Curs mig de la Tordera Foto: Arnau Urgell
L’aqüífer de la Tordera és una reserva estratègica que, històricament, ha servit per subministrar aigua a diversos municipis de la comarca del Maresme i de la Selva. No obstant, l’increment de consums a la zona va provocar que aquestes aigües subterrànies patissin una important sobreexplotació, posant el risc la qualitat en el subministrament.
Per aquest motiu, l’Agència Catalana de l’Aigua va posar en servei al 2002 la dessalinitzadora de la Tordera (la primera d’aquest tipus construïda a Catalunya), una planta amb capacitat per produir 10 hectòmetres cúbics d’aigua (actualment, la planta disposa del doble de capacitat arran de la seva ampliació). Aquesta mesura, juntament amb el pla d’ordenació d’extraccions de l’aqüífer de la Tordera, ha permès una recuperació progressiva dels nivells d’aquesta massa d’aigua subterrània.
Augment de 10 metres
Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, des de 2002 fins l’actualitat, els nivells de l’aqüífer s’han recuperat aproximadament en uns 10 metres en alguns dels pous. Es constata, sobretot, aquesta millora en els pous costaners i durant els mesos d’estiu, que es quan es produïa un major increment de consum.
En els darrers 9 anys, el nivell de l’aqüífer no ha baixat per sota dels 0 metres sobre el nivell del mar, evitant així la salinització de l’aqüífer i preservant aquesta reserva estratègica. Aquesta xifra contrasta amb la registrada en alguns moments dels anys 2000 i 2001, quan el nivell de l’aqüífer va arribar en alguns moments a estar per sota dels 9 metres sobre el nivell del mar.
La recuperació d’aqüífers és una de les mesures de l’Agència Catalana de l’Aigua per garantir l’abastament d’aigua i preservar el bon estat de les masses d’aigua, sense oblidar l’estalvi i fer un ús racional de l’aigua.