOS GRUPOS DE LA OPOSICION EN UN PUEBLO DE 147 ABITANTES MAYORES MUJERES I NIÑOS DE CORTA EDAD NO SE SI LAS MONJAS DE VALLBONA ESTABAN AL CORRIENTE DE LOS ATROPELLOS DE ESTE TIO PERO SI LA JUSTICIA SE IMPONE EL PUEBLO ESTARA EMPEÑADO 1000 AÑOS E HIPOTECADOS DE POR VIDA POR UN PLATO DE MONCHETAS QUE SE HAN COMIDO ESTE Y EL ANTERIOR ALCALDE DE LA REPUBLICA BANANERA DE CHUPONES DE VALLBONA Y LAS MONJAS A ESPALDAS DE LA GENTU DECENTE Y MAL IMFORMADA DE ESTE BONITO LUGAR QUE NO SE MERECE LO QUE LE HAN ECHO ESTA TROPA DE DELINCUENTES EN GRADO DE PRESUNTOS CLARO
+10
-0
MISERABLES
Tomas, 27/09/2011 a les 21:10
En lloc de dir tantes coses i tan mal escrites, perque no doneu la cara miserables i poca vergonyes.
+8
-0
Alcaldes Honorables
Rocallauri, 28/09/2011 a les 22:27
Jò tinc la sort de conèixer el Ramon Miro i el Ramon Bergada i us puc assegura que son persones HONRADES i amb valors i principis. El primer hi va estar poc temps i el que hi ha ara pasará a la historia com un dels millors alcaldes que ha tingut el Municipi (Vallbona-Rocallaura i Montblanquet). Potser inclùs m'atreviria a colocar-lo entre els millors de la comarca, docns destaca per la seva visió de les coses i la seva gran capacitat de treball.
No puc entendre lo que expliques , sense pensar que darrera d'aquest anónim s'hi amaga molt de rencor e inclús penso que una persona desequilibrada.
No es pot insultar tal com ho estás fent sense provar rés...(els 3 comentaris estan fets per una mateixa persona.-Les faltes i el escriure en castellà es per despistar). I si tens proves lo millor es denunciar-ho als jutjats.
+7
-0
DELINQUENT MALICIÓS
anonim, 28/09/2011 a les 22:43
L'unic delinquent que veig a l'horitzó es l'autor dels escrits. Els seus pares el van parir i qüasi encerten amb el cognom, docns en realitat es tendria que dir "Malasang".
Que jò sapiga, no hi ha cap Alcalde procesat, sino simplemment amb "imputacions", per el tema del Balneari, i no hi ha cap imputaíó i menys procesament per el tema del parc eòlic.
L'alcalde de Vallbona va guanyar les eleccions per la majoria de vots que li va donar el poble. La resta sin palles mentals que t'estas fent.....
Penso que tens que deixar la gent que treballe pels pobles en pau , cuidar de la teva xicota que et nessesita molt i de la teva mare que pobreta ho esta passant malament.....
La gent sensata del poble en cap cas nessesita "energúmens" com tú.....
+0
-0
respon
Anònim, 08/04/2013 a les 17:05
si sagerera fet un plan urbanistic intermunicipal al 2002 i sages definit el poligon de actuasio per a la industria eolica saurian recalificat el terreims i saurian exposat a concurs publics las licitacions de las activitats a dur a terme sempra am licitut i paticipacio de totas las parts a fransa las eolicas reparteijan fins el 33 per cent del que guañan als municipis on sinplatan VAMOS LO MISMO QUE AQUI EN CUANTO A DAR LA CARA SIEMPRE QUE SEA PARA DEPARTIR COMBERSACION AUN CON DICREPANCIAS SIEMPRE ME TENDRAS CITAME Y NOS VEMOS EN EL BAR la feina mal feta no va en lloc

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: